A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Syrah-ültetvény egy nemzeti parkban

Interjú Vincze Bélával

2013-05-25 | Tóth Adrienn


Syrah-ültetvény egy nemzeti parkban

Vincze Béla borait régóta országos átlagban is a teltebb műfajhoz soroljuk, pláne az Egri borvidék kapcsán. A borász most is kitart eddigi elképzelései mellett, a közeljövőben megjelenő bikavérei esetében a 2009-es évjáratból még utoljára lesz lehetősége egy nemzetközi stílusú, világfajták által meghatározott, igazán tartalmas bor elkészítésére. Többek között erről mesélt nekünk.


 

Huszonhét hektáron dolgozunk, és kizárólag kék szőlővel foglalkozunk, közülük a legfontosabbak a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a kékfrankos, a pinot noir és a syrah. Jelenlegi célunk az, hogy ezt a munkát magas minőséggel végezzük, valamint hogy a már meglévő héthektáros bioművelésű ültetvényünket követően további szőlőket is átállítsunk erre a gazdálkodási formára.

Mi alapján választotta ki azt a területet, amelyet elsőként vont bioművelés alá?

Meggyőződésem, hogy hazánk valamennyi, most szőlőművelés alatt álló területe alkalmas az ökológiai gazdálkodásra. A szóban forgó Mész-hegyen egy 2004-es telepítésű ültetvénynek viseljük gondját. Azért erre esett a választás, mert ez egy izolált szőlő, amely egy nemzeti parkban fekszik. A talaj erodált, köves, a vegyszermentes működés szempontjából pedig fontos, hogy hamar szikkad, a területet könnyen átfújja a szél.

Tudományos elnevezéssel élve a Mész-hegy egy szubmediterrán szárazulat. Töredezett talaja könnyen elnyeli a vizet, az itt jellemző növénytársulások legközelebb az Adriai-tenger partján, Horvátországban találhatóak meg. Mivel a terület a Bükki Nemzeti Park része, a telepítések kapcsán egyeztetnem kellett rajtuk kívül a helyi önkormányzattal is.

Milyen szőlőfajta került erre a földdarabra?

Mivel maga a fekvés is déli, és a köves talaj is jelentős mennyiségű meleget sugároz vissza a gyümölcsre, magasabb hőigényű fajtákat választottunk: syrah-t, cabernet franc-t és merlot-t. A csúcshoz legközelebb a syrah-t telepítettük, mert itt a legalacsonyabb a fagyveszély. Az ültetvények sűrű térállásúak, egy hektárra 7300 szőlőtőke jut.

Bioborként kerül forgalomba a teljes termés?

Nem, egyelőre csak a syrah. A biogazdálkodást ellenőrző szervezet szabályai szerint ugyanis abban az esetben, ha egy fajtából rendelkezésre áll ökológiai és hagyományos művelésű termés, nem használható a bio megnevezés, mert adott az összetévesztés lehetősége. Mivel azonban már megkezdtem egy újabb hathektáros ültetvény átállítását, néhány év múlva várhatóan a cabernet franc is bioborként jelenik majd meg.

Nehéz volt ez a szemléletváltás?

A biogazdálkodás gyönyörű kihívást jelent, fontosnak tartom, hogy minél inkább a vegyszermentességre törekedjünk. A bio egy romantikus álomnak is tekinthető, de számomra sokkal fontosabb az a tudat, hogy a régi világ is így működött. Úgy gondolom, ebből a szempontból az elhatározást követően már csak kitartásra van szükség, hiszen évjáratról évjáratra több tapasztalat áll rendelkezésre.

Syrah-ültetvény egy nemzeti parkban

Eddig egy osztrák szaktanácsadótól kaptunk segítséget, de ma már egy normális évet megoldok magamtól is, persze a problémás esztendőkben szükség van konzultációra. Most, 2013-ban például eddig elég sok csapadékkal kellett szembenéznünk, ami nem teszi könnyebbé a növényvédelmet.

A másik fontos aktualitás a borászat kapcsán, hogy több év kihagyás után most újra készít bikavért. Milyen koncepció szerint?

Portfóliónk három egymásra épülő borcsaládból áll: a mindennapokra szánt alaptételeket a birtokborok követik, a csúcsot pedig az Arcanum sorozat jelenti, amely dupla válogatás által válik különlegessé. Bikavér most a terveink szerint az összes árkategóriában készül majd.

