Tirázs likőr
Liqueur de tirage
2016-01-22 | VinoportA hagyományos pezsgőkészítés elengedhetetlen kelléke.
A hagyományos pezsgőkészítési folyamat (méthode traditionelle) során használt "koktél", amely az egyszer már kierjedt, száraz bort újabb erjedésre készteti. Az alapbort ezzel a likőrrel töltik palackba, majd koronazárral – ilyet használnak a sörösüvegeken is – lezárják. A tirázslikőr bort, cukrot, élesztőt, az élesztőt életető tápanyagokat és derítőszert tartalmaz, és hatására alakulnak ki a hagyományos pezsgők buborékjai és sajátos élesztős ízjegyei. A palackban a nyomás így kb. 6 barra emelkedik, az alkoholfok pedig 1,5-2 százalékkal növekszik a 6-8 hetes erjedési időtartam alatt.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!