A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A franc-ra anyaként tekintek

Bock József a villányi franc-ról

2014-05-31 | Tóth Adrienn


A franc-ra anyaként tekintek

Május közepén egy nagyszabású rendezvény keretében mutatták be a villányi borászok a jövőben a kínálatuk legfelső szegmensébe pozicionált villányi franc koncepcióját. Ahogyan a helyszínen megtudtuk, immár öt éve keresik a nevét annak a bortípusnak, amely a csúcs villányi cabernet franc mögött húzódó egységes gondolkodást, eredetvédelmi szabályozást jelölhetné. A tavaszi döntést követően hamarosan véglegesítésre kerül a szabályozás, és reméljük, rövidesen mi is kóstolhatjuk a villányi franc-okat. Sorozatunkban a villányi borászok osztják meg velünk a fajtával kapcsolatos gondolataikat. Elsőként Bock József nyilatkozott a Vinoportnak.


„A cabernet franc-ra anyaként tekintek, hiszen ez egy ősi fajta, amelyről sokan nem is tudják, hogy a cabernet sauvignon felmenőjének számít. A kettőt gyakran szokás összehasonlítani; szőlészeti szempontból a franc az érzékenyebb: vékonyabb héja és nagyobb bogyói miatt jobban ki van téve az időjárás hatásának. A mi villányi klímánkon azonban jó érzi magát, finom ízeket, hosszú, nem bántó cserzőanyagot produkál, számomra behízelgő karaktert nyer el.

A ’80-as években kedveltem meg a fajtát, és 1989 óta saját ültetvényt művelünk belőle. Fontos tapasztalatnak számít, hogy szüretével meg kell várni a teljes érettség elérését, csak akkor nyújtja a tőle elvárt harmóniát, mély színanyagokat. Jelenleg déli fekvésű dűlőkben termesztjük, így a Fekete-hegyen, a Jammertalban, az Ördögárokban és a Boczorban.

Több borunk esetében is szerepet szánunk neki, a fajtaborok mellett fontos alkotórésze a nagy házasításainknak, a Bock Cuvée-nek, a Librának és a Capellának. A Libra Cuvée Valér fiam elképzeléseinek megfelelően született meg, elsőként a 2000-es évjáratból, ennél a tételnél 50% a franc aránya, a Capellánál pedig – amely már az 1999-es évjárat óta része a kínálatunknak – ez a szám eléri a 60%-ot.

A franc-ra anyaként tekintek

Dűlőszelektált cabernet franc is megtalálható a szortimentünkben, a Cabernet Franc Selection alapanyaga kizárólag a Fekete-hegyről származik. A jövőben tervezzük, hogy ezentúl több cabernet franc dűlőválogatással is megjelenünk a piacon.

A villányi franc-tól mint borkategóriától sokat várok. Mindezt részben az alapozza meg, hogy esetében a villányi prémium kategóriánál is szigorúbb, 35 hl/ha-os terméskorlátozást kell alkalmazni. A Bock Pince első tételei várhatóan 2017-18-ban jelennek majd meg, hiszen a borokat minimum két évig kell érlelni, amelyből legalább egy év fahordóban történik.”

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!