A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ízlelgessük: kér egy pohár Sussex-et?

Feltörekvő brit pezsgők

2016-05-31 | Kollár Mariann


Ízlelgessük: kér egy pohár Sussex-et?

Minden borban jártas ember tudja, hogy champagne csak a francia Champagne régióból származhat, és nem keverendő össze holmi pezsgővel. Vagy mégis? A briteknél nemcsak zöldebb a fű, hanem lassan már a pezsgők is jobbak, a franciák bosszantására. Legalábbis az utóbbi eredmények ezt mutatják. A témát a Pezsgő Június kapcsán jártuk körbe.

 

A Britain’s Wine and Spirit Association csapata idén tavasszal úgy döntött, hogy a Párizs szívében található híres Juvelines étterembe hívja a francia borszakma krémjét egy pezsgő vakkóstolásra. A főszervező Matthew Jukes volt, a britek egyik legnagyobb szaktekintélye. Az eseményen meglepő eredmény született. Miközben a brit pezsgőket kóstolgatták, sokan meg voltak győződve arról, hogy a tételek Champagne-ból származnak, és persze ezekre tették le a voksot. Ez volt az első vakkóstoló Párizsban, ahol a britek kedvence, a West Sussex-ből származó Nyetimber 2009 vitte el a pálmát. A 14 tagból álló zsűri közül kilencen gondolták úgy, hogy ez a versenyző jobb volt, mint a híres Billecart-Salmon Grand Cru champagne, ami egyébként minimum 25-30 fonttal drágább, mint brit társa.

 

Nem is olyan régen a brit borokról még az jutott eszünkbe, ami a brit konyháról: létezik-e egyáltalán?Pedig az első Angliában készített pezsgőkről már 1662-ből vannak írásos dokumentumok. Igaz, csak 1950-ben sikerült helyi szőlőből készíteniük. A változó klíma viszont ma már jelentősen befolyásolja a világ bortérképét. Az emelkedő hőmérséklet egyre jobban kedvez az angol borászatoknak, különösen a klasszikus champagne-szőlőfajtáknak. Ide tartozik a chardonnay, a pinot noir és a pinot meunier. A Sussex-ben található szőlők ma ugyanolyan éghajlatot élveznek, mint az észak-franciaországi borrégiók három évtizeddel ezelőtt. A siker kulcsa a terroirban is rejlik, gondoljunk csak Dover vakítóan fehér szikláira! A sziget délkeleti részére jellemző a krétás, agyagos és mészköves talaj, a ködös reggelek. 

 

Ízlelgessük: kér egy pohár Sussex-et?

Bevásárolt a Taittinger

 

Mindennek folyománya, hogy az angol termelési adatok 2014-ben rekordot döntöttek 6.3 millió palackkal, ami 42%-os növekedés az előző évhez képest. Ennek egyharmadát csendes borok, kétharmadát pedig a pezsgők adták. Több jel mutat arra, hogy a brit pezsgőipar a francia champagne méltó ellenfelévé válik: az angol borgazdaság az egyik legjobban fejlődő a világon.

 

Az egyre növekvő népszerűségre az egyik legnagyobb francia champagne-ház, a Taittinger is felfigyelt. 2014-ben majdnem 70 ha almaföldet vásárolt és klasszikus champagne-hoz való szőlőfajtákkal telepíttette be.

Kér egy pohár Sussex-et?

De szüksége van saját márkanévre a brit pezsgőknek? Ez a kérdés egyre jobban foglalkoztatja a borszakmát, és egyre gyakrabban merül fel borkóstolók alkalmával. Ha meghalljuk azt, hogy champagne, cava vagy prosecco, akkor ezeket márkaneveknek hiszik sokan, hiszen már van egy kialakult kép előttük. A laikus vásárlók gyakran elcsodálkoznak, amikor rájönnek, hogy ezek a szavak tulajdonképpen borrégiókat jelentenek, és a tételek nagyon különbözőek lehetnek a borászati technikák, mikroklíma és a szőlészeti munka miatt.

 

A britek hasonló presztízs kialakításán gondolkodnak, és a sussexi borászatok már beadták a kérelmet a PDO-státusz, azaz a Protected Designation of Origin (OEM) elnyerésére. A döntést az Európai Bizottság tagjai szavazzák majd meg. A siker óriási lépés lenne. Hogy

hangzik: kér egy pohár Sussex-et? Kíváncsian várjuk az eredményt…

Angol pezsgők, amit mindenképpen meg kell kóstolni:

Nyetimber Classic Cuvée Brut 2009, West Sussex

Már több mint 25 éve a Nyetimber borászatnak egyetlen egy célja van: a legkiválóbb angol pezsgő legyen, méltó riválisa a champagne-nak. A borászat jó úton halad, hiszen megszámlálhatatlan díjat söpört be az elmúlt években.

