Penne, penne rigate, pennette, pennoni
2016-08-21 | VinoportA penne klasszikus olasz tésztaféle, amelyet elsősorban azért szeretünk, mert jól megtartja a finomabbnál finomabb olaszos szószakat, mártásokat.
A penne mintegy 3-4 centi hosszú, kevesebb mint 1 centi átmérőjü, hengeres alakú olasz tésztaféle. Végei ferdén vágottak, ere utal a neve is: a pen, vagyis az íráshoz használt tintatoll.
A tészta rövidebb és szükebb változata a pennette. Szintén 3-4 centi hosszú, viszont jóval szükebb változata a pennine. Mindhárom féléből létezik sima, és kívül bordázott változat is, utóbbira utalhat a penne rigate név. A kisebb pennéket könnyedebb szószokhoz szokás elkészíteni, míg a hagyományos penne a tartalmas mártások mellett is megállja a helyét.
A pennoni a legnagyobb verziója ugyanennek a tésztaformának, hosszra szintén 3-4 centi, átmérője viszont nagyobb, kívülről szinte mindig bordázott. Veneto régióban jellemző igazán. Ez már az igazán tartalmas húsos vagy zöldséges mártások párja is lehet, meg is tölthetjük vele, mint a cannelonit.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!