A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ami közös Marie Antoinette-ben és a mai filmsztárokban

A Piper-Heidsieck Magyarországon

2016-06-08 | Bánlaki D. Stella


Ami közös Marie Antoinette-ben és a mai filmsztárokban

Minden úgy kezdődött, hogy egy textilkereskedő szerelmes lett egy lányba Champagne-ban… és aztán egy borba is. Florens-Louis Heidsieck története ezzel véget is érhetett volna, ő azonban a pezsgővidéket megismerve a fejébe vette, hogy olyan cuvée-t készít, amely akár a királynőhöz is méltó. Azt követően, hogy 1785-ben megalapította cégét, maga Marie Antoinette is fogadta. A ház tudása és a neve köré fonódott legendák előtt a világ királyai ma is meghajolnak – immár Magyarországon is.


Marie-Antoinette-től, a Habsburg-dinasztiától és a kínai császártól aztán Marilyn Monroe-n át napjaink királynőiig, az Oscar-díjas sztárokig vezetett az útja Florens-Louis Heidsieck pezsgőjének. A Piper-Heidsieck ugyanis ma az Oscar és Cannes hivatalos pezsgője – mi ez, ha nem királyi rang?

Hogy honnan került közben a címkére a Piper név is?

Az alapító halála után unokaöccse, Christian Heidsieck lépett szövetségre a tehetséges üzletemberrel, Henri-Guillaume Piperrel. A sors fintora, hogy a közös márka mégis csak Christian Heidsieck halála után jött létre: özvegye ugyanis hozzáment Piperhez.

 

A pezsgőház története később sem nélkülözte a hollywood-i filmbe illő fordulatokat. A második világháború alatt például kis híján a teljes pince megsemmisült, hála az akkori tulajdonos, Marquis Jean de Suarez d’Aulan hazaszeretetének. Az örökké tettre kész pilóta ugyanis a pincéjében rejtegette az ellenállás fegyvereit. Amikor a Gestapo megtalálta, ő sikeresen Észak-Afrikába menekült, birtoka pedig védtelen maradt, és kis híján a háború martaléka lett. Később ismét egy özvegy karolta fel a champagne-i birtokot.

 

 

A cég később a Charles Heidsieck házzal (amelyről nemrég szintén írtunk) azonos kézbe került, 2011 óta a Descours család birtokában van.

Az 1785-ben megfogalmazott cél – „a királynőhöz is méltó pezsgőket készíteni” – nem változott.

 

„Néhány réserve bor több mint 30 éves; mindegyikük különböző, mindegyikük egyedülálló. Kívülről ismerem őket, éjjelente velük álmodom.Egy champagne megtestesíti a kedélyt, a kifinomultságot, az extravaganciát. De a Piper-Heidsieck saját jogán is nagyszerű ital.” – fogalmazta meg Régis Camus pincemester, aki eddig összesen nyolcszor nyerte el az Év Pincemestere díjat az International Wine Challenge-en. Camus közel 100 cru-ről szelektál szőlőket a ház cuvée-ihez, és fontos szerepet játszik a termelőkkel való kapcsolattartásban. Ő volt az, aki a Piper-Heidsieck esetében előírta a legalább 24 hónapig tartó seprőn érlelést. Valódi tehetsége azonban a házasításkor mutatkozik meg.

 

Ami közös Marie Antoinette-ben és a mai filmsztárokban

 

„Minél inkább hagyjuk érvényesülni a természetet, annál kevésbé kell szűrnünk, centrifugálnunk, és annál jobb lesz a borunk.” A mester fő célja, hogy a házasításkor visszaadja Champagne sokszínűségét, ezért a lenyűgöző, modern pincészetben minden egyes alapbort fajtánként, termőhelyenként, és a lehető legkíméletesebben kezel. A komplexitásért a már említett, akár 30 éves rezerv borok felelnek. Ezekből 10-15%-nyit használ a házasításokhoz. A Piper-Heidsieck pezsgők egyediségét az adja, hogy többnyire a pinot noir dominál bennük. A dússágra, testességre a szinte mindig 10 gramm feletti dozázs is rásegít - ezt pedig különösen szeretik az amerikaiak.

 

Amerikai fogyasztók pedig vannak bőven; a cég 2014-ben 4,3 millió palackot adott el világszerte, akkor ezzel a 9. legnagyobb champagne-márkának számított. A növekedés azóta folyamatos, és Piper nem is tervez megállni 5 millió palack alatt. Magyarországon most jelentek meg először teljes portfólióval – hála a Kreinbacher Birtok közbenjárásának. Lássuk, mit mutattak a bemutatkozó kóstolón.

Piper-Heidsieck Cuvée Brut

11 gramm dozázs, 53% pinot noir. Visszafogott elegancia: citrus és kenyérhéj, visszafogott habzás. Kitölti a szájat, telt, buja.

Ez az Oscar és Cannes hivatalos pezsgője.

Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Brut

Camus kísérletéből született, aki kóstolásai során félretesz egy limitált szériát az aktuális cuvée-ből. Az Essentiel-t további egy év érlelés után (összesen 4 év), alacsonyabb, 6 gramm dozázzsal készíti el. Kifejezettebb élesztősség, markánsabb karakter.

Piper-Heidsieck Rosé Sauvage

Halvány hagymahéj szín. A név „vadat” jelent – valóban egy picit vad, benne túlérett eper és málna, kevés buborék. Ahogy Márkus György fogalmazott: „nem a kedvencem, de amikor valóban vadat tálalt mellé Régis Camus, egész jó volt.”

 

Ami közös Marie Antoinette-ben és a mai filmsztárokban

Piper-Heidsieck Vintage Brut 2006

Kilenc grand cru-ről és hét premier cru-ről válogatott champagne egy ellentmondásokkal teli évjáratból, amikor hőhullámok és komoly viharok követték egymást. A pinot noir különösen intenzív bort adott, így a cuvée a megszokottnál nagyobb arányban tartalmaz chardonnay-t. Hat éven át érlelték. 9,5 gramm dozázs, 60% pinot noir, 40% chardonnay.

Elegáns, selymes a szájban, nagyon kerek. Aránylag magas a dozázs a lendülethez képest, a korty közepes hosszúságú.

Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002

Kimagasló évjárat bora, jól strukturált, mély szerkezetű, gyümölcsökkel teli. 70% chardonnay, 30% pinot noir a Montagne de Reims 17 válogatott cru-jéről. Érlelése több mint hét éven át tartott. Dozázs: 11,1 gramm/liter.

Illata kifejezett, kenyérhéjas, almás. A kortyban citrusosság. Elegáns, komplex, remek struktúra, komoly aromák. Persze a Fabergé tervezésű jubileumi palack ihlette csomagolásba is bele lehet szeretni. Az idei Oscaron három évjáratát is élvezhették a gálavacsora vendégei.

 

A Kreinbacher legközelebb a Pezsgő Júniuson, mesterkurzus keretében mutatja be somlói és champagne-i tételeit>>Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!