Wachau, Ausztria
Borismeret
2014-08-11 | Tóth Adrienn
Bár Wachau 1350 hektárnyi termő szőlőjével csak Ausztria bortermelésének 3%-ért felel, borainak minősége folytán mégis az egyik legelismertebbnek számít. A borvidék elsősorban száraz fehérborait helyezi a középpontba, amelyeket rajnai rizlingből és zöld velteliniből készítenek. Az elegáns borokra mértéktartó alkoholtartalom, egyenes savgerinc, tiszta, a fahordós érlelés markáns megjelenésétől mentes aromatika a jellemző. Külön érdekességnek számít emellett a főleg Spitz település környékére jellemző neuburger fajta.
Történelem
Az 1980-as évek közepén a jövőbe látó borászok csoportja létrehozta a ma Vinea Wachau Nobilis Districtusnak nevezett szervezet elődjét, amely a mai napig szigorú szabályozást jelent a tagok számára. Nemcsak arról van szó, hogy Wachau megnevezéssel piacra kerülő boraikba nem kerülhet a borvidék határain kívülről származó alapanyag, hanem például arról is, hogy a tagságba tartozó pincészetnek nem lehetnek érdekeltségei más osztrák vagy külföldi borvidékek pincészeteiben.
Szabályozás
Ausztrián belül egyedül Wachauban létezik az a háromszintű borminősítő rendszer, amelynek tagjai a steinfeder, a federspiel és a smaragd nevet viselik. Az egymásra épülő kategóriák a szőlő érettsége alapján különböztethetőek meg, mivel pedig ez a besorolás kizárólag száraz borok címkéjén jeleníthető meg, az alkoholtartalmon nyugszik a szabályozás. A steinfeder borok alkoholtartalma a 11,5% alatt húzódik, a federspiel felel meg a 11,5-12,5%-nak, míg a smaragd e fölött húzódik.
Elhelyezkedés, természeti adottságok
A legnyugatabbra fekvő alsó-ausztriai borvidék Wachau. A borvidék két legmeghatározóbb domborzati elemének a Duna és a meredek hegyoldalak bizonyulnak. Az itteni talaj a hegyoldalakban sziklás, gneiszes, igen vékony termőréteggel, míg az alacsonyabban fekvő, síkabb területeken, ahol vastagabb a földréteg, nagyobb a lösz és a hordalékos talaj aránya.
Az éghajlat egyediségét a keleti pannon klíma és a nyugati hatás találkozása jelenti. A borvidéket átszelő Dunának elsősorban melegtároló és hőmérséklet-kiegyenlítő képessége szempontjából nagy a jelentősége. A Wachaut szegélyező Waldviertelnek – amely egy erdős terület – köszönhető az éjszakák és a nappalok közötti jelentős hőmérséklet-különbség, amely a borok aromaanyagainak és savainak megőrzésében segít.
Wachau meghatározó települései
Spitz, Arnsdorf, Wösendorf, Joching, Weißenkirchen, Dürnstein, Loiben, Rossatz, MauternTipp borvásárláshoz, ételpárosításhoz
Wachau borai fiatalon is jól fogyaszthatók, de a magasabb minőségi kategóriába soroltak kifejezetten hosszan érlelhetőek. Több prémium termelő ma már nem készít steinfeder kategóriájú bort, de a nagyobb volumennel bíró pincészetek vagy az elsősorban turizmusra koncentráló borászatok kínálatában még ma is van jelentősége. Ha a borvidéken járunk, érdemes ellátogatni a helyi heurigerekbe, ezekbe a boros gazdák által működtetett borozókba, ahol a helyi borok mellé elsősorban hideg húsokat és húskészítményeket szolgálnak fel.
Ha oda látogatsz….
Melk városában található a Melki Apátság, avagy a Stift Melk. Ez a Benedek-rendi apátság a borvidékhez hasonlóan az UNESCO Világörökség részét képezi. A 228 méter magasságban fekvő épület teraszáról a táj messze belátható. Különleges látványosságot ígér márványterme, a nemcsak egyházi témákra kiterjedő sok ezer kötetes középkori könyvtára, valamint a templomba vezető csigalépcsők. Az épületben ma is harminc szerzetes él, emellett az épület iskolaként üzemel.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hasonló cikkek

Fenntartható ökológia gondolatok Ausztriában és Magyarországon

"Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg"

Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!