Mit tudsz a szikvízről?
Megoldás
2013-03-22 | Tóth AdriennA víz világnapja március 22-re esik, ebből az alkalomból a borosok számra legfontosabb vízzel, a fröccsnek alapot adó szódavízzel foglalkozunk játékos formában. Öt kérdést tettünk fel, amelyekre a helyes válasz rövid magyarázat kíséretében itt olvasható.
A kérdésekért kattints IDE!
1. Mi a pontos szerepe Jedlik Ányosnak a szikvíz történetében?
A jó válasz a B: Jedlik Ányos tette lehetővé az olcsó, ipari előállítást.
Szén-dioxiddal dúsított vizet Joseph Priestley készített először 1767-ben, őt követte Jacob Schweppe, aki egy nagyipari módszert talált fel a szódavíz készítésére 1783-ban. Jedlik Ányos több, korábbi problémát megoldva dolgozta ki végül 1813-ban a szikvíz olcsó, nagyüzemi előállításának metódusát.
2. Ki írta ezt a szódavízről?
A jó válasz a B: Márai Sándor.
Az 1900–1989 között élő magyar író, költő, műfordító a hazai borirodalom egyik sokszor idézett szerzője. A magyar borokról, a borkultúráról és a borkészítés különles voltáról írt gondolatai a borkedvelők széles körében ismertek: „…Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról.”
3. Mekkora a szikvíz átlagos nyomása?
A jó válasz a B: 4-6 atmoszféra.
A szódavíz készítéséhez az ivóvizet nagy nyomáson, 4-6 atmoszférán telítik szén-dioxiddal. Az atmoszférát atm-nek rövidítik, 1 atm a Párizson áthaladó szélességi körnél mért átlagos légköri nyomást jelenti.
4. Mit jelent a szó: szaturál?
A jó válasz a C: telít, átitat.
A szaturál azt jelenti telít, átitat. A szódavíz készítésének tekintetében az ivóvíznek szén-dioxiddal való dúsítását értjük alatta, de ugyancsak szaturálásnak hívják, amikor a gyöngyöző és habzóborokban nyeletnek el szén-dioxidot.
5. Hogy hívják: 3 dl bor és 2 dl szódavíz?
A jó válasz az A: házmester.
A házmester 3 dl borból és 2 dl szódavízből áll, a viceházmester 2 dl borból és 3 dl szódavízből készül, a Krúdy-fröccs pedig szinte tiszta bor egy kis vízzel megspriccelve: 9 dl bor és1 dl víz építi fel.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!