A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Újborok szerte a világból

Franciaországtól az Egyesült Államokig

2013-11-07 | Tóth Adrienn


Újborok szerte a világból

Már csak néhányat kell aludni, és beköszönt a Márton-nap, magával hozva fehér, rozé és vörös színben pompázó, ropogósan friss újborait. Tekintettel arra, hogy a november 11-e idén hétfőre esik, a legtöbb Márton-napi fesztivált, vacsorát és kóstolót a megelőző hétvégére időzítették szervezőik. Az új évjárat adta új lehetőségeket ünneplő időszak tiszteletére ez alkalommal más országok újborhoz kapcsolódó hagyományait gyűjtöttük össze.


Franciaország – Az ország északkeleti részén fekszik Burgundia, amelynek Beaujolais nevű alrégiója a borvidék többi részétől szőlőfajták és borkészítési stílus szempontjából is eltérést mutat. Itt készítik a világ legismertebb újborát, a beaujolais nouveaut, amely gamay szőlőfajtából áll. A bort minden év novemberének harmadik csütörtökjétől lehet hivatalosan forgalomba hozni, nem véletlen, hogy ez a nap Tokiótól New Yorkig „beaujolais nouveau-nap”-ként ismert.

A beaujolais nouveau nemzetközi sikere más francia borvidékek érdeklését is felkeltette e gyorsan megtérülő jövedelemforrás iránt. Az újborok ugyanis attól különlegesek, hogy olyan módon készítik el őket – például az ún. szénsav-maceráció módszerével –, hogy azok elsősorban a gyümölcsös ízekről szóljanak, és visszafogott tanninjaiknak köszönhetően se igényeljenek hosszú hordós vagy palackos érlelést. Az általában korai szüretből származó tételek így hamar értékesíthetővé válnak. Franciaországban például Toulouse környékén a Gaillac néven jelennek meg primeur borok.

Újborok szerte a világból

Olaszország – Újborok Itáliában szerte az országban készülnek, és jellemzően november 6-ától kerülnek forgalomba. A helyi hagyomány szerint itt a fiatalság nemcsak a bor korára, hanem arra is utal, hogy még ebben a stádiumában illik elfogyasztani, az olaszok egy konkrét időszakot is meghatároznak végső határidőként: az i giorni della merla, a feketerigó napja a tradíciók szerint az év leghidegebb periódusa, és január 29-31-ig tart. A novello borok majdnem fele Veneto tartományból származik, ezt Trentino, Toszkána, Szardínia, Emilia Romagna, Puglia és Friuli követi.

Csehország – A közép-európai országban hozzánk hasonlóan Szent Márton napjához kötődik az újborok megjelenése. Ők azonban sokkal nagyobb jelentőséget adnak a számok ilyetén egybeesésének, és az újborok megjelenését nemcsak az év tizenegyedik hónapjának tizenegyedik napjához, hanem ezen túl annak tizenegyedik órájához is kötik. A műfajhoz a szabályozás szerint csak bizonyos szőlőfajták használhatóak fel: a rizlingszilváni, a Szent Lőrinc és a portugieser.

Egyesült Államok – Az USA-ban sem akartak lemaradni a pincészetek a nouveau-divatról, így sokan közülük a beaujolais nouveau mintájára november harmadik csütörtökjén hozzák forgalomba újborukat, amely egyaránt készülhet gamay, zinfandel, pinot noir, tempranillo vagy akár rajnai rizling szőlőfajtákból. A keresletet e bor esetében nemcsak a franciáknak köszönhetik, hanem az egyik legfontosabb helyi családi ünnep, a hálaadás novemberi időzítésének is. Az Illinois-beli Galenában még kétnapos fesztivált is rendeznek az újbor tiszteletére.

Aki még nem választott magának Márton-napi programot, kattintson IDE, hogy megtekints Programajánló rovatunk újboros kínálatát!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!