A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A világ 10 legdrágább bora

Egymillió a belépő ár

2017-08-23 | Vinoport


A világ 10 legdrágább bora

A The Telegraph gyűjtötte össze nemrégiben a világ 10 legdrágább borát. A listára éppen csak fel lehetett kerülni egymillió forint alatti árral. Érdekesség, hogy miközben Burgundia és a német rizling desszertborok dominálnak, Bordeaux-ból egyetlen bor sem fért bele a top10-be.


1. Domaine de la Romanée-Conti – Romanée-Conti Grand Cru – Burgundy, Franciaország

 

Egy palack átlagos ára: 3,93 millió forint

Legdrágább évjárat: 1990, 5,23 millió forint / palack

 

Romanée-Conti az egyik (grand cru besorolású) szőlőterülete a Domaine de La Romanée Conti – vagy gyakran csak DRC – borászatnak, amit a világon sokan a legjobbnak tartanak. Az 1,8 hektáros területen évente alig 5000 palack bor szokott készülni. Az utóbbi 10-15 év legtöbbre tartott burgundi bora, amely 100% pinot noir-ból készül.

 

2. Egon Müller – Scharzhofberger Riesling – Trockenbeerenauslese – Mosel, Németország

 

Egy palack átlagos ára: 2,72 millió forint 

Legdrágább évjárat: 2003, 4,37 millió forint / palack

 

A Scharzhofberger lankái régóta ismertek jó minőségű boraikról, de a Müller család jutott el odáig, hogy az itt termő szőlőből készülő fehérboruk a világ legjobbjai közé tartozik. Azokban az években is csodálatos édesborok születnek, amikor a „szomszédoknak” egyáltalán nem jön össze. Legtöbb díjat bezsebelt tételük az aszúkhoz hasonlatos Riesling Trockenbeerenauslese - magas sav, alacsony alkoholtartalom és a botritiszes szőlő összetéveszthetetlenül komplex ízvilága jellemzi.

 

 

3. Domaine Leroy – Musigny Grand Cru – Cote de Nuits, Franciaország

 

Egy palack átlagos ára: 1,94 millió forint

Legdrágább évjárat: 2012, 3,56 millió forint / palack

 

Korábban a Domaine de la Romanee Conti résztulajdonosa volt, 1992 óta azonban a saját pincészetében készíti pinot noir-ból vörösborait Lalou Bize-Leroy, a biodinamikus borászat úttörője. Szakmai körökben vitán felül áll, hogy Madame Leroy legjobb tételei a Musigny területről érkeznek, évente alig 6-700 palack - ez az exkluzivitás szintén hozzájárul a magas árhoz.

 

4. Domaine Leflaive – Montrachet Grand Cru – Cote de Beaune, Franciaország

 

Egy palack átlagos ára: 1,73 millió forint

Legdrágább évjárat: 2014, 2,96 millió forint / palack

 

Anne Claude Leflaive-et sokszor nevezik Burgundia nagyasszonyának. Ő a Puligny-Montrachet régió leghíresebb borásza. Borászata a legkiválóbb dűlőket birtokolja, amit csak chardonnay kívánhat: például a grand cru besorolású Le Montrachet-t, ami talán Burgundia legnagyobb fehérborait produkálja. Madam Leflaive szőlőskertje itt mindössze 800 négyzetméter nagyságú.

 

5. Domaine Georges & Christophe Roumier – Musigny Grand Cru – Cote de Nuits, Franciaország

 

Egy palack átlagos ára: 1,64 millió forint

Legdrágább évjárat: 1990, 2,89 millió forint / palack

 

1924-ben Georges Roumier elvett egy helyi lányt Chambolle-Musigny-ban, akinek a hozománya szőlőterület volt. Így született a Domaine Georges Roumier. Az évek során a család összesen 5 grand cru minősítésű területhez jutott hozzá. A leghíresebb a Musigny-i, ahol évente mindössze 350 palack készül.

