A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az ember, aki a borlap mögött áll

Lukács Szabolcs, Sopron, Szélmalom Étterem

2010-06-02 | Tóth Adrienn


A szó, sommelier természetesen francia eredetű. A kifejezés Franciaország középső részéről származik, és hajdani ősén azt a személyt értették, aki az udvar ellátmányáról gondoskodott. A munka legfontosabb része a málhás állatokat igénybe vevő szállítások megszervezése volt, innen a kifejezés. A régi \"saumalier\" szó jelentése ugyanis \"málhás állatokat hajtó kocsis\" volt. Az eredeti fogalomtól így messzire jutottak mai sommelier-ink, akiket ebben a sorozatunkban bemutatunk. Kérdéseinket ez alkalommal Lukács Szabolcsnak tettük fel.


Hogy kerültél kapcsolatba a borral?

Mint minden sopronit, engem is gyerekkorom óta körülvesz a szőlő, de a borral
való kapcsolatom kezdete a szakközépiskola idejére tehető, amikor az egyik soproni pincében segédkeztem. A kezdeti érdeklődés után a Borkollégium kurzusai „löktek rá ” végleg erre a pályára.

Ha a hétvégéd szabad lenne, hova utaznál?

Természetesen a világ legérdekesebb és legszebb borvidékére, Tokajba!

Melyik borvidék, pincészet van szerinted mostanában feljövőben?

Érintettségem révén konkrét neveket hadd ne mondjak! Hála Isten’ egyre több jó borral találkozik az ember.

Melyik a kedvenc bor és ételpárosításod az aktuális menüről?

A bacon-be göngyölt sertésszűz spárgával, hollandi mártással és petrezselymes újburgonyával kerül a tányérra, ehhez a fogáshoz legszívesebben a DemeterVin 2007-es Tokaji Hárslevelűjéből töltenék.

Ajánlj egy mindennapokhoz illő, egyszerűbb ételt, és egy bonyolultabb ünnepi fogást egy komoly száraz furminthoz!

Ha már itt vagyunk Ausztria közelében, egy Tafelspitzet szépen el tud kísérni egy 2007-es Barakonyi Furmint, a Tokaj Nobilistől. A 2006-os Szepsy Tokaji Furminthoz pedig bárányérméket javasolnék, szarvasgombás burgonyapürével és balzsamecetes rukkolával.

\"\"

Volt olyan bor, amely igazán meglepett az elmúlt hetekben?

Itthon talán Szászi Endre Kabócás Olaszrizlingje volt maradandó élmény az utóbbi hetekben.

Megosztanál velünk egy vicces kérdést, kérést a vendégek részéről?

Szerencsére extrém boros kérések még eddig nem érkeztek a vendégek részéről.

Lukács Szabolcs 1980-ban született Sopronban, ahol lokálpatriótaként ma is él. Szakmai tanulmányait a Soproni Vendéglátóipari Szakközépiskolában kezdte meg, ahol végül felsőfokú vendéglátó menedzserként végzett. A borismeret elméleti hátterét és a borkóstolás gyakorlatát a Borkollégium és az Osztrák Borakadémia kurzusain sajátította el.

Szabolcs jelenleg a családi tulajdonban álló Szélmalom Étteremben dolgozik, emellett két soproni pincészet, az Ákos és a Weninger borainak mind szélesebb körű megismertetésén dolgozik. A fiatal sommelier 2007-ben megnyerte az Országos Sommelier Bajnokságot, idén ezért ő képviselte hazánkat a Chilében megrendezett Sommelier Világbajnokságon.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!