A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mustra a mustok között

10 dolog, amit a mustról érdemes tudni

2011-10-06 | Vizi Csenge


Mustra a mustok között

Az ősz beköszöntével nem csak a szőlőtőkék örülhetnek, hogy megszabadulnak a hatalmasra nőtt szőlőszemektől, és lassan pihenőre térhetnek az egész éves kemény munka után. Az öröm minket, embereket is megillet, hiszen csemegézhetünk a szépen feldíszített őszi gyümölcskosárból, kényeztethetjük magunkat az érett szőlőszemekkel, vagy akár ízletes musttal várhatjuk vendégeinket. Talán nem is gondolnánk, hogy mind az elfogyasztott szőlőszemeknek, mind a mustnak milyen jótékony hatása van szervezetünkre. Most 10 tudnivalót foglalunk össze a musttal kapcsolatban.


1. A szőlőszemekről érdemes tudni, hogy héjra, gyümölcshúsra és magra bonthatók, amelyből a héj és a hús tartalmazza az emberi szervezet által közvetlenül hasznosítható anyagokat, míg a magból őrlemény vagy olaj formában vehetünk magunkhoz különösen nagy mennyiségben antioxidánst.

2. A szőlőszem héját azért érdemes minden esetben megennünk, mert – a maghoz hasonlóan - polifenolokban gazdag, amelyek elfogyasztásukkal szervezetünkbe juthatnak. Amennyiben vörös színű szőlőt eszünk, a vörösborhoz hasonlóan sokkal több polifenol kerül a szervezetünkbe.

3. Amennyiben szeretnénk méregtelenítő kúrába kezdeni, arra is tökéletesen alkalmas a szőlő- vagy épp a mustfogyasztás. Ha pedig nem csak belül szeretnénk megújulni, akkor kipróbálhatjuk azt, hogy a szétnyomkodott szemekkel vagy frissen préselt szőlőlével (amiket krémhez is keverhetünk) bekenjünk az arcunkat, a kozmetikai hatás nem marad el: pórusösszehúzó képességgel rendelkezik a bor alapanyaga.

4. A szőlőszemek sajtolásakor keletkezik az édes, zavaros folyadék, a must. Ha héjon erjesztjük a leendő borunk alapanyagát, akkor a musttal érintkezik a héj és a gyümölcshús, ezzel sokkal több értékes anyag kerül be a készülő borba, mint egyéb eljárás során.

5. Amennyiben van 100 kilónyi szőlőfürtünk, abból közel 75 liter must nyerhető, amelynek összes mennyiségéből kb. 75% víz. Összetétele alapján 60% színmustból, 30% sajtolt mustból, illetve 10% utósajtolt mustból áll.

6. A mustot vegyületeire bontva szénhidrátok, ásványi anyagok, polifenolok, szerves savak, színanyagok, enzimek, vitaminok, aromaanyagok és egyéb elemek építik fel. A szénhidrátok közül a szőlőcukor kiemelendő, amely energiaforrás, gyorsan felturbózza szervezetünket és szabályozza a vércukorszintet, vagyis hatékony lehet fogyókúra során egy-egy pohár must fogyasztása, de akkor is, ha napközben fáradság tör ránk.

7. A must természetes vitaminforrás, hiszen az A-vitamin provitaminja, vagyis a karotin magas mennyiségben mutatható ki benne, ami pedig szemünk, ezzel látásunk egészségének megőrzésében játszik szerepet. Továbbá ha épp lábadozik valaki egy betegségből, akkor ez a vitamin képes megrövidíteni a felépülés idejét, gyorsítja a növekedést és bőrünk frissességében is szerepe van.

8. A szénhidrátok anyagcseréjében, így a gyorsabb emésztésben is szerepet kaphat a must, hiszen B1- és B2-vitaminokban is bővelkedik. Ezek felüdítik a fáradt idegrendszert, javítják a szellemi képességet, ráadásként a bőr is puhább lesz tőlük.

9. A must savas közeg, amelynek 95%-a borkősavból és almasavból áll. Ezek különösen jelentős szerepet töltenek be a must borrá válásában, illetve a bor ízének kialakításában is kiemelt funkciójuk van. És talán nem is gondoltuk volna, de a borkősav a székrekedést is kitűnő módon képes kezelni.

10. Bár a must bővelkedik ásványi anyagokban, mint magnézium, kálium, kalcium és foszfor, miközben borrá erjed, ezek mennyisége szép lassan csökken. Cinket is találtak a kutatók a szőlő levében, ami a sebek gyógyulását felgyorsítja, és csökkenti a koleszterin lerakódásokat is.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!