A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.
Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Aktuális
Téma
Életérzés
Kerülőutak
Blog
TOP Gasztro
Programajánló
Borbár
Bor&Business
Karrier
Bormagazin igényesen
Menü
Főoldal
Aktuális
Téma
Életérzés
Kerülőutak
Blog
TOP Gasztro
Programajánló
Borbár
Bor&Business
Karrier
Főoldal
/
Címkék
/
jedlik ányos
Mit tudsz a szikvízről?
Kvízkérdések
Az ENSZ közgyűlésének döntése alapján március 22-e immár húsz éve a Víz Nemzetközi Világnapja. Ezen a napon érdemes átgondolni, mekkora jelentősége van a víznek mindennapjainkban, és azt, hogy milyen módon tudunk hozzájárulni készleteink megóvásához a gondosabb felhasználás által. Ha a borkóstolók körében vizet emlegetünk, gyakran vicc kerekedik belőle, van azonban egy vízműfaj, amely a közeledő jó időnek hála egyáltalán nem tréfadolog, mégpedig a fröccs alapanyaga: a szóda. A szódavízzel kapcsolatos ismereteiket most próbára tehetjük ezzel az öt kérdésből álló teszttel.
Mit tudsz a szikvízről?
Megoldás
A víz világnapja március 22-re esik, ebből az alkalomból a borosok számra legfontosabb vízzel, a fröccsnek alapot adó szódavízzel foglalkozunk játékos formában. Öt kérdést tettünk fel, amelyekre a helyes válasz rövid magyarázat kíséretében itt olvasható.
Amikor a szóda és a bor találkozik
Egy kis szóda és fröccstöri 2. rész
Köztudottan Jedlik Ányos volt, aki hazánkban elterjesztette a szikvizet, de azt talán kevesebben tudják, hogy ő volt az, aki Vörösmartynak megmutatta a spriccert, avagy a bor és szóda keverékét, a fröccsöt. Maga a név az 1890-es évektől lett ismert Magyarországon, Jedliknek köszönhetően pedig Győr elnyerte a fröccs városa megtisztelő címet. Bár az 1800-as évek végén született, a mai napig szívesen fogyasztott ital a fröccs, manapság ráadásul reneszánszát éli.
A víz \"szénsav által történendő izgatása\"
Egy kis szóda és fröccs töri 1. rész
Egyre többen kérik a vendéglőkben a szódavizet, aminek másik neve, a szikvíz nem eredetére utal, hiszen nem a szikes talajok, hanem az ipari forradalom egyik szülöttje. Már több mint háromszáz éve folyamatosan frissíti az embereket tavasztól egészen őszig, a legmelegebb nyári napokban pedig ideális italként szolgál borral vagy épp szörppel. Hazánkban régen nagy sikernek örvendett kicsik és nagyok, tudósok és költők körében, aminek ékes bizonyítéka különböző költeményekben való megjelenése is. Ismerjük hát meg a szódát, a magyar kultuszitalt!
A vinoport.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az
adatvédelmi információkról
itt olvashat.
Elfogadás