A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Chardonnay

2010-12-08 | Tóth AdriennA Chardonnay otthonának Franciaország Burgundia borvidékét tekintjük, ahol gyakorlatilag minden jelentősebb fehérbor kizárólag ebből a szőlőfajtából készül, míg a vörösborokat a pinot noir adja.

 

Sokáig nem ismertük pontos eredetét, de egy pár évtizeddel ezelőtt lezajlott DNS kutatás bebizonyította, hogy a szülei a pinot noir és egy kevéssé ismert gouais blanc nevű szőlőfajta.


Amíg a kilencvenes években a divatos chardonnay borokon az erőteljes hordós érlelés jegyei voltak érezhetőek, addig, ha nem is fordult meg teljesen a kép, és nem került ki a tölgyfahordóból a chardonnay, kétségtelenül sokkal óvatosabbak vele a borászok. A karakteres aromák visszafogása érdekében rövidebb ideig tartják hordóban a bort, illetve nagyobb vagy öregebb hordót használnak.

A chardonnay-t szinte az egész világon chardonnay-nak nevezik. A szomszédos Ausztriában azonban fellelhető morillon név alatt is.

A borászok körében elért óriási és általános népszerűségét valószínűleg annak köszönheti, hogy könnyen alkalmazkodik markánsan eltérő éghajlati viszonyokhoz, így készítenek belőle bort olyan hűvös klímán, mint Chablis, de olyan meleg helyen is, mint Kalifornia.

A legtöbb klón meglehetősen nagy életerővel bír, így a fajtával foglalkozó igényes szőlészeknek érdemes megfontolni egy sűrűbb telepítést vagy egy kevésbé aktív alany használatát, amely visszafoghatja a tőkék növekedését. Azoknak pedig, akik későn eszmélnek, a lombozat kordában tartása marad lehetőségként. 

A szőlőfajta viszonylag hamar ébred téli álmából, így a tavaszi fagyok komoly kockázati tényezőt jelenthetnek számára. Fontos erre tekintettel lenni, ha hűvösebb éghajlatú borvidékre szánjuk. Sok problémát jelent ez a francia Chablis és Champagne, valamint Chile Casablanca völgyének pincészetei számára. 

Bár általában is nagy jelentősége van a szüret időpontjának, a chardonnay-ra ez fokozottan igaz, hiszen az érés utolsó fázisában viszonylag könnyen elveszítheti finom savtartalmát

A legtöbben az úgynevezett battonage technológiát a chardonnay-hoz kötik. E munkafolyamat keretében a hordóban vagy tartályban érlelt bor alján összegyűlő seprőt időről-időre felkeverik, hogy az egyedi aromáival tovább gazdagítsa a bort. 

A chardonnay-ból nem csak hagyományos borok készülnek, de a pezsgőházak is szívesen használják. Széleskörű alkalmazkodóképességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a klasszikus pezsgő, a champagne egyik legfontosabb alapanyaga. 

 

 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!