 

Ízlelgessük: kér egy pohár Sussex-et?

 

A tradicionális eljárással készült Classic Cuvée chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőfajtákból született, és az erjedés után több mint három évig finomseprőn érlelték. Aranysárga színű, és nagyon gazdag, komplex aromájú, enyhe fűszerességgel, vajas jegyekkel. Ízében almás pitére emlékeztető, pirított mandulával és pici mézzel. Végtelenül elegáns és kifinomult, hosszú lecsengéssel.

Átlagár: 38€

Wiston Blanc de Blancs NV, South Downs, West Sussex

A Wiston birtokot 1743 óta a Goring család gondozta, de akkoriban még nyoma sem volt ott szőlőnek. A birtokot gyapjú és árpa termesztésére használták. Harry Gorring már 30 éve művelte a birtokot, mire 2006-ban borimádó felesége, Pip rábeszélte, hogy ültessenek szőlőt, és ezzel régi vágya teljesült. A természet tiszteletben tartása érdekében semmilyen permetszert nem használnak. Ehelyett a Boisselet cég eszközeit vonják munkába. A gyomoknak mechanikus kapától kell reszketniük.

 

A kizárólag chardonnay szőlőfajtából készített pezsgő tökéletesen fejezi ki a Wiston család filozófiáját. Letisztult stílus, friss, üde jegyek, selymes apró buborékok. Halvány aranyszínű, illatában a zöldalma és bodzavirág keveréke, virgonc savak, pici grapefruittal. Kiváló aperitif!

Átlagár: 33€

 

Sugrue Pierre „The Trouble with Dreams”, South Downs, West Sussex

Hogy mi is az a Sugrue Pierre? Talán neve sem cseng annyira ismerősen, mint a fent említett pezsgőké, pedig sorsuk összefonódott. Az ír származású Dermot Sugrue Bordeaux-ban kezdett pályafutása után a Nyetimber vezető borásza lett. Majd 2006-ban egy személyes találkozó alkalmával Harry Gorring és Pip rábeszélték arra, hogy a Wiston birtok borásza legyen. Mindezek mellett régi vágya is teljesült, ugyanis 2 hektár megvásárlásával South Downs-ban saját birtokra tett szert, amit Sugrue Pierre név alatt vezet. A hihetetlenül szerény borász kutyája, Noodle nélkül egy tapodtad sem moccan. (Amúgy róla a palack címkéjén is megjegyzést tesz.)

 

A Trouble with Dreams a borász végtelen álmodozásáról kapta a nevét, és tradicionális eljárással, 55% chardonnay, 40% pinot noir és 5% pinot meunier szőlőfajták alkotják. Vaníliás alma és frissen sült briós, nagyon komplex, szinte krémes struktúrájú. Siessünk, mert nagyon limitált palackszámban kapható!

Átlagár: 49€

 

Ízlelgessük: kér egy pohár Sussex-et?

Gusbourne Rosé 2011, Kent

A 20 hektáros történelmi birtok Kent lankáin helyezkedik el az Appledore nevű faluban, déli fekvésű ültetvényekkel, viszonylag meleg mikroklímával. A tenger fuvallata moderálja az időjárást, és hosszú, egyenletes érési időt biztosít. A borászat filozófiáját a tradíció megtartása jellemzi, innovatív technikák alkalmazásával. A terroir-borok készítése érdekében a lehető legkevesebb beavatkozással gazdálkodnak, és a minél alacsonyabb szőlő hozam biztosítja a borok minőségét.

 

Kizárólag pinot noir szőlőfajtából készült lazac színű rozé, illatában eper, málna és érett cseresznye zamatát véljük felfedezni, egy kis vajas beütéssel. Friss és üde, de ugyanakkor testes  a  korty, mintha valami gyümölcsös parfét ízlelgetnénk.

Átlagár: 37€

 

Nem is olyan régen a brit borokról még az jutott eszünkbe, ami a brit konyháról: létezik-e egyáltalán? Azóta sok minden változott, különösen az angol pezsgők tekintetében.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!