A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az ázsiai ételek és a champagne

Godefroy Baijot-t kérdeztük 2. rész

2013-10-11 | Tóth Adrienn


Miután a Besserat de Bellefon képviseletében Godefroy Baijot-nak köszönhetően megismertük a Champagne-i pincészet történetét és alapvető pezsgőkészítési koncepcióját, sokat beszéltünk arról, miért olyan fontos számukra, a sokak szemében legkevésbé jelentősnek számító helyi fajta, a pinot meunier. Most mégsem ezzel folytatjuk a beszélgetést, hanem pont azzal a Besserat de Bellefon pezsgővel, amelyben egyáltalán nincs pinot meunier, azaz a Blanc de Blancs-nal.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

A Blanc de Blancs-unk egy elegáns, könnyed tétel, amely arra hivatott, hogy bemutassa a pincészet filozófiáját. A minél frissebb hatás érdekében itt sem alkalmazunk almasavbontást, úgy gondoljuk, ez a gyakorlat stílusában jól illik a sós, mészköves talajon alapuló terroir-hoz. Ezt a nem évjáratos tételt minimum három évig tartjuk seprőn, és amit mindenképpen lényegesnek tartok hangsúlyozni, hogy ráírjuk a degorzsálás dátumát.

Miért fontos ez?

A legtöbb champagne nem évjáratos tétel, ezért ha megveszed őket, fogalmad sem lesz róla, hogy azt mikor degorzsálták, azaz mikor hajtották végre rajta az utolsó munkaműveletet. Minthogy a champagne-ok túlnyomó része több évjárat borainak házasításából készül, logikus, hogy a törvény nem engedi évjáratok feltűntetését a címkéken. A nem évjáratos champagne-ok esetében tehát a degorzsálás dátuma az egyetlen, amely megjelenhet a palackon.

Mindennek az adja a jelentőségét, hogy teljesen más egy féle éve és egy két éve degorzsált tétel. A fogyasztóknak pedig tisztában kell lenniük ezzel az információval annak érdekében, hogy a lehető legkörültekintőbben választhassanak a hangulatukhoz, az alkalomhoz, az ételhez illően. Egy fél éve degorzsált tétel még friss, feszes, erőteljes buborékokkal bír, egy háromévesben ezzel szemben már beindul egy bizonyos fokú oxidáció, amely más ízekkel gazdagítja az aromatikát és apróbb buborékokat eredményez.

Az ázsiai ételek és a champagne

Ha azonban általánosságban akarunk a Blanc de Blancs-hoz illő alkalmat keresni, azt mondanám, azontúl, hogy tökéletes aperitif, fehér sajtok, halételek és tenger gyümölcsei mellé is kiváló. Sőt külön kiemelném a letisztult japán konyha ízvilágát, ezen belül különösen a sushikhoz való párosítást. Ha barátokat látok vendégül, szintén általában ezt a pezsgőnket bontom ki, mert ezt jó megosztani. Ha magamnak nyitok valamit, akkor az inkább az évjárat tételünk, amely az elmélyülést igényli.

A Brut a legtöbb Champagne ház esetében az éves palackszám meghatározó hányadát adja, ez igaz rátok is?

A Brut természetesen számunkra is fontos tétel, ugyanakkor a legtöbb esetben megszokott 80%-kal szemben, a mi palackjainknak mindössze felét teszi ki. Nálunk az átlagosnál nagyobb a különlegességek aránya, ami nagyrészt a vásárlókörüknek köszönhető.

A pezsgő alapját, minimum 50%-át pinot meunier adja, amit 30% pinot noir és 20% chardonnay egészít ki. Az előbb említett Blanc de Blancs-hoz képest ez egy kissé tartalmasabb bor, bár a kompozíciót ugyanúgy a savak és a mineralitás határozza meg. Az itt is jellemző apró buborékok segítik a kóstolót abban, hogy az ízekre tudjon koncentrálni, ami a pezsgők esetében gyakran jelent problémát.

Milyen ételeket javasolnál mellé?

A benne található trópusi gyümölcsös zamatok miatt fűszeres, de nem csípős fogásokat tálalnék mellé. Az ázsiai ételek itt is szóba kerülhetnek, ha pedig halat ajánlanék, jó választásnak tűnik a rombuszhal, de lehetőleg a pezsgőhöz illő szósz kíséretében.

Interjúnkat ITT folytatjuk holnap.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!