A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rioja

2009-12-15 | Tóth AdriennAz Észak-Spanyolországban található borvidék három régióra oszlik. Rioja területén már az antik korban is jelentős volt a szőlőtermesztés, ami az évszázadok során nem is változott meg, csupán a technikai fejlődés újabb vívmányainak köszönhetően még nagyobb nemzetközi elismertségre tett szert.

 

Vörös rioja

A vörös rioja tételeihez eddig négy szőlőt: garnachát, gracianot, mazuelot és tempranillot használhattak. 2009-re ez a sor három új taggal bővült, felkerült rá a maturana tinta, a maturana parda és a monastrell (nem azonos a monastrellel).

Fehér rioja

Ha egy címkén az áll, hogy rioja, és a palack fehérbort rejt, nagy részben valószínűleg a viszonylag semleges viura szőlőfajtából áll. Ehhez adhatnak egy kevés malvasiát az íze és savai, garnacha blancát a teste miatt.
 

A sor 2009-ben tovább bővült három ősi, már az eltűnés határán álló szőlővel is: a maturana blanca, a tempranillo blanco és a turruntés (nem azonos a torrontésszel) valamint három olyan fajtával, amely széles nemzetközi ismertségnek örvend: a sauvignon blanc, a chardonnay és a verdejo. Az újak eztán sem kerülhetnek többségbe, minthogy a bornak legalább 51%-ban továbbra is viurából kell állnia.

Történelem

A kolostorok megjelenésének köszönhetően a szőlőtermesztés is egyre szélesebb körben terjedt el Riojában, ráadásul már akkor ügyeltek a minőségre. Ekkor a középkor nagy utazói, a zarándokok vitték hírét a kitűnő boroknak, amikor Santiago de Compostelába utaztak Jakab apostol sírjához.

 

T.A. V.Cs.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!