A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szamorodni

2008-01-31 | Tóth AdriennTöbb évszázados borkategória, ami a nevét nem a búslakodásról kapta, hanem történelmi kenyeres-boros pajtásaink, a lengyelek nyelvén jelenti azt: „ahogyan termett”. A kifejezés igen találó, hiszen pont ez a szamorodni lényege: az aszúsodott és egészséges szemeket egyaránt tartalmazó szőlőfürtöket egyben dolgozzák fel. Érlelésére (min. 2 év, ebből legalább 1 év fahordóban), illetve a botritiszes jelleg meglétére a bortörvény kötelez. A szamorodni 24 mustfoktól lesz édes, ez alatt pedig száraz.

Hogy készül a szamorodni?

A szamorodnit mindenki egyértelműen és helyesen Tokajhoz köti. Ez az a borkülönlegesség - az aszún kívül -, amely csak ezen a borvidéken készíthető el. Bizonyos szempontból hasonlít is a nála jóval nagyobb presztízzsel bíró aszúra, hiszen mindkét bor titka a latinul Botrytis cinerea nevű nemespenészben rejlik.

 

A borvidéket átszelő folyók miatt párás tokaji őszben, a már érett bogyókat támadja meg ez a gomba. Megjelenése két módon is befolyásolja a szőlőfürtök további életét: egyrészt elősegíti a bogyók víztartalmának csökkenését, ami által nő a koncentráció a héjon belül, másrészt különleges aromákkal gazdagítja a szőlőt, amelyek azután végül a borban is felfedezhetőek.

 

 

A botritiszről tudni érdemes, hogy megválogatja „áldozatait”, általában csak a fürt egy részét támadja meg. Az aszúhoz – a világon egyedülálló módon – kint, a szőlőben, a tőkékről gyűjtik össze a nemes penésszel borított bogyókat. A szamorodni esetében már az egész fürtöket szedik le, amelyek kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaznak botritiszes szemeket.

 

Attól függően készül a borból édes vagy száraz szamorodni, hogy milyen nagy a nemespenész tevékenysége folytán betöppedt, szuperédes szemek aránya a fürtön belül. A bort a préselés után erjesztik, majd hordóban érlelik.

Mihez igyuk?

Köszönhetően annak, hogy a szőlőben és a pincében ennyi különböző hatás befolyása érvényesül, a végül kialakuló bor is összetett lesz. A szőlő eredeti, jellegzetes illat- és ízjegyei mellett megjelenik benne a botritisz nyoma, de aromáiban a tölgyfahordós érlelés által tovább gazdagodik. És ehhez a komplex borstílushoz milyen ételeket tálaljunk?

 

Az édes borokhoz, valamint a fiatalabb szamorodnikhoz sárga húsú gyümölcsökre, tejtermékekre épülő desszerteket és hízott májat javaslunk. Az idősebb tokaji szamorodni kiváló sajtpárja például az érlelt gomolya.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!