A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mit tudsz a szikvízről?

Megoldás

2013-03-22 | Tóth Adrienn


A víz világnapja március 22-re esik, ebből az alkalomból a borosok számra legfontosabb vízzel, a fröccsnek alapot adó szódavízzel foglalkozunk játékos formában. Öt kérdést tettünk fel, amelyekre a helyes válasz rövid magyarázat kíséretében itt olvasható.


A kérdésekért kattints IDE!

1. Mi a pontos szerepe Jedlik Ányosnak a szikvíz történetében?

A jó válasz a B: Jedlik Ányos tette lehetővé az olcsó, ipari előállítást.

Szén-dioxiddal dúsított vizet Joseph Priestley készített először 1767-ben, őt követte Jacob Schweppe, aki egy nagyipari módszert talált fel a szódavíz készítésére 1783-ban. Jedlik Ányos több, korábbi problémát megoldva dolgozta ki végül 1813-ban a szikvíz olcsó, nagyüzemi előállításának metódusát.

2. Ki írta ezt a szódavízről?

A jó válasz a B: Márai Sándor.

Az 1900–1989 között élő magyar író, költő, műfordító a hazai borirodalom egyik sokszor idézett szerzője. A magyar borokról, a borkultúráról és a borkészítés különles voltáról írt gondolatai a borkedvelők széles körében ismertek: „…Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról.”

3. Mekkora a szikvíz átlagos nyomása?

A jó válasz a B: 4-6 atmoszféra.

A szódavíz készítéséhez az ivóvizet nagy nyomáson, 4-6 atmoszférán telítik szén-dioxiddal. Az atmoszférát atm-nek rövidítik, 1 atm a Párizson áthaladó szélességi körnél mért átlagos légköri nyomást jelenti.

4. Mit jelent a szó: szaturál?

A jó válasz a C: telít, átitat.

A szaturál azt jelenti telít, átitat. A szódavíz készítésének tekintetében az ivóvíznek szén-dioxiddal való dúsítását értjük alatta, de ugyancsak szaturálásnak hívják, amikor a gyöngyöző és habzóborokban nyeletnek el szén-dioxidot.

5. Hogy hívják: 3 dl bor és 2 dl szódavíz?

A jó válasz az A: házmester.

A házmester 3 dl borból és 2 dl szódavízből áll, a viceházmester 2 dl borból és 3 dl szódavízből készül, a Krúdy-fröccs pedig szinte tiszta bor egy kis vízzel megspriccelve: 9 dl bor és1 dl víz építi fel.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!