A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Borok és buborékok: a 3 legjobb nyárvégi koktél

2015-08-28 | Farkas Krisztián


Borok és buborékok: a 3 legjobb nyárvégi koktél

A modern bárkultúra többek között arról szól, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával és a lehető legnagyobb kreativitással készüljenek el az egyes koktélok. Éppen ezért egyáltalán nem számít szentségtörésnek, ha a kevert italok megalkotásához egy-egy felsőkategóriás bort, champagne-t vagy hosszabb ideig érlelt konyakot használnak fel. Klasszikus koktélok borral, borpárlattal és buborékokkal.


 

FRENCH 75

A pezsgős koktélok egyik nagy királya. A párizsi Harry’s New York Bar barmanje, Harry MacElhone találta fel 1915-ben (a nevét egy francia ágyúról kapta). Érdekesség, hogy a Harry Craddock-féle 1930-as Savoy Cocktail Bookban és az International Bartenders Association hivatalos receptúrájában a French 75 alappárlataként gin, míg a David A. Embury nevéhez fűződő, 1948-as Fine Art of Mixing Drinks c. könyvben már konyak szerepel.

 

Összetevők:

3 cl gin,

1,5 cl frissen facsart citromlé,

2 öntet cukorszirup (a víz és a cukor aránya 1:1) vagy 1-2 bárkanálnyi porcukor,

kb. 6 cl száraz pezsgő.

 

Elkészítése:

Az első három összetevőt koktéljéggel együtt rázzuk össze shakerben és szűrjük egy előhűtött pezsgős tulipán pohárba. Óvatosan – a szénsav tartósságára ügyelve – keverjük meg és díszítsük citromhéjjal.

 

Borok és buborékok: a 3 legjobb nyárvégi koktél

SIDECAR

A Sidecar állítólag Párizsban, egy oldalkocsis motorkerékpárral közlekedő amerikai katonának köszönhetően lett népszerű valamikor az I. világháború vége körül. Arról, hogy vajon pontosan hol is készítették el az első Sidecart, igencsak megoszlanak a vélemények.  Sokan a párizsi Harry’s New York Bart emlegetik, de vannak, akik a szintén párizsi Ritz Hotelt, néhol pedig a londoni Bucket Club is felmerül kiindulási helyként. Az összetevőket illetően nagyjából ugyanekkora zűrzavar uralkodik: a bázisital lehet szimpla brandy vagy akár konyak, a likőr Cointreau, Grand Marnier vagy egyszerű triple sec, tehát a friss citromlé az egyetlen stabil pont.

 

Összetevők:

5 cl konyak,

2 cl Cointreau,

2 cl frissen facsart citromlé.

 

Elkészítése:

Az összetevőket koktéljéggel együtt shakerben rázzuk össze és szűrjük egy előhűtött martinis vagy coupé pohárba. Opcionálisan díszíthetjük narancshéjjal.

 

Borok és buborékok: a 3 legjobb nyárvégi koktél

NEW YORK SOUR

A sourok jelentik a koktélok egyik legnagyobb családját, ezen belül pedig a Whisky Sour az egyik legismertebb, melynek van egy klasszikus változata (vagy ahogyan a báros szakmában mondják: twistje). Ez a New York Sour az 1880-as évekből, aminek érdekessége, hogy az ital tetejére vörösbort kell rétegezni. Aki kedveli a karakteres ízeket, az nyugodtan választhat egy testes, száraz cabernet franc-t vagy cabernet sauvignon-t, akinek viszont a whisky már önmagában is épp elég hangsúlyos és száraz, az inkább a kevésbé mély irányba menjen el a borválasztást illetően.

 

Összetevők:

6 cl rozs vagy bourbon whiskey,

3 cl frissen facsart citromlé,

2,5 cl cukorszirup (a víz és a cukor aránya 1:1),

1,5 cl száraz vörösbor,

opcionálisan tojásfehérje és Angostura bitters.

 

Elkészítése:

Az első három összetevőt koktéljéggel együtt rázzuk össze shakerben és szűrjük egy koktéljéggel teli old fashioned pohárba, majd bárkanál segítségével rétegezzük a vörösbort az ital tetejére.

 

Szerző: Farkas Krisztián, a Koktél Blog bloggere.

 

A képek forrása a thedrinkblog.com és a punchdrink.com.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!