A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Furmint és étel

2015-06-16 | Bánlaki D. Stella


Furmint és étel vonatkozásban a legbejáratottabb utat kétségtelenül az édes borok jelentik. Pedig a száraz furmintban még több a lehetőség.


 

A furmint évszázadokig a világviszonylatban is kiemelkedő édes borok alapjaként volt ismert. Az utóbbi egy évtizedben azonban egyre több borász foglalkozik komolyan száraz boraival is. Ez utóbbi kategóriában legismertebbnek a nagytestű, hordós érlelésű tételei számítanak, de léteznek alternatívaként könnyedebb, gyümölcsös példák is. Sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. Sokszínűségéért igazán hálásak lehetünk, hiszen ez teszi lehetővé, hogy annyiféleképpen illeszthetővé váljon a hazai és nemzetközi gasztronómia remekeihez.

 

A Furmint Február egy alulról szerveződő, civil összefogás,amely révén 2012-ben immár harmadik éve terelődik a figyelem a furmintra februárban. A Vinoport.hu Online Bormagazin vezető hazai pincészetekkel, éttermekkel és borkereskedésekkel együttműködve dolgozik azért, hogy ebben a téli hónapban mind több ember ízleljen meg egy pohár furmintot, ideális esetben egy hozzá illő étel társaságában.

 

 

A furmintból tradicionális módon készített pezsgő nem csak az étkezés elindítására alkalmas, hanem üde savai révén egy zöldségek, sajtok vagy halak által meghatározott előételt is méltón kísér. A döntést, hogy egy könnyedebb, részben tartályos érlelésen alapuló száraz furmint, vagy egy testesebb, karakteresebb hordós érlelésű tétel kerüljön a poharunkba a főételhez, nemcsak az alapanyag, hanem az elkészítés módja is befolyásolhatja. Míg – akár szárnyas, akár sertés esetében - a párolás lágyabb, gyümölcsösebb partnert igényel, addig egy grillezett vagy sült fogás csak profitálhat a furmint gazdagabb megjelenési formáiból.

 

A furmint esetében érdemes arra is figyelni, hogy ne csak a két végletben, azaz a száraz és az édes borokban gondolkozzunk. A viszonylag késői szüret és az évjáratok változatosságának köszönhetően ugyanis gyakran előfordul kisebb-nagyobb természetes maradék-cukortartalom a borban. Ettől azonban az általában száraz bort kedvelőknek sem kell megijedniük, hiszen a furmint félszáraz volta a legtöbb esetben inkább egyfajta kerekség formájában érezhető, nem veszítjük el a szárazbor-érzést.

 

Furmint és étel vonatkozásban a legbejáratottabb utat kétségtelenül az édes borok jelentik. Ezt a labdát pedig egy borok iránt érdeklődő ínyencnek érdemes minél többször lecsapnia. Hiszen ebben az esetben nem kell magunkat kizárólag az édességekre korlátozni. Egy aszú, egy édes szamorodni vagy egy tartalmasabb késői szüretelésű tétel különleges párost alkothat ugyanis érlelt kéksajttal vagy liba- illetve kacsamájjal. Ha a klasszikusok jegyében mégis az édességek terén kalandoznánk, érdemes olyan gyümölcsközpontú desszertet választanunk furmintunk mellé,amelynek édességi foka alacsonyabb, mint az őt kísérő boré.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!