A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Etyeki Kúria – a részletek komplexitása

Borászatépítészet 3. rész

2014-12-08 | Polyák Dóra


Etyeki Kúria – a részletek komplexitása

Az Etyeki Kúria 2013-ban átadott új borászatának épülete a korszerű, modern technológiával működő borászati üzem és egy kortárs látogatóközpont nagyszerű ötvözete, mely az Etyek-Budai borvidék hagyományaiba méltóan illeszkedik. Mégis ez a jól megfogalmazott illeszkedés teszi kiemelkedővé.


 

borvidék: Etyek-Budai borvidék
cím: 2091 - Etyek, Öreghegy, 2699 hrsz.
elérhetőség: www.etyekikuria.hu
építész: Bordás Péter – BORD Építész Stúdió
tervezés/építés: 2009/ 2012-2013          
termőterület: 16  hektár
szőlőfajták: chardonnay, szürkebarát, sauvignon blanc, pinot noir

 

Az Etyeki Kúria 2013-ban átadott új borászatának épülete a korszerű, modern technológiával működő borászati üzem és egy kortárs látogatóközpont nagyszerű ötvözete, mely az Etyek-Budai borvidék hagyományaiba méltóan illeszkedik. Mégis ez a jól megfogalmazott illeszkedés teszi kiemelkedővé.

 

Egy kora őszi napon, téli hidegben érkeztünk Etyekre, ahol a Kúria borászatától vártuk a felpezsdülést, ami sikerült is, hiszen kevés ilyen kortárs épületegyüttessel találkozhatunk, ahol az utolsó részletig minden a helyén van.

 

Az Öreghegyre felvezető úton, már messziről feltűnnek a szőlők közül kibukkanó nyeregtetős tömegek. Majd az épület elé érve a füvesített parkoló, a kapu és a megérkezési pontként kijelölt bejárati öböl már kívülről árulkodik, hogy itt valami plusz rejtőzik a falak mögött. Az út mentén végighúzódó épület mellett végigsétálva nem is sejtjük a borászat 1100 négyzetméter alapterületű nagyságát.

 

Etyeki Kúria – a részletek komplexitása

 

Belépve egyből a vinotékába érkezünk, mely értékesítési felületként működik, illetve kisebb társaságok, mintegy 20 fő számára alkalmas modern légkörű kóstolóterület. Sajátos hangulatot teremtenek az egységes látszóbeton felületek között a bécsi belsőépítész páros által tervezett bútorok és dekorációk, melyekről a borászat logói köszönnek vissza.

 

Innen indulunk el bejárni az épületegyüttest; egyből egy hosszú, meglehetősen alacsony belmagasságú folyosóra jutunk, ahol azonban a nagyméretű üvegfalak miatt nem érzékeljük nyomasztónak a teret, sőt továbbhaladásra csalogat a borászatból az üvegen át felsejlő egy-egy elem.

 

Etyeki Kúria – a részletek komplexitása

 

A folyosó bal oldalán, az épület tömegére merőleges szárnyban kapott helyet egy 100 fős borbíráló helyiség, melynek falait U alakban üveg határolja, amin szintén feltűnnek a Kúria márkajelzései. A részletek profi megoldásáról árulkodik a szerkezetbe rejtett vetítővászon, ami céges rendezvények fontos eszköze lehet.

 

A teremhez szervesen kapcsolódik egy szintén 100 főnek helyet adó, a szőlőtőkék közé ékelődő terasz. Viszont ebben a zord időben csak elképzelni tudjuk a napsütésben való borkóstolás nyugalmát.

 

Etyeki Kúria – a részletek komplexitása

 

A rendezvényteremmel átellenben a kiszolgáló funkciók találhatóak, úgymint a mosdók, a konyha és az iroda. E felett pedig egy ötletes térkihasználással további irodák és tárgyalók kaptak helyet.  A tetőn kialakított üvegbeharapások kellemes és egyedi irodai légkört biztosítanak, miközben olyan érzésünk van, mintha a szőlősorok felett lebegnénk.

 

Etyeki Kúria – a részletek komplexitása 

 

 

A folyosón továbbhaladva elérkezünk a látogatható terület végéhez, ahol a borkészítés iránt érdeklődők teljes betekintést kaphatnak a szőlő fogadásától és feldolgozásától, a tartályos és hordós érlelésen át egészen a palackozásig anélkül, hogy a termelési területre lépnének.

 

Ezután mi azért bebarangoljuk a borkészítés rejtelmes tereit is, magával a borásszal, Mérész Sándorral, aki többször kihangsúlyozta, hogy a tervező építésszel folyamatos párbeszéd zajlott közöttük. Ennek eredményeként tudott így megvalósulni az épületegyüttes, és az, hogy minden a borászati munka hatékonyságának van alárendelve.

 

Etyeki Kúria – a részletek komplexitása

 

Az üvegen túl, az épület folytatásaként a palackozóba lépünk, melynek végében található a személyzeti bejárat és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek. A palackozóból lépcsőn keresztül a pincébe juthatunk, vagy egy kapun át a gazdasági udvarra, ami praktikusan, közvetlen utcai kapcsolattal rendelkezik. Ennek szintén ötletes megoldása kiemelendő, mivel az épülettömegek tudatos elhelyezésével az itt történteket a látogató nem látja.

 

Az udvar közepén van a présház épülete, ahol éppen folyik a munka, így gyakorlatban is meglátjuk a gravitációs szőlőfeldolgozás technológiáját. A préstéren át, az erjedő kék szőlők között egy csigalépcsőn leereszkedünk a pincébe, mely helyén már az átalakítás előtt is egy 150 éves pinceépület állt.

 

Alapvetően három részt különböztethetünk meg, ahogy leérünk egyből a készáruraktár található, majd a tartályos erjesztőtér és az utca felőli oldalon pedig a hordós és a palackos érlelőterek. Jelenleg 2500 hektoliter tárolására alkalmas a felület, de gépészetileg és technikailag minden adott az esetleges bővítéshez.

 

Ahogy nézelődünk, kellemesen tapasztaljuk, hogy a tömegek és az üvegfelületek jól alkalmazott arányának köszönhetően még a lenti terekbe is természetes fény szűrődik be. Az ide kapcsolódó udvarra kinézve egy gépházat látunk, ami kapcsán szó esik a környezettudatos tervezésről, mely szerint szennyvíztisztító és levegő-hőszivattyús rendszer lett kiépítve.

 

Etyeki Kúria – a részletek komplexitása

 

Visszafelé haladva megállapítható az igényes anyaghasználat, az átlátható jó arányú terek, valamint a tömör és a transzparens felületek egysége, melynek hatására a fény kulcsszerepet kap az egész épületben. A lendületes térkapcsolatoknak köszönhetően gyorsan visszaérkezünk a vinotékába, ahol búcsúzásként megkóstoljuk a prémium borcsaládból származó gazdag, telt kortyú Chardonnayt.

 

Közben pedig megállapítjuk, hogy az apró részletek egységet képeznek, melybe a jól kitalált design elemek kiválóan illeszkednek, így nem csupán egy kortárs épületegyüttesről beszélhetünk, hanem magáról az Etyeki Kúria jelképéről is.

 

A cikkben szereplő fényképeket Bujnovszky Tamás készítette.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!