A koncepciót illetően bennem az a kép él a bikavérről, hogy az egy magasrendű cuvée. Az előírások szerint legalább négy fajtából kell állnia, ezért nagyon oda kell rá figyelni a házasítás folyamán, hiszen óriási szakmai kihívást jelent, és az egri eredetvédelmi kóstolók is szigorúak.

Milyen fajtákból állnak majd a borok?

Elméletben már megalkottam őket, de még hordóban vannak, előttünk az összefejtés feladata. Mivel ezek a borok a 2009-es évjáratból származnak, még nem kell kékfrankosalapúnak lenniük. Természetesen lesz bennük kékfrankos, de nem erre szeretném fektetni a hangsúlyt. Örülök annak, hogy lehetőségem van rá, hogy cabernet franc-ból és merlot-ból többet használjak fel, így erősebb, masszívabb konstrukciót hozunk létre. A bikavér kérdésében én inkább a nemzetközi stílus felé hajlok, számomra egyedül az a fontos, hogy szép legyen a bor.

Ez tehát még a jövő zenéje. Mely borok kaphatók jelenleg a pincészettől?

A kétezres évek második felében négy nagy évjáratnak is örülhettünk: 2006, 2007, 2008 és 2009 egyaránt jó adottságokkal bírt. 2006-os tételeink mára elfogytak, a 2007-esek közül még néhány kapható, de főként 2008 által mutatkozik meg jelenleg a Vincze Béla Borászat. A csúcsborok kedvelői azonban már néhány 2009-es Arcanum bor közül is válogathatnak.

Syrah-ültetvény egy nemzeti parkban

Jó visszajelzésnek tartom, hogy ezen borokkal a versenyeken is jól szerepelünk, tavaly a VinAgoráról és az Országos Borversenyről arany-, a bordeaux-i Challenge International du vinről ezüstéremmel tértünk haza, sőt az utóbbi mezőnyben 2013-ban sikerült még jobb eredményt elérnünk: 2009-es Arcanum Cabernet Franc-unk arany-, 2009-es Bio Syrah-nk pedig bronzéremmel büszkélkedhet.

Az évtized utolsó esztendeje, 2010 viszont sikertelen volt számunkra, a növényvédelemmel sokat küzdöttünk, de még a mennyiségileg alacsonynak számító, megmentett szőlővel sem voltam elégedett, ezért az egész termés értékesítésre került, Vincze név alatt nem jelenhet meg.

Milyennek ígérkezik a 2011-es és a 2012-es széria?

Mindkét évjárat meleg, aszályos volt, ami általában kedvez a vörösboroknak. Mindkét évből komoly potenciállal rendelkező, nagy testű, magas alkoholtartalmú borok érnek a pincében. Hála az utóbbi évtizedben a sok szerencsés évjáratnak, mára azt is mondhatjuk, rutinosan folytatjuk a mediterrán borkészítést. Ennek kritikus része a magas cukorfok miatt a borok szárazra történő kierjesztése. Ez azonban sikerült, így ebből a két évjáratból nem lesznek nálunk ritkák a 15-16%-os alkoholtartalmú tételek.

A 2011-esek közül a kékfrankos, a cabernet franc és a syrah már olyan stádiumban vannak, hogy hamarosan letöltjük őket. Ezt követően jön még egy néhány hónapos palackos érlelés, majd idén karácsonykor vagy jövő húsvétkor kerülnek forgalomba. Ha összehasonlítást kell tennem, a 2011-es évjáratot többre tartom a 2009-esnél, amely szintén átlag feletti volt.

2012 hasonló paraméterekkel bír, a különbséget az jelenti, hogy a 2011-est megelőzte a rendkívül csapadékos 2010, amely feltöltötte a talajt vízzel. Mivel 2012-ből ez hiányzott, az aszály erősebben éreztette hatását, amely alacsonyabb termésmennyiségben, enyhén töppedő szőlőben mutatkozott meg.

Syrah-ültetvény egy nemzeti parkban

Van kedvenc bora?

Fontosnak tartom, hogy egy pincének legyenek jó ár-érték arányú borai, mert tisztában vagyok azzal, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a borkedvelők számára különösen fontos, hogy jó áron kapjanak minőségi bort. Ebből a szempontból az egyik legkedvezőbb tételnek a 2007-es Classic Cuvée-t tartom, de szívesen fogyasztom a 2008-as Birtokválogatás Cabernet Franc-t is. Az Arcanum sorozatnak pedig egyszerűen minden darabjáért odavagyok, nem tudom tagadni, ezek a borok olyanok nekem, mint a gyermekeim, képtelen vagyok érzelmek nélkül beszélni róluk.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!