A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olaszország jóval több, mint a prosecco

Ferrari pezsgő mesterkurzuson jártam

2019-05-21 | Ferenczi Csilla


Olaszország jóval több, mint a prosecco

Bár a Gourmet Fesztivál idei italtémája a sör volt, Magyarország legrangosabb gasztrofesztiválja idén sem maradhatott pezsgő nélkül. A kínálatban magyar különlegességek, a szokásos prémium champagne-sor és az igazi olasz életérzést bemutató kuriózum is helyet kapott.


Fotó forrása: ferraritrento.com

 

A közel 120 éves Ferrari pezsgőház nemcsak Olaszország piacvezetője, általában a világ legjobbjai között tartják számon. A champagne-okkal vetekedő, kizárólag méthodo classico módszerrel, elsősorban chardonnay-ből készülő pezsgők rendre aranyéremmel térnek haza a Champagne és Pezsgő Világbajnokságról (CSWWC) – nekünk a fesztivál egy különtermében most hat tételt volt lehetőségünk ezek közül megkóstolni.

 

Az előadást Matteo Burani, a Ferrari export menedzsere és Márkus György, nemzetközileg elismert champagne-szakértő, a CSWWC zsűrijének tagja tartotta. 

 

>>> Legújabb interjúnkat Márkus Györggyel IDE kattintva olvashatja. 

 

 

A múlt 

 

A pezsgőház története 1902-ben kezdődött, amikor Giulio Ferrari elhatározta, Trentóban fog készíteni a francia champagne-okkal felérő olasz pezsgőket. Giulio több tekintetben is úttörőnek számított: ő volt az első, aki felismerte a saját területeiben rejlő hihetetlen lehetőségeket, másrészt ő telepített először nagy mennyiségben chardonnay-t Olaszországban. A termelés beindult, a kivételes minőségű tételek iránt egyre növekedett az érdeklődés, mígnem 1952-ben elérkezett az idő, hogy átadja cégét. Utód híján pedig – hosszas keresgélés után – egy helyi borkereskedőre, Bruno Lunellire esett a választása, aki szenvedélyének és kivételes tehetségének köszönhetően úgy tudta a ház termelését növelni, hogy közben nem kellett kompromisszumokat kössön a minőség rovására. Később fiai, Franco, Gino és Mauro vették át az üzletet, tulajdonképpen ekkor vált a Ferrari Olaszország elsőszámú pezsgőjévé, illetve azzá az itallá, ami egy egész nemzet számára egyet jelent az ünnepléssel. Ugyanebben az időszakban (a 70-es évektől kezdve) alkották meg a pezsgőház ikonikus tételeinek (Ferrari Rosé, Ferrari Perlé és a Giulio Ferrari Riserva del Fondatore) receptjét is.

 

A jelen

 

Ma a Lunelli család harmadik generációja viszi a pezsgőházat, akik a folyamatos újítások mellett továbbra is ragaszkodnak gyökereikhez és az eredeti elképzeléshez is: megalkotni a legjobb olasz pezsgőt. Az egyedülálló, 400 és 1000 méter közötti magasságokban fekvő területeken ma már 100%-ban organikus gazdálkodás folyik, ami egyébként – mint előadónktól, Matteótól megtudhattuk – egyre inkább jellemző Trentino teljes területén, a kivétel tehát egyre kevesebb.

 

Világszinten is! Ma már mindenki szeretne organikus lenni és fenntartható gazdálkodást folytatni 

 

– teszi hozzá Márkus György. 

 

Olaszország jóval több, mint a prosecco

Az előadók: Matteo Burani és Márkus György

 

Bár készítenek évjáratos pezsgőket is, 70%-ban non-vintage tételek születnek a pincében, ahol jelenleg nagyjából 20 millió palack pihen. Évente egyébként átlagosan 5 millió palack pezsgőt adnak el, 2015 óta pedig már magnum palackos pezsgők készítésével is foglalkoznak. 

 

És ha mindez nem lenne elég meggyőző az olaszok profizmusával kapcsolatban, akkor íme még egy bizonyíték: 2017-ben a CSWWC a Ferrarinak ítélte az Év Pezsgőpincészete díjat. Az utóbbi években ráadásul átlagosan 11 aranyérmet zsebelnek be a világbajnokságon, ami Márkus György emlékei szerint egyedülálló teljesítmény. 

 

+ 1 tény: 2006 óta érlelt rosé riserva pezsgőjük éppen most kapott 98 pontot a Wine Advocate szaklaptól. Ez a legmagasabb pontszám, amit olasz habzóbor valaha kapott. Ezzel – ahogy írják – a legjobb champagne-i pezsgőházak közelébe jutottak, miközben forradalmasították az olasz hagyományos érlelésű pezsgők világát. 

