A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.
Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Aktuális
Téma
Életérzés
Kerülőutak
Blog
TOP Gasztro
Programajánló
Borbár
Bor&Business
Karrier
Bormagazin igényesen
Menü
Főoldal
Aktuális
Téma
Életérzés
Kerülőutak
Blog
TOP Gasztro
Programajánló
Borbár
Bor&Business
Karrier
Főoldal
/
Címkék
/
szénsavas maceráció
Újbor alapismeretek
Tíz dolog, amit mindenképp tudnod kell
Az évnek ebben az időszakában boldog-boldogtalan újbort iszik. És ezt nem is teszi rosszul, hiszen van valami izgalmas az új évjárat első boraiban. Sokszor azt sem bánjuk, hogy kicsit karcos, csapzott és rendezetlen, amit iszunk, hiszen ő az új évjárat első hírnöke. Az újbor olyan, mint egy kamasz, aki tele van energiával és ígéretekkel, de az csak később válik el, mi is lesz belőle, ha rendezi sorait. Az alábbiakban az újborral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze, és rendeztük tíz pontba.
Beaujolais
A franciák primeur-nek vagy nouveau-nak, az olaszok novello-nak, a sógorok pedig Heurige-nek hívják a frissen elkészült, szinte éppen csak, hogy kierjedt, egy kissé még makrancos bort.
Beaujeu leve:
a Bozsolé
Mielőtt kedves borértő olvasóink megütköznének a fenti címen, szeretném őket megnyugtatni: csak egy ártatlan szóviccel bátorkodtam élni. A Beaujolais (ejtsd: bozsolé) megnevezés természetesen nem innen eredeztetendő. Jóllehet, logikailag még lenne is értelme a fura szóösszetételnek! Hiszen az öreg kontinensen a bor, annak közép- és újkori történetében nem jelentett mást, mint a föld ízét; annak a termőhelynek, szőlőhegynek a levét, ahol megtermett. Beaujolais: e vidáman csengő, szinte hangfestő szó, a Lyon-tól egy kissé északra fekvő francia falucska, Beaujeu nevét rejti magában és a régió szőlődombjain szűrt bort jelenti.
A vinoport.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az
adatvédelmi információkról
itt olvashat.
Elfogadás