A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tankönyv a javából!

Borokról tényszerűen

2011-04-06 | Vizi Csenge


"Borászok, borivók és borkínálók mankója, tükre. Kultúra ott kezdődik, ahol megjelenik az enciklopédikus igény, hogy leírjuk tudásunkat. Volt már ilyen fényes időszak a magyar borkultúrában. Be' jó volna, ha megint ránk köszöntene!" - indul Szepsy István szavaival a nemrég megjelent, a piacon egyedülálló, nemzetközi kitekintést adó, magyar nyelvű Bortankönyv, amely Mészáros Gabriella és Sánta Zoltán tollából született.


Szepsy István és Mészáros Gabriella rövid bevezetője után indul a világutazás, amely elrepíti a borok iránt érdeklődő magyar közönséget a Földgömb bármely részére, ahol csak szőlőtermesztéssel és borok készítésével foglalkoznak. Világutazásra kerül sor a borokkal, amelyekről friss információkat tudhatunk meg, hiszen a tankönyv a 2010-2011-es évek történéseit, aktualitásait, jogi mérföldköveit dolgozza fel.

Első kötetnek szánták ezt az írók, amelyben a Kárpát-medence borvidékei, így hazánk sem szerepel, sőt általános borismereti témákat sem érint. Középpontjában azonban az egész világ áll, vagyis a világ különböző földrészeinek borvidékei, és minden, ami jellemzi ezeket. A kötet által nem csak egyes ország borkultúrájához kerülhetünk közelebb, hanem komoly tudást szívhatunk magukba ezek részletes bemutatásából. Mindezt magyarul! Az első könyv, amely magyar szerzők tollából, magyar nyelven megjelent, széles tudásbázist kínálva mindazoknak, akik részt kívánnak venni a WSET (Wine and Spirit Education Trust) hazai oktatási rendszerében.

Ezen az oktatási rendszeren belül azok, akik közép- és felsőfokon szeretnének tanulmányokat folytatni, biztosan hasznosnak fogják találni a kötetben található leírásokat. A szöveg tördelését nagyon praktikusan oldották meg, ugyanis amellett, hogy a lapokra könnyedén írhatunk akár ceruzával is az anyaga miatt, helyet is hagytak széljegyzetek készítésére.

A kötet felépítését tekintve Földünk legnagyobb borvidékeitől indul, részletesen feltárva az egyes borvidékekben rejlő szőlőfajták adta lehetőségeket és a belőlük készült szépséges nedűket, gasztronómiai kitérőkkel tarkítva. A bortörténelmet, a talaj, domborzati és éghajlati viszonyokat a kisebb szőlőterülettel bíró országok esetén sem hagyja ki, így a Kárpát-medencei országokon kívül Bulgária, Románia és Görögország is kapott néhány oldalt. A különböző borvidékek bemutatását Az édes borok világa – a világ édes borai című fejezet követi, hogy aztán az Erősített borokkal erősítsen, majd a Champagne, pezsgő és habzóbor különleges világától egy lépésre, a Párlatok és likőrök pontjával végződjön.

Belülről egyszerűsége (mellőzve a színes fotókat, térképeket) a nagyszerűsége, ami azonban a borítóról nem állítható. A szép, stílusos, letisztult, elegáns külső egyetlen hátránya az lehet, hogy a vaskos kötet gyakori forgatás esetén az a kemény borító híján hamarabb tönkre mehet. De érdemes rá vigyázni, hiszen nagyon ritkán jelenik meg ilyen komoly tartalmú boros kötet a szakma kiemelt szakértőjétől, egy WSET borakadémikustól és egy külpolitikai újságírótól.

Nézzük is meg, kiket takar a név. A pályáját ügyvédként kezdő Mészáros Gabriella már 25 éve a borok ügyét képviseli. Nem csak egyszerű borkedvelő ő, hanem komoly szakmai tudással bíró, nemzetközi ismereteket is jócskán magába szívott tanár, az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője, számos könyv szerzője, édesanya és feleség, férjével, Dr. Rohály Gáborral együtt támogatják a borok szerteágazó világát és az abban dolgozó vagy épp tevékenykedni akaró borkedvelőket. Több százan szereztek már alap-, közép- vagy épp felsőfokú képesítést Borkollégiumukban. A kötet megalkotása is emiatt jött létre: ezt a féle nevelést segíti elő.

Sánta Zoltán nyelvtudásával, külpolitikai diplomájával, és újságírói tapasztalataival segítette a Bortankönyv létrejöttét, ráadásul neki köszönhető a jelenlegi borjogi törvények tisztába tételével, rendezésével és érthető bemutatásával kapcsolatos részek kidolgozása is. Ráadásul mit is érnének sorai, ha nem állna e mögött is komoly borismereti tudás és állandó érdeklődés. A WSET felsőfokú nemzetközi oklevelével indult el a ruszti Weinakademie Österreich diploma kurzusára. Tehát ő is pontosan tisztában van azzal, milyen kellemetlen lehet az, amikor egy borkedvelő szeretne mélyebbre ásni, és nem tud, legalábbis magyar nyelven biztosan keveset talál a hazai könyvtárak, könyves boltok polcain.

Ami még élvezetesebbé teszi a kötetből való tanulást, az nem más, mint az eddig ismeretlen szavak több helyen megjelenő fonetikus ejtési leírása. Ezzel végre nem kell rosszul éreznünk magunkat, ha egy borkóstolón meg szeretnénk kérdezni valamit az előadótól vagy magától a borásztól, de nem sikerül a szót jól kiejtenünk. Mankó ez a kötet tanároknak, diákoknak, borkedvelőknek, sommelier-knek, újságíróknak, egyszóval a boros szakmában dolgozók számára… Várjuk a folytatást!

Megvásárolható: www.ako.hu

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!