A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Eisenberg DAC

2011-01-11 | Tóth Adrienn


Az osztrák eredetvédelem egy újabb egysége született meg Eisenberg DAC név alatt 2010 márciusában. Kizárólag a Südburgenland régióban található Oberwart, Güssing és Jennersdorf települések kékfrankosai, azaz blaufränkischei alkotják az új, immár hivatalosan is eredetvédett bort.


Az osztrák eredetvédelmi szabályozásnak vannak általános feltételei, de ezen felül minden borvidéknek megvannak a speciális követelményei is, Eisenbergben például kizárólag kékfrankosból készülhet ezzel a minősítéssel megjelölt bor. A körülhatárolt területen belül mindössze 150 hektáron díszlik kékfrankos, a helyiek azonban ezt, a nem túl nagy mennyiséget nagyra tartják egyedi tulajdonságai miatt.

 

Egy tipikus Eisenberg DAC ugyanis a gyümölcsösség mellett rendelkezik egy minerális-fűszeres karakterrel is, amely az osztrák gazdák szerint az agyagos, ásványi anyagokban gazdag talajnak köszönhető. Ezen ízvilág minél teljesebb megőrzése érdekében, bár az acéltartály mellett a borok hordós érlelése is megengedett, ez utóbbi nem érheti el azt a fokot, hogy a borból kiérezhető legyen.

Az első Eisenberg DAC borok a 2009-es szüret terméséből csak 2010. szeptember 1. után kerülhetnek piacra. A magasabb kategóriájú, Reserve borok esetében – ahol finoman megjelenhetnek a nagyfahordós érlelés aromái – már a 2008-as év termése is használható, a borok a szüretet követő második év márciusától léphetnek a nagyközönség elé.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!