A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A település és bora, mint önálló márka

7 hely, 14 bor

2016-03-10 | Vinoport


A település és bora, mint önálló márka

Tokaj-Hegyalján nemcsak borászati, gasztronómiai és turisztikai pezsgés kezdődött az elmúlt években, hanem valami annál is több: társadalmi összefogás, közösségi élet. Az együttműködésből egyre több településen közösségi borok is születnek, máshol még a borászok egyedül kutatják, hogy mire képes egy-egy terület. A Tokaji Március Nagykóstoló településalapú mesterkurzusán 7 település, 7 szakember, és 14 bor áll csatasorba. A szakemberek az egységben, a borok a különbségekben rejlő szépségről mesélnek majd. A legnagyobb kérdés: az egyediség lehet egy erős márka alapja? Miről üzen egy címkére írt falunév vagy dűlő? Az előadók kedvcsináló sorai következnek.


A Tokaji Március Nagykóstoló mesterkurzusaiért kattintson a rendezvény honlapjára>>

Tállya Wines, Tállya

Előadó: Polgár Attila, társtulajdonos

Borok: Tállya Wines Tállya 2014, Tállya Wines Rigófütty 2014

 

A TállyaWines öt, nem állandóan Tállyán élő termelőt fog össze: Szűcs Ferencet, Barta Pétert, Zsadányi Lászlót, Márton-Kováts Krisztinát és Polgár Attilát. A Tállya-modellben jött létre Tállya első településbora, a 2013-as száraz furmint, amely közel 50 hektár kitűnő minőségű dűlő terméséből készült. Ez a dűlőszelektált borokból házasított birtokbor jelképe az együttgondolkodásnak. Célja, hogy az egykor elsőosztályúként jelzett szőlőterületek karaktere modern száraz borokban fogalmazódjon meg, az értékes területek újra megjelenjenek a bor térképén. Erre biztosítékot jelent a tállyai borok jellegzetes sava és komplexitása, és a birtokosok elkötelezettsége a helyi közösség és fejlődés iránt. A TállyaWines szortimentjében habzóbort, száraz furmintot, kései szüretet és illatos hárslevelűt is találunk, a borokat Hudák István készíti, aki a szőlőterületek felügyeletét is ellátja.   

 

A település és bora, mint önálló márka

Pajzos-Megyer Pincészet, Sárospatak

Előadó: Naár Ferenc, borász

Borok: Sárospatak bora 2014, Sárospatak bora 2015 (hordóminta)

 

A világ bortrendjei változnak,így borvidékünkön is hol lassabban, hol gyorsabban helyeződnek át súlypontok. Mint ahogy aszú és száraz borok között is. Egyre kifejezőbbek, egyedibbek száraz boraikban az évjárati és termőterület hatások, azok sajátosságai.

Úgy gondolom, minél inkább tudatosabban és kifinomultabban mutatjuk be borainkban a talaj jellemzőit, annál jobban belátjuk Sárospatak dűlőinek erejét és fontosságát.

A hűvösebb, de nagyon jó fekvésű Megyer dűlőben, a legkülönfélébb savakban, illatokban képesek produkálni a száraz Tokajit. Borai jellemzően letisztultak, igen egyenes jól kifejező szikár savakkal, sóssággal bírnak. Ehhez a vulkáni ásványok mellett természetesen a 40-45 éves tőkék is kellenek.

 

Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj

Előadó: Oroszlán Tamás, kereskedelmi igazgató

Borok: Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Bio Kis-Garai-dűlő 2014, Hétszőlő Szőlőbirtok Furmint Selection 2011

 

A Tokaj városhoz tartozó borászatok előnyös helyzetben vannak abból a szempontból, hogy a borrégió névadó településének területén találhatóak. Ezáltal, akkor is a jól ismert Tokaj márkanévvel találkozhat a borvásárló, ha a pincészetek csak a település nevét tüntetik fel a címkén. Ez az előny egyben egy komoly felelősség is, mind a közös, település bor megalkotása, mind pedig a helyi borturizmus esetén. Tokaj városának, mint névadó településnek elengedhetetlen, hogy kizárólag magas színvonalú vendéglátással és borokkal rendelkezzen, és referencia településként tartsák számon. Ehhez még nagyon sokat kell dolgoznunk, de a 2016-os évben remélhetőleg lerakjuk ennek a fejlődésnek, változásnak az alapköveit.

