A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Prosecco

2009-12-15 | Tóth AdriennVeneto híres pezsgője, szinte kizárólag a névadó prosecco szőlőfajtából készül, amelyet ma már glerának hívnak. Ehhez esetleg kis mennyiségű pinot biancót és pinot grigiót adhatnak. 2009 augusztusától a legmagasabb minőséget jelképező eredetvédelmi kategóriába, azaz a DOCG-be (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) sorolják.

A tartomány Conegliano-Valdobbiadene nevű régiójának 15 központi települése alkotja a DOCG-t, ahol közel 3000 szőlőtermelő és 160 pincészet dolgozik. Kilenc, ezen területen kívül eső falu határában is készíthetnek prosecco-t, de azok csak az alacsonyabb DOC megjelölést viselhetik.

A tank módszer, más néven Cuve Clos vagy Charmat methode

Az alapbort egy zárt acéltartályban újraerjesztik hozzáadott élesztők, cukor (és derítőszerek) közreműködésével. Ezután az italt szűrik, majd nyomás alatt palackozzák. Igaz, hogy így nem fejlődnek ki a hagyományos pezsgőkre jellemző toastos, élesztős aromák, megmaradhatnak viszont az alapbort adó szőlők gyümölcsös, florális jegyei. Különösen kedvez ez az eljárás a muskotályos fajtáknak és a rizlingnek, vagyis nem véletlenül készül így a gyümölcsös prosecco és a sekt. Ha mégis cél a fokozottabb komplexitás, a seprő felkeverésével lehet ezt elérni. A proseccók azonban jellemzően inkább frissek, zöldalmás vagy dinnyés jegyekkel, közepes mennyiségű savval, némi édességgel.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!