A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Glera

2015-11-09 | VinoportA glera egy fehérszőlő fajta, elsősorban Olaszország Veneto borvidékén jelentős, Conegliano és Valdobbiadene hegyein, ahol főleg prosecco készül belőle. A prosecco 2009-ig szőlőfajta neve is volt, 2010. január elsejétől azonban a szőlőfajta neve glera, a prosecco pedig csak az eredetvédett ital neve lehet.

 

A glera története a római korig nyúlik vissza, és feltételezhető, hogy az ókori enciklopédista, Plinius Vinum Pucinum-ként a glera szőlőről írt nagy művében, a Naturalis Historiában. A glera egyik felmenője a ribolla gialla szőlőfajta, amelynek boráról a 16. században az a mondás híresült el, hogy hosszabb életűvé válik, aki issza. 

 

Maga a gyümölcs ellenálló, hosszú érésű, nagy fürtű, hosszú, laza szerkezetű és aranysárga színű. Rendszerint jó savai vannak - ezért is remek pezsgő alapanyag, csendes bora viszont éles tud lenni.

 

Egy palack prosecconak minimum 85% glera bort kell tartalmaznia. Az ilyen proseccok a legmagasabb besorolást kapták az olasz eredetvédelmi rendszerben: DOCG (Deniminazione di Origine Controllata et Garantita). A palackokon vagy egyik és/vagy másik városka, Conegliano és Valdobbiadene nevét találjuk a DOCG megjelöléssel, valamint a Prosecco Superiore felirattal.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!