Hárslevelű
2008-01-31 | Tóth AdriennRégi magyar szőlőfajta, pontos eredete ismeretlen, érkezhetett hozzánk Olaszországból vagy szláv nyelvterületekről, de a legtöbb feltételezés szerint spontán jött létre természetes beporzás és megtermékenyülés által. A hárslevelű hazánk borvidékein elterjedt, kiemelkedően kezelik Tokaj-Hegyalja mellett az Egri, a Mátrai a Somlói és a Villányi borvidéken
Fagyérzékeny, vízigényes. Októberben érik, aszúsodásra hajlamos.
Bora:
Illata gyümölcsös, virágos, hársmézre emlékeztet, jellegzetes, könnyen felismerhető. Savai markánsak, gyakran testes, jól érlelhető.
Fajtatisztán különlegességnek számítanak a belőle készített kései szüretelésű borok és aszúk.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek
A Top 100 legjobb bor közé már csak aranyérmesek kerültek
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!