A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.
Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Aktuális
Téma
Életérzés
Kerülőutak
Blog
TOP Gasztro
Programajánló
Borbár
Bor&Business
Karrier
Bormagazin igényesen
Menü
Főoldal
Aktuális
Téma
Életérzés
Kerülőutak
Blog
TOP Gasztro
Programajánló
Borbár
Bor&Business
Karrier
Főoldal
/
Címkék
/
borismeretek
Milyen hőmérsékleten kínáljuk a borokat?
Borismeretek
A borfogyasztással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat felvonultató sorozatunkban ez alkalommal az egyes bortípusokhoz illő fogyasztási hőmérsékletekről lesz szó. Mielőtt azonban a konkrét ajánlásokra rátérnénk, érdemes a borok hűtésével kapcsolatban néhány általános megfigyelést tenni.
Bortárolás
Borismeretek
Ha a borokat nem megfelelően tároljuk, akkor a bor öregedése sokkal gyorsabban bekövetkezhet, mint optimális körülmények között. Épp ezért különösen azoknak, akik nagyobb mennyiségű bort tartanak otthon, mint amit néhány hónapon belül elfogyasztanak, érdemes figyelembe venni az alábbi összefüggéseket.
Néhány szó a dekantálásról
Borismeretek
A sommelier munkájának legelegánsabb, és a bor szempontjából legfontosabb mozzanata, amikor a vörösbort levegőztetés vagy az üledékről letöltés miatt dekantálja, azaz óvatosan egy üvegkarafba áttölti. Sajnos ma még kevés olyan vendéglátóhely van Magyarországon, ahol esetleg előző napi bejelentkezés alapján az esti vacsorához időben dekantálják a borokat. Komoly vörösboroknál általában az 1-2 órás levegőztetés nem elegendő, de ugyanez érvényes az ásványos talajról származó (pl. Somló, Tokaj, Burgundia, Loire), hordóban érlelt fehérborokra is.
Pezsgő felszolgálása
Borismeretek
Borismeretek sorozatunk szeptember végi cikkében már röviden összefoglaltuk, milyen feladatokat lát el egy sommelier. A vendégekhez való hozzáálláson és az elméleti ismereteken túl azonban legalább ekkora a gyakorlati tudás jelentősége. A legtöbb sommelier-knek kiírt megmérettetés része például a pezsgő felszolgálása, ennek lépéseit most részletesen sorra vesszük.
Hogyan végzi munkáját a sommelier?
Borismeretek
Az éttermek borokkal, pezsgőkkel, digestivekkel és szivarokkal foglalkozó szakemberei a sommelier-k. Hivatásuk régi, a háború előtt Magyarországon is dolgoztak ebben a munkakörben, majd pedig a magyar sommelier-képzés beindulása után, 1992-től számítható ennek a foglalkozásnak a reneszánsza.
Borkínálás
Borismeretek
Bort kínálni éppen úgy felelősség, mint maga a vendéglátás. Nem mindegy, milyen helyen, milyen alkalomból, összeállításban stb. kínálunk borokat. Egészen más a megfelelő sorrend kialakítása egy tematikus borkóstolón, mint egy baráti összejövetelen, és egészen más alapelvek szerint alakítható ki egy profi kóstoló, netán verseny borsora.
Otthon iszunk, de egyre többet bortúrázunk
A legfrissebb hazai borfogyasztási trendek
A Gfk Hungária legfrissebb, borokról szóló felmérése szerint a jelenlegi gazdasági közhangulatban sem csökkent a magyar fogyasztók érdeklődése a borok iránt. Sőt! Mennyiségi szempontból az emelkedés volt a jellemző. Ezzel az állítással valószínűleg a legtöbb borász, borkereskedő vitába szállna, azonban a szervezet kiegészíti nyilatkozatát azzal, hogy az utóbbi jelenség leginkább az olcsó borok iránti keresletnövekedésből adódik.
A vinoport.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az
adatvédelmi információkról
itt olvashat.
Elfogadás