A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Milyen hőmérsékleten kínáljuk a borokat?

Borismeretek

2014-01-21 | Mészáros Gabriella


A borfogyasztással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat felvonultató sorozatunkban ez alkalommal az egyes bortípusokhoz illő fogyasztási hőmérsékletekről lesz szó. Mielőtt azonban a konkrét ajánlásokra rátérnénk, érdemes a borok hűtésével kapcsolatban néhány általános megfigyelést tenni.


Közepes/telt, hordóban érlelt fehérborok (tokaji, somlai, egri hordós érlelésű borok, vulkáni talajon termett, erősen ásványos borok)
Enyhén hűtve: 12 °C

Könnyű, közepes testű fehérborok (reduktív eljárással készült, könnyebb fehérborok a Kárpát-medence magasabb mésztartalmú tájairól, a Balatontól délre eső területekről)
Behűtve: 10 °C

Édes borok (könnyebb természetes édes borok, alacsonyabb savtartalommal)      
Jól behűtve: 6–8 °C

Tokaji édes borok (cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban behűtve)          
Enyhén behűtve: 10–12 °C

Pezsgők és habzóborok (champagne, pezsgők, habzóborok)
Jól behűtve  6–8 °C

Könnyű vörösborok (északi borvidékekről, magasabb mésztartalmú termőhelyekről: Sopron, Pannonhalma, Ászár-Neszmély, Etyek, Mátra, Eger)
Enyhén behűtve: 12 °C

Közepes/testes vörösborok (Szekszárd, Villány, Eger, Dél-Balaton érlelhetőbb borai)     
Szobahőmérsékleten: 17–18 °C

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!