 

A mesterkurzus vendégeként abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy pontosan olyan Riedel poharakból kóstolhattunk Ferrari pezsgőket, amilyenből a CSWWC zsűrije fog majd napokon belül. Matteo itt hozzátette, ő sem javasolja a flőtét, mert ha igazán el akarunk merülni a pezsgőkóstolásban, akkor szabad utat kell hagyni az aromák kibontakozásának.

 

Íme a pezsgősor, ami bebizonyította, hogy Olaszország jóval több, mint a prosecco:

 

>>> Jöjjön el a Pezsgő Június Nagykóstolóra, ahol 200 pezsgő, cava, crémant, prosecco, franciacorta, sekt és újvilági pezsgő kóstolására van lehetősége. 

 

#1: Ferrari Maximum Brut

 

Olaszország jóval több, mint a prosecco

 

Egyértelműen a primer aromák dominálnak: zöldalma és érett citrusok minden kortyban. Kevesebb élesztősség, több elegancia és szép egyensúly. Egy champagne-hoz képest mélyebb a szín, a korty frissebb és gyümölcsösebb. Tökéletes franciacorta-, vagy crémant-alternatíva. 

 

Tudta? A champagne-ok pH-ja általában magasabb, így a kortyokat jellemzően krémesebbnek érezzük. 

 

#2: Ferrari Maximum Rosé

 

Olaszország jóval több, mint a prosecco

 

Pinot nero és chardonnay házasítása. Az alapbor gyors macerációja után továbbra is a zamatos gyümölcsök vezetik az illat- és ízjegyeket: elsősorban málna és szamóca, illetve egy leheletnyi ibolya is jelen van, a korty végén pedig egy finom és diszkrét briósos vonal is jelentkezik. 

 

A szakértők itt elárultak, ez a tétel nem azért ilyen friss, mert a szőlőbogyókat éretlenül szedték le. Az egyensúlynál semmi sem fontosabb a háznál, ráadásul az alapborok mindegyike átesik az almasavbontáson is, így fokozva a kortyok selymességét.

 

#3: Ferrari Perlé 2013

 

Olaszország jóval több, mint a prosecco

 

Évjáratos, 100% chardonnay-ból készült tétel a család legjobb területeiről, amely 5 évet pihent élesztőn degorzsálás előtt. Az egyértelmű zöldalmás dominancia mellett az élesztők egyre inkább előtérbe kerülnek, a buborékok jóval selymesebbek, a habzás stabil és krémes. A korty vége mandulára emlékeztet és hosszú. Ezen a ponton Matteo megemlítette, ha tehetné, minden pezsgő legalább 7-8 évet töltene el a pincében forgalomba kerülés előtt.

 

"Ám jól tudjuk, hogy a pincemester legnagyobb ellensége a kereskedelem, és a piaci nyomás" – egészíti ki a gondolatot Márkus György.

 

#4: Ferrari Perlé Zero

 

Olaszország jóval több, mint a prosecco

 

Igazi Trento Doc, azaz tradicionális eljárással készült chardonnay pezsgő, zero dosage-zsal, szigorú hozamkorlátozással. A "cukormentességet" alig érezni, Matteo szerint ennek oka az, hogy az olaszországi napsütésnek hála egyszerűen jobban érik be a szőlő. Kristálytiszta, virgonc, ám természetesen kerek kortyok, sokáig elnyúló, szinte harapható, grapefruitos utóízzel.

 

#5 Ferrari Lunelli Riserva 2009

 

Olaszország jóval több, mint a prosecco

 

A gyönyörű Villa Margon körüli ültetvényekről érkező chardonnay hat hónapot töltött osztrák fahordóban, ehhez képest egy kicsit sem érezni az oxidáció jegyeit. A hordókezelés ez esetben (is) tökéletes, Márkus György szerint igazi mestermunka. Illatban teasütemények, citromtorta és frissen sült kenyér, ízben tökéletes egyensúly az élénk gyümölcsösség és tósztosság között. A hordó egy finom extra aromát kölcsönöz a pezsgőnek és tökéletesíti a kortyok struktúráját, miközben egyáltalán nem tolakodó.

 

#6 Giulio Ferrari Riserva Del Fondatore 2007

 

Olaszország jóval több, mint a prosecco

 

Ő lenne a jelenlegi legjobb olasz pezsgő, amelyről már most szuperlatívuszokban beszélnek. A pincészet csúcstétele az alapító vállalkozóról, Giulióról kapta a nevét. Nem ritka, hogy 10 év seprőn tartás után degorzsálják – mint például ezt is, idén januárban. Elképesztően komplex illattal indít, fehércsokival, mogyoróval és egy kis balzsamecettel, miközben mégis légies és könnyed. Ízben is hasonlóan összetett: akácméz és egzotikus gyümölcsök izgalmas kavalkádját érezzük, amely egy különösen erős évjáratot, 2007-et hivatott bemutatni. Sokáig fogunk még róla hallani, tényleg legendás tétel. 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!