Szamorodni
2008-01-31 | Tóth AdriennTöbb évszázados borkategória, ami a nevét nem a búslakodásról kapta, hanem történelmi kenyeres-boros pajtásaink, a lengyelek nyelvén jelenti azt: „ahogyan termett”. A kifejezés igen találó, hiszen pont ez a szamorodni lényege: az aszúsodott és egészséges szemeket egyaránt tartalmazó szőlőfürtöket egyben dolgozzák fel. Érlelésére (min. 2 év, ebből legalább 1 év fahordóban), illetve a botritiszes jelleg meglétére a bortörvény kötelez. A szamorodni 24 mustfoktól lesz édes, ez alatt pedig száraz.
Hogy készül a szamorodni?
A szamorodnit mindenki egyértelműen és helyesen Tokajhoz köti. Ez az a borkülönlegesség - az aszún kívül -, amely csak ezen a borvidéken készíthető el. Bizonyos szempontból hasonlít is a nála jóval nagyobb presztízzsel bíró aszúra, hiszen mindkét bor titka a latinul Botrytis cinerea nevű nemespenészben rejlik.
A borvidéket átszelő folyók miatt párás tokaji őszben, a már érett bogyókat támadja meg ez a gomba. Megjelenése két módon is befolyásolja a szőlőfürtök további életét: egyrészt elősegíti a bogyók víztartalmának csökkenését, ami által nő a koncentráció a héjon belül, másrészt különleges aromákkal gazdagítja a szőlőt, amelyek azután végül a borban is felfedezhetőek.
A botritiszről tudni érdemes, hogy megválogatja „áldozatait”, általában csak a fürt egy részét támadja meg. Az aszúhoz – a világon egyedülálló módon – kint, a szőlőben, a tőkékről gyűjtik össze a nemes penésszel borított bogyókat. A szamorodni esetében már az egész fürtöket szedik le, amelyek kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaznak botritiszes szemeket.
Attól függően készül a borból édes vagy száraz szamorodni, hogy milyen nagy a nemespenész tevékenysége folytán betöppedt, szuperédes szemek aránya a fürtön belül. A bort a préselés után erjesztik, majd hordóban érlelik.
Mihez igyuk?
Köszönhetően annak, hogy a szőlőben és a pincében ennyi különböző hatás befolyása érvényesül, a végül kialakuló bor is összetett lesz. A szőlő eredeti, jellegzetes illat- és ízjegyei mellett megjelenik benne a botritisz nyoma, de aromáiban a tölgyfahordós érlelés által tovább gazdagodik. És ehhez a komplex borstílushoz milyen ételeket tálaljunk?
Az édes borokhoz, valamint a fiatalabb szamorodnikhoz sárga húsú gyümölcsökre, tejtermékekre épülő desszerteket és hízott májat javaslunk. Az idősebb tokaji szamorodni kiváló sajtpárja például az érlelt gomolya.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Terroir körkép - Sopron, Eger és Tokaj a Winelovers Grandon

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!