A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hatalmas élmény az új Ihlet Cuvée

Mesterkurzus a 2017-es Kamocsay Prémium borokkal

2018-05-12 | Vinoport


Hatalmas élmény az új Ihlet Cuvée

Egy nagyszerű kóstoló keretében mutatta meg a 2017-es évjárat borait Kamocsay Ákos főborász és Vörös Attila, a Kamocsay Prémium brand menedzsere. A Borkollégiumba szervezett teltházas mesterkurzuson a borokon keresztül az évjárat hatásairól és Neszmély kiemelt dűlőiről is meséltek az előadók.


Ahogy Kamocsay Ákos fogalmazott: egy majdnem tökéletes évjáratról beszélhetünk 2017 kapcsán. A szüret közepén ugyan nem hiányzott a hirtelen leesett 70 mm csapadék, de ennek ellenére is érett, gazdag, magas cukorfokú szőlőt szedhettek a legkiemelkedőbb dűlőkből.

A kóstoló alapvetően a prémium márka boraira épült, de a borász fontosnak tartott megmutatni két olyan tételt is, amely nem a Kamocsay márkához tartozik, de stílusával, minőségével és mennyiségével kiemelkedően fontos szerepet játszik a pincészet életében.

A Lidl számára 1,5 millió palackkal készített pinot grigio egy igazi best-buy bor. Tiszta, zamatos, kedves és veszélyesen jól iható. Magyarországon még mindig igen kevés borászat van, amelyik képes ekkora mennyiségben ilyen minőségű bort készíteni.

 

Hatalmas élmény az új Ihlet CuvéeNagy-Britanniában a Lidl ezzel a címkével forgalmazta a 2016-os évjáratot.


A másik „jóivású nagyágyú” a Hilltop Irsai Olivér volt. Majd kicsattant az illatoktól és zamatoktól. Kamocsay Ákos úgy fogalmazott: nincs az a mennyiség, amelyet ne tudnánk eladni ebből a könnyed, sziporkázó és zamatos borból.

Két újabb illatos bor következett a sorban, de már a prémium sorozatból: a Kamocsay Prémium Irsai és cserszegi fűszeres. A mesterkurzus résztvevői összehasonlíthatták a Hilltop és a prémium márka Irsai Olivérjét, megtapasztalva a koncentráció-, teltség- és intenzitásbeli különbséget.

A nem illatos fajtákra való átvezetést a sauvignon blanc vállalta magára. Ugyan az Újvilágot idéző,  licsivel, mangóval és passiógyümölccsel teli illata intenzív volt, mégis egy komplexebb irányba mutatott. Ízében pedig ott volt Neszmély hűvösebb karaktere is, némi vegetális ornamentikával. A kortyot a virgonc és lendületes savak nyújtották hosszúra.


A sorban az olaszrizling következett, amelynek előző, 2015-ös évjárata sokak kedvence volt, mind a fogyasztók, mind pedig a szakma körében. 2017 ereje leginkább ebben a borban mutatkozott meg elsőként. Magas cukorfokkal, teljes érettségben került le a szőlő a tőkékről. Telt, gazdag, tüzes bor született a Sós-hegy-dűlő terméséből 2017-ben. Hömpölyög, simogat, közben újabb pohár elfogyasztására ösztönzi kóstolóját. Nagyon fiatal, de tehetséges versenyző, annyi biztos. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a Kamocsay Prémium borok meghálálják a palackos érlelést; érdemes tehát még egy kis időt hagyni ennek az olaszrizlingnek!


A 2017-es pinot gris ebben az évben is hozta formáját: gazdag és telt, szinte leírhatatlanul harmonikus és kerek. A kóstolt tételek közül az egyik olyan bor volt, amely már most meg tudta mutatni nagyságát és erényeit. Ez az a szürkebarát, amely képes megszerettetni a fajtát, még a kétkedőkkel is.

 Az Ihlet Cuvée első évjárata 2015-ben látta meg a napvilágot. Szinte minden elismerést besöpört, amit csak lehetett: MTA bora, Semmelweis Egyetem legjobb presztízs fehérbora, VinAgora aranyérem... a TOP100 legjobb magyar bor között pedig a legjobb illatos bornak választotta a zsűri.

 

Egy ilyen siker után nem könnyű utódnak lenni. Kamocsay Ákos 2017-ben az évjárat adottságait figyelembe véve alkotta meg az új Ihlet cuvée-t: más összetevőkből, más jelleggel.  „Dőreség lenne azt mondani, hogy egy ugyanolyan házasítást szerettem volna készíteni, mint 2015-ben. Egyrészt soha nem fog sikerülni, másrészt nem gondolnám, hogy egy egészen más karakterű évjáratban ugyanazok a fajták, ugyanolyan arányban mutatnák meg a harmóniát.” - mondta Kamocsay Ákos a borról, amelynek most a tramini adja a vázát, chardonnay-val és a sauvignon blanc-nal kiegészítve. A 2017-es Ihlet cuvée telt, gazdag, vastag és fantasztikusan illatos – hatalmas élmény, szó szerint. 


A pinot noir rozé 2017-ből elegáns és nagyon zamatos is; teltebb, krémesebb, mint egy átlagos hazai rozé. 

 

A kóstoló egyik fénypontja Neszmély 5 kiváló dűlőjének bemutatása volt a dűlőszelektált chardonnay sor tételeink keresztül. 

 

 
Izgalmas volt látni az érdeklődő tekinteteteket, amikor a poharakba kerültek a chardonnay-k. A dűlők  – és a borok – eltérő karakterét jól mutatja, hogy nem volt olyan dűlőszelektált bor, amelyik egyértelmű közönségkedvenc lett volna. Jelen állapotában volt olyan  tétel, amelyik jobban mutatta kvalitásait – pl. az Urbankó-dűlő terméséből készült bor –, de sokan a Faragó-dűlő chardonnay-ját kedvelték leginkább. Egy biztos, mindegyik bor mást mutatott, de mindegyik ízig-vérig chardonnay volt. Az is biztos, hogy érdemes várni még ezekkel a borokkal is, jelentős fejlődésen mennek majd keresztül a palackban.

Az este egy igazi „gyümölcsbombával” zárult, hiszen nem hiányozhatott a vörösbor sem a sorból: a Kecskeólak-dűlőből szüretelt merlot színlevéből készült elképesztően koncentrált, meggyes-szedres-érett szilvás gyümölcskosár – nyugodtan mondhatjuk – feltette az i-re a pontot.

 

Forrás és fotók: http://kamocsaypremium.huMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!