Milyen hőmérsékleten kínáljuk a borokat?
Borismeretek
2014-01-21 | Mészáros GabriellaA borfogyasztással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat felvonultató sorozatunkban ez alkalommal az egyes bortípusokhoz illő fogyasztási hőmérsékletekről lesz szó. Mielőtt azonban a konkrét ajánlásokra rátérnénk, érdemes a borok hűtésével kapcsolatban néhány általános megfigyelést tenni.
- Vegyük figyelembe, hogy a túlhűtés elfedheti a fehérborok ízét.
- Gondoljunk arra is, hogy az átlagos szobahőmérséklet az évszakok változásával, a fűtéssel vagy a légkondicionálással együtt szintén változik.
- Ha a vörösborokat túlhűtjük, vékonynak és nyersnek fognak tűnni.
- A melegítés legkíméletesebb módja, ha a pohár kelyhét alulról tartva a tenyerünkben langyosítjuk.
- Ha magasabb alkoholtartalmú bort szolgálunk fel, erősebb hűtéssel kellemesebbé tehetjük a bor egyensúlyérzetét.
Közepes/telt, hordóban érlelt fehérborok (tokaji, somlai, egri hordós érlelésű borok, vulkáni talajon termett, erősen ásványos borok)
Enyhén hűtve: 12 °C
Könnyű, közepes testű fehérborok (reduktív eljárással készült, könnyebb fehérborok a Kárpát-medence magasabb mésztartalmú tájairól, a Balatontól délre eső területekről)
Behűtve: 10 °C
Édes borok (könnyebb természetes édes borok, alacsonyabb savtartalommal)
Jól behűtve: 6–8 °C
Tokaji édes borok (cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban behűtve)
Enyhén behűtve: 10–12 °C
Pezsgők és habzóborok (champagne, pezsgők, habzóborok)
Jól behűtve 6–8 °C
Könnyű vörösborok (északi borvidékekről, magasabb mésztartalmú termőhelyekről: Sopron, Pannonhalma, Ászár-Neszmély, Etyek, Mátra, Eger)
Enyhén behűtve: 12 °C
Közepes/testes vörösborok (Szekszárd, Villány, Eger, Dél-Balaton érlelhetőbb borai)
Szobahőmérsékleten: 17–18 °C
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!