Samuel Tinon, Olaszliszka

Előadó: Samuel Tinon

Borok: Olaszliszka Hárslevelű 2014, Samuel Tinon Birtok Furmint 2014

 

A Liszkai Egyesületi bor története: Olaszliszkán van 600 hektár szőlőterület, és ebben vannak olyan jó dűlők, amit be tudunk sorolni a Tokaji borvidék 50 legjobb dűlője közé, de akár a legjobb 20 közé is. A minőségi javulást, amit az egész borvidék tapasztal, azt az egyesületben résztvevők is szeretnék megmutatni. Hangsúlyozzák, hogy ők is aktívak ebben a reformban, és nagy akarattal indulnak a munkának. Reméljük, hogy abból a pohárból, amiben a közös borunk van, fogjuk érezni a jó adottságú olaszliszkai területet és a bizalmat.

 

A település és bora, mint önálló márka

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal

Előadó: Zsurki Sándor, borász

Borok: Gróf Degenfeld Terézia Hárslevelű 2015, Gróf Degenfeld Terézia Hárslevelű 2014 

 

A bemutatott két tétel dűlőszelekció, limitált palackszámban készítjük. Szeretjük a Terézia Hárslevelűt, erről a löszbázisú talajról egy kifejezetten aromás bor készíthető, természetesen az évjárat adottságait figyelembe kell venni. Az utóbbi években ez fokozottan előtérbe került, kiváltképp figyelnünk kell a jó sav-cukor-ph egyensúlyra. A szőlőtermesztés során az elmúlt év megtanított minket arra, hogy szintén figyelnünk kell a fürtök árnyékolására, valamint a tőketerhelésre, akár több ütemben végzett fürtválogatással. Folyamatosan tanuljuk, hogyan működik az ökológiai termesztés Tokaj-hegyalján az évről-évre nagyban eltérő évjáratokban. Nem működnek a sémák, együtt kell élni, lélegezni a szőlővel nap mint nap.

 

És hogyan gondolkodunk a településről mint márkáról? Mád működik, Tállyán is elkezdődött valami... Szerintünk erre is igaz az, ami az ökológiai termesztésre: sémák nem, vagy csak az adott helyszínre adaptálva működnek, nem beszélve a gazdasági, kulturális és politikai környezetről. Egy kérdés fogalmazódik meg bennem, amikor település márkázásáról kérdeznek: mi lesz Tokajjal, mint borvidék márkázásával?

 

A település és bora, mint önálló márka

Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye

Előadó: Jarecsni János, borász

Borok: Béres Lőcse Furmint 2011, Béres Omlás Furmint 2009

 

A Béres Szőlőbirtok a Tokaji Borvidék szívében, az Erdőbényei-medencében található, mely három oldalról hegyekkel körülölelt, délről, a Bodrogköz felől pedig nyitott. A Béres Szőlőbirtok egybefüggő 45 hektáron gazdálkodik, és olyan hagyományosan ismert és elismert dűlőket zár határai közé, mint a Lőcse-, az Omlás- és Diókút-dűlők. A dűlők talaja riolit tufás nyirok talaj, egyes részeken a dűlők meredeksége akár a 35%-ot is eléri. Ezen tényezők mellett a kiváló mikroklíma garantálja a szőlőtermesztés biztos ökológiai hátterét, lehetővé téve szép, ásványos, intenzív és elegáns savszerkezettel, gazdag beltartalommal rendelkező borok készítését.

Lenkey Géza, Mád

Előadó: Lenkey Géza

Borok: Lenkey Sárgamustkotály 2007, Lenkey December 2005

 

Apukám, aki a Lenkey birtokot alapította, régen mindig azt mondta nekem: "Fiam! Én egy olyan csatár vagyok, aki a 89. percben is gólt lő." 

1999-ben vásárolta meg szőlőterületeinket Tokaj-Hegyalján, Mádon és Bodrogkeresztúron. 2001-ben meghalt.

Úgy gondolom, 1999 volt életének a 89. perce, és Apu gólt lőtt.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!