A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

„Én mesét, és nem desszertet álmodtam a Bálra”

Raj Ráchel készíti a 14. Magyar Borok Bálja desszertjét

2019-02-02 | Ferenczi Csilla


„Én mesét, és nem desszertet álmodtam a Bálra”

Raj Ráchel magyar cukrász és tortatervező, aki eredetileg divattervezőnek tanult, de a családi cukrászdában eltöltött évek után megnyitotta saját, Tortaszalon nevű design-cukrászdáját Budapesten. Egy főzős tévéműsorral, az Év Cukrásza díjjal és a világ legnagyobb flódnijának hivatalos rekordjával a háta mögött most új kihívás vár rá. Ő készíti el ugyanis a 14. Magyar Borok Báljának desszertjét.


"Amikor meghallottam, hogy a flódnim ezúttal egy tokaji aszúval, a Bál desszertjeként jelenhet meg, nagyon megörültem. Egyből elképzeltem, hogy milyen kompozíciót készítünk majd belőle, hiszen itt a flódni nem önmagában fog megjelenni. Ez egy mese, amiben a flódni bálozni megy" - kezdett bