A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újbor alapismeretek

Tíz dolog, amit mindenképp tudnod kell

2009-11-09 | Tóth Adrienn


Újbor alapismeretek

Az évnek ebben az időszakában boldog-boldogtalan újbort iszik. És ezt nem is teszi rosszul, hiszen van valami izgalmas az új évjárat első boraiban. Sokszor azt sem bánjuk, hogy kicsit karcos, csapzott és rendezetlen, amit iszunk, hiszen ő az új évjárat első hírnöke. Az újbor olyan, mint egy kamasz, aki tele van energiával és ígéretekkel, de az csak később válik el, mi is lesz belőle, ha rendezi sorait. Az alábbiakban az újborral kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze, és rendeztük tíz pontba.


1. Hazánkban az újbor ünnepe a savariai, azaz szombathelyi születésű Szent Mártonhoz kötődik, akit a világtörténelem Tours-i Szent Mártonként tart számon. Márton napját november 11-én ünnepeljük.

2. Az újbor lehet fehér-, rosé- vagy vörösbor is, természetesen mindhárom esetben leginkább a korai szüretelésű szőlőfajták felhasználása jöhet szóba.

3. Az újbor nemzetközileg legismertebb típusa a francia Beaujolais Nouveau, amelyet Burgundia déli végében készítenek, Beaujolais vidékén a gamay nevű kékszőlőfajtából.

4. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy Franciaország más területein is készítenek újbort, amit összefoglalóan „vin de primeur”-nek neveznek.

5. Az újbor nem azért készül, hogy pincénk mélyén hosszan őrizgessük. Bár ára sokszor nagyon vonzó lehet, ne essünk kísértésbe, és csak annyit vásároljunk belőle, amennyit egy-két hónapon belül el tudunk fogyasztani.

6. A legismertebb újbor készítési technológia az úgynevezett szénsavas maceráció, amelynek az a lényege, hogy az ép szőlőszemen belül kezdődik el az erjedés, így a borba nem kerül sok a sértetlen héjban lévő tanninokból. A végeredmény egy könnyed, kifejezetten gyümölcsös vörösbor.

7. A fehér és rosé újbort egy klasszikus fehér- és roséborhoz hasonlóan hűtsük be fogyasztás előtt. Ezen túl azonban a vörös újbornak sem fog ártani dugóhúzás előtt egy fél óra a frizsiderben.

8. Itthon leggyakrabban libalakomát készítünk az újborokhoz. A ludaskásához vagy libaaprólék-leveshez kínáljunk fehérbort vagy rosé-t, a ropogósra sült libapecsenyéhez azonban már fogyaszthatunk vörösbort. A hízott libamáj esetében felejtsük el az újborokat, és keressünk inkább egy szép, késői szüretelésű tételt a korábbi évjáratokból.

9. Az egy-két hétig tartó újbor \"főszezonban\" rendezhetünk újborkóstolót a barátoknak, a családnak, hiszen ma már legalább 20 különböző újbor érhető el. Állítsunk össze egy 5-6 tételből álló borsort, ügyelve arra, hogy többféle bortípusból és borvidékről is válasszunk.

10. Mivel hazánkban egy naptári naphoz kötődik Márton napja, sokszor előfordul, hogy az ünnep nem hétvégére esik. Így a legtöbb újboros rendezvényre nem feltétlenül november 11-én kerül sor, a megelőző hétvégétől a következőig azonban általában lezajlanak.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!