A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Húsvéti menü

Borok és ünnepek

2012-04-06 | Vizi Csenge


Húsvéti menü

A tavasz már beköszöntött, első hírnökén, a nőnapon is túl vagyunk, míg második, várva várt ünnepe, a húsvét csak most, április 8-án és 9-én fog megérkezni. Ezeknek, a hagyományokkal teli örömnapoknak az apropóján szeretnénk egy kis összeállítással megkönnyíteni a háziasszonyok és a vendégváró urak életét. Receptek és borok, amelyek ilyenkor nem hiányozhatnak az asztalról!


 

A nagy ünnepek alkalmával már ősidők óta hagyomány, hogy legalább egy napra egy asztalhoz ülnek a család kicsi és nagy, fiatal és idős tagjai. Távol lakó rokonok ülnek be az autóba, szállnak fel vonatra, hogy vidáman és békésen töltsenek el néhány napot a szeretett közegben.

A hagyományos magyar fogások nem nélkülözhetik ilyenkor a főtt tojást, a főtt, füstölt sonkát, a tormát, az újhagymát és persze a fonott kalácsot. A friss saláták is könnyen beszerezhetők már, így reggelire csemegézzünk a sonkákból és finom salátákból, míg a közös ünnepi ebédnek adjuk meg a módját, díszítsük fel ünnepi díszbe az asztalt, és válasszunk különleges fogásokat, lehetőség szerint szezonális alapanyagokból.

Könnyed menü nagypéntekre

Mivel a vallási gyakorlatban nagypéntek böjti nap, húsmentes ételekkel készüljünk: grillezzünk padlizsánt, gombát vagy cukkinit, melléjük pedig burgonyát kínáljunk, amelyet akár fokhagymával megszórva is megsüthetünk, vagy csak fóliázzuk be, és máris kész az ízletes krumpli, amelyre vajat kenve, sajtot szórva kitűnő csemegét tehetünk a család elé, így nem terheljük meg gyomrunkat az ünnepi fogások előtt.

Ezekhez a zöldségekhez a következő borokat ajánljuk, hogy már péntek estétől ellazulva pihenhessük ki a tavaszi fáradtságot:

Etyeki Kúria Sauvignon Blanc 2011

Etyeki Kúria Borgazdaság

Izgalmas, vibráló karakterét annak ellenére megtartja a bor, hogy közben érettség is sugárzik belőle. A mangónak és a csalánnak, így a dús gyümölcsösségnek és a pikáns vegetális jegyeknek ilyen egységben történő egyidejű megjelenítésére kevés más fajta képes. A kortyot a feszes savak által létrehozott lendület és az ezekhez társuló fűszeres, citrusos aromák határozzák meg. Ruccola- és csicsókaágyon tálalt sült fetasajtot kínálnánk hozzá.

Különleges menü húsvétra

Ha szeretnénk igazán különleges menüvel meglepni szeretteinket húsvét alkalmából, akkor reggelire vagy ebédre előételként most válasszunk kevésbé zsíros sonkát, több érlelt fajtát is kitehetünk egy tálra, hogy mindenki kénye-kedve szerint csemegézhessen a tíz ujjával belőlük. Melléjük érdemes egy kis újhagymaszárat, citrommal csepegtetett medvehagymalevelet, csípős és édes tormát is tálalni, illetve kalácsot. Természetesen ezzel a fogással várhatjuk a locsolóvendégeket is, mellé tálalva finom süteményeket.

Ehhez ajánljuk:

Vylyan Villányi Pinot Noir 2008

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

Édes tónusú, gyümölcsös illat, csordultig tele cseresznyével. Az olajos magvak és csokoládé formájában megjelenő pörkölési jegyek előbb csak egészen finoman érezhetőek, kis levegőztetéssel azonban erőre kapnak. A korty a hordós érlelés fűszeres jegyeit hordozza és persze itt is megjelenik a cseresznye, meggyel kiegészülve. Szerkezetében megvan a fajta délies eleganciája: közepes testéhez életteli savak és visszafogott tanninérzet társul.

 Húsvéti menü

A leves legyen vidám, tavaszi és könnyed, így akár egy medvehagymalevessel is indíthatunk, de a spárga kedvelői egy kellemes krémlevessel is kezdhetik a menüt. Érdemes jó előre kitalálni, hogy aznap esetleg nyúllal vagy báránnyal várjuk-e a vendégeket, hiszen a jó alapanyagot nem könnyű beszerezni.

Bort mellé:

Royal Tokaji Furmint 2010

Royal Tokaji Borászat

A bor kifejező illatában a gyümölcsösség a leginkább meghatározó, ringlót, sárgadinnyét, mangót érzünk benne, mellettük azonban jelen van egy alig pirított mandulás, kesudiós vonal is, és a háttérben egy kis keleti fűszeresség húzódik meg. A korty az erőteljes savgerinctől, a markáns citrusos aromáktól és az ásványosságtól egyenes vonalú, lecsengése sokáig a szánkban időz. Összességében kifejezetten élénk, energikus. Konfitált császárhúst adnánk mellé.

 Húsvéti menü

Amennyiben a bárány mellett döntünk, készítsünk citromos-sáfrányos báránysültet, amely mellé burgonyakrokettet vagy krumpligaluskát tálaljunk. Akár ide is csempészhetünk egy kevés medvehagymát, kábultan fognak távozni az asztaltól a vendégeink a gyomrukat kényeztető falatok után.

Feledhetetlen lesz vele:

Porkoláb Cuvée 2009

Németh János Pincészet

Az illatot egy finoman édes hangulatú asszociáció járja át, amelyet a benne gazdagon megjelenő meggyes, csokoládés, vaníliás jegyek kölcsönöznek a bornak. A korty sűrű, koncentrált textúrájával, jelentős testével, még kissé kamaszos tanninjaival, érett gyümölcsösségével és a lecsengésben megjelenő alkoholtartalmával karakterében követi az illatot. Az érezhető savtartalom várhatóan hosszú élettartamról gondoskodik majd.

 Húsvéti menü

A sütemény lehet akár püspökkenyér is, amit jól megpakolunk csokoládéval, aszalt gyümölcsökkel, és akár egy kevés tojáslikőrt is használhatunk, így lesz teljes a húsvéti idill, de akár egy csokoládémousse-t is bevállalhatnak a gasztrokalandokat kedvelők. Ha pedig többféle süteményt is készítenénk, amellyel a húsvéthétfőn érkező locsoló rokonokat várjuk, mindig biztos és sikeres a mákos vagy diós kalács, a mézes zserbó vagy a házilag készített mini isler.

Hogy az ital is desszert legyen:

Phaidon 2008

Bardon Borászat

Érdekes gyümölcsös tónusa van a bor illatának, mert abban a megszokott aszalt sárgabarack, kamilla és pörkölt olajos magvak mellett málnát is felfedezünk. A kortyban a savak összecsiszolódtak a jelentős cukortartalommal és a mézes asszociációkkal. Felépítésében dús, tapintásában krémes, aromáiban fűszeres bor. A fahordós érlelés lenyomata leginkább az utóízben érvényesül.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!