A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az ember, aki a borlap mögött áll

Cseke Gábor, Andaz Liverpool Street, London

2010-04-08 | Tóth Adrienn


Egy sommelier nem csak azért van, hogy a kínálatból bort ajánljon, vagy, hogy a megfelelő etikett betartásával töltse a pohárba a kiválasztott italt, hanem ő felelős a borlap összeállításáért is. Az étterem borlapja a pohárnok kézjegye, műalkotása, amelynek összeállítására - ideális esetben - nagy gondot fordít. Emiatt bármerre jár, bárhol kóstol, mindig figyel, hogy vendégei kényeztetésére a legszebb, legizgalmasabb vagy éppen legmegbízhatóbb borokat gyűjtse össze.


 

Az angol Decanter magazin még évekkel ezelőtt elindított egy sorozatot, amelyben vezető sommelier-ket faggatott kedvenc boraikról, legújabb felfedezéseikről. Úgy gondoljuk, hogy mára hazánkban is kialakult a munkájukhoz értő sommelier-knek egy olyan köre, akiknek érdemes kilesni titkait, meghallgatni tippjeit.

A új interjúsorozatunk célja, hogy bemutassuk azokat a magyar sommelier-ket, akik munkájukat komolyan véve dolgoznak a hazai éttermi borkultúra javításán, izgalmasabbá, érdekesebbé tételén. Első beszélgetőpartnerünk bizonyos szempontból rögtön kivételnek számít, hiszen nem Magyarországon, hanem Angliában dolgozik, válaszaiból kiderül majd, milyen kivételes rálátási lehetőséget biztosít egy sommelier-nek, ha a világ egyik legfontosabb borvárosában tölti meg a borospoharakat.

Mikor találkoztál először a borral és mikor fordult komolyra közöttetek a kapcsolat?

Első emlékeim a gyerekkoromhoz kötődnek, amikor dolgozni jártunk a Lenti-hegyen lévő családi szőlőnkbe a nagypapámmal és édesapámmal. Komollyá csak a főiskola első éveiben vált az érdeklődésem, ekkor jöttem rá, hogy borral akarok foglalkozni.

Ha a hétvégéd szabad lenne, hova utaznál?

1. Alsace
2. Alsace
3. Alsace
4. Priorat
5. Madeira

Melyik borvidék, pincészet van szerinted mostanában feljövőben?

Inkább borvidékeket mondanék: Montsant, Bierzo, Alicante (Spanyolország), Languedoc-Roussillon (Franciaország), Douro, Dao (Portugália), Patagonia (Argentína), Hawkes Bay (Új-Zéland), Tokaj-Hegyalja (Magyarország).

Melyik a kedvenc bor- és ételpárosításod az aktuális menüről?

A vasserpenyőben sült vadgalambmellet, kelvirágágyon, Madeira-redukcióval tálaljuk, előételként ehhez szívesen ajánlom Emilio Lustau Palo Cortado Sherry-jét.

Ajánlj egy mindennapokhoz illő egyszerűbb ételt, és egy bonyolultabb, ünnepi fogást egy komoly száraz furminthoz!

Kedvenc furmintjaim egyike Orosz Gábor 2007-es Tokaji Furmintja, a Betsek dűlőből, ehhez ebédre vargányás-zsályás rizottót párosítanék, egy gálavacsorára viszont ördöghalat adnék borjúmiriggyel, csicsókával, mandulás gnocchi-val és furmint-mártással.

Volt olyan bor, amely igazán meglepett az elmúlt hetekben?

Természetesen:
Zeleni silvanec (Zöld szilváni) 2008, Marof, Prekmurje, Szlovénia
Vermentino Colli Colli di Luni 2007 Terenzuola, Toscana, Olaszország
Tokaji Hárslevelű ’Király’ 2007, Orosz Gábor
Tokaji Sárga muskotály 2008, Pendits
Riesling ’Kalkofen’ 2005 Bassermann-Jordan, Pfalz, Németország
Cabernet franc, Raats, 2007, Stellenbosch, Dél-Afrika
Chateau Reynon 2003 (Denis Dubordieu) Premier Cotes de Bordeaux
Montsant ’Finca L’Argatá’ 2006 Joan D’Anguera
Pinot gris Grand Cru Schlossberg 2007, Claude Dietrich, Alsace

Megosztanál velünk egy vicces kérdést, kérést a vendégek részéről?

Egyszer egy idős hölgy kérdezte egy vasárnapi ebédnél: „Kaphatnék egy limonádét a Tokaji Aszúmba?” Természetesen ilyen kérdés csak Angliában hangozhat el. És az a baj, hogy nem viccnek szánta. Kivittem neki egy pohár aszút és egy limonádét külön-külön, és az asztalt tisztelettel átadtam a kollégáimnak.

\"\"

Cseke Gábor 1982 májusában született Zalaegerszegen, nem is titkolja, máig erősen kötődik a Zalai borvidékhez. Tanulmányait Budapesten, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán folytatta, emellett több sommelier tanfolyamot végzett a Bakatornál, a Zwacknál, jelenleg pedig a WSET Diploma kurzusának hallgatója. 2008-ban Gábor képviselte hazánkat a Szófiában megrendezett Sommelier Európa Bajnokságon, a Meilleur Sommelier d’Europe versenyen.

Első munkahelye a Gundel volt, ezt követte Budapesten a Vörös és Fehér, majd a Lou-Lou. 2007 tavaszán utazott el Nagy-Britanniába, ahol először egy vidéki kastélyban kialakított luxusszállodában, a Great Fosters-ben dolgozott, másfél év után költözött be a fővárosba, ahol előbb a két Michelin csillagos Pied á Terre-ben volt pohárnok, jelenleg pedig a Hyatt érdekeltségi körébe tartozó Andaz Liverpool Street éttermében ajánl borokat a vendégeknek.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!