 

6. Domaine de la Romanée-Conti – Montrachet Grand Cru – Cote de Beaune, Franciaország

 

Egy palack átlagos ára: 1,39 millió forint

Legdrágább évjárat: 1988, 2,02 millió forint / palack

 

Az egyik legnagyobb múltú borászat és az egyik legjobb fehérbort produkáló szőlőterület tette a DRC-t azzá, ami. A pincészet 1963-ig csak vörösbort készített, ekkor jutottak az első „fehérboros” birtokhoz Montrachet-ban. A többi már történelem.

 

7. Joh. Jos. Prüm – Wehlener Sonnenuhr – Riesling Trockenbeerenauslese - Mosel, Németország

 

Egy palack átlagos ára: 1,29 millió forint

Legdrágább évjárat: 1990, 1,90 millió forint / palack

 

A Prüm família egy több mint 400 éves bordinasztia a Mosel partján található Wehlen-ben. Az 1920-as évek óta őket tartják Németország legjobb rizlingbor készítőinek. 14 hektáron gazdálodnak, de tételeik igen kis mennyiségben és az évjárattól függően nagyon különböző karakterrel jönnek ki. A bor nevében szereplő napórát (kettő darabot) Jodocus Prüm állíttatta a hegyoldalba, hogy mindig lássa az időt. A 20. században a körülöttük fekvő szőlőterületeket róluk nevezték el.

 

A világ 10 legdrágább boraFotó forrása: bernkastel.de

 

8. Domaine Leroy – Chambertin Grand Cru – Cote de Nuits, Franciaország

 

Egy palack átlagos ára: 1,06 millió forint

Legdrágább évjárat: 1990, 1,84 millió forint / palack

 

Háromezer font feletti átlagárával a Chambertin csak a második legdrágább bora a pincészetnek (lásd 3. helyezett). A borászat titka, hogy egy hektáron 2100 palack készül (Burgundiában a norma ennek két és félszerese). A Chambertin-ből maximum 900 palack készül évente. És nem ez volt az utolsó Domaine Leroy a listán!

 

9. Fritz Haag – Brauneberger Juffer Sonnenuhr – Riesling - Trockenbeerenauslese Goldkapsel – Mosel, Németország

 

Egy palack átlagos ára: 1,06 millió forint

Legdrágább évjárat: 1971, 1,26 millió forint / palack

 

A Fritz Haag borászat tulajdonában lévő szőlőterületek évszázadok óta családi birtokok. 2005 elején vette át Oliver Haag a vezetést apjától, Wilhelm Haag-tól, aki 1957 óta vitte a borászatot. Kizárólag rizlinggel foglalkoznak, azt viszont a legnagyobb odafigyeléssel művelik és csak a legkiválóbb éveknél tüntetik fel az évjáratot.

 

10. Domaine Leroy – Richebourg Grand Cru – Cote de Nuits, Franciaország

 

Egy palack átlagos ára: 945 ezer forint 

Legdrágább évjárat: 1949, 1,46 millió forint / palack

 

A Domaine Leroy-nak két különálló területe is van Richebourg-ban. A nagyobb az északi részen, a másik a DRC és a Mongeard-Mugneret pincészetek területei között – a siker garantált.

 

Ha képzeletben továbbhaladunk a listáján, nem is olyan sokára eljutunk a legdrágább magyar borig, amely tavaly óta tartja a rekordot. 

 

+1 Szepsy Pincészet – 2007-es Birtok Eszencia – Mád

 

Egy palack ára: 492 ezer forint 

 

A Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után a 2016-os londoni Botrytis Forumon újabb Eszenciát mutatott be. A legújabb, 2007-es évjárat kiskereskedelmi ára csaknem félmillió forint, ezzel jelenleg ez számít a legdrágább magyar bornak. A Birtok Eszenciának 2,5 százalék az alkoholtartalma, 570 g/liter maradékcukor mellett.

 

Címlapfotó: independent.co.uk / Getty Images

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!