Friuli-Venezia-Giulia
2009-04-17 | Tóth AdriennFriuli-Venezia-Giulia szerencsés adottságokkal bíró tartománya Olaszországnak, alpesi síparadicsomok, homokos tengerparti üdülőhelyek, hatalmas zöld nemzeti parkok és Velence patinás városa mellett étel- és borkínálatával is egyre több turistát csalogat magához.
A helyi konyha több kultúra és a vidék adottságainak sokszínűségét tükrözi: a mediterrán gasztronómia frissessége, a tartalmasabb alpesi fogások, a szláv, az osztrák, sőt még a magyar nemzeti konyhák is részt vettek Friuli-Venezia-Giulia ételeinek megalkotásában.
Emellett a régió ötvözi a tenger finomságait a hegyvidékek különlegességeivel. Az utóbbiakra szolgál példaként a cjarsons, amely egy helyi töltött tésztaétel, valamint a sűrű levesek, a San Daniele szárított sonka és a saurisi füstölt szalonna. Ha pedig a helyi tavak vagy a tenger kincseiből falatoznánk inkább, válasszuk a boreto nevű hallevest, a scampi alla busara nevű rákfogást vagy a gulasch alla goriziana-t, amelyet mi ihlettünk. Az étkezés lezárásaként pedig igénye szerint minden utazó választhat a Montasio sajt és a frico túrós palacsinta közül.
A tartományban hosszú időre visszanyúló hagyománya van a borkészítésnek, itt mind a vörös-, mind a fehérborok kedvelői olthatják szomjukat. Szinte mindegy, hogy merre tartunk, nem sok olyan szögletébe vetődhetünk el Friuli-Venezia-Giuliának, ahol ne találnánk szőlőket, pincéket, sőt a legtöbb borászatnál az étkezési és szállás lehetőség is adott.
A vidék összesen kilenc DOC és DOCG kategóriában készít borokat, nem beszélve a sokszínű táj- és asztali borkínálatról. A fehérek mellett, mint a ribolla gialla, a pinot grigio és a sauvignon blanc, készítenek itt bort refosco, cabernet sauvignon, merlot és pinot noir szőlőfajtákból. A sor végére pedig a helyi édes borok kínálkoznak: a Ramandolo és a Picolit.
T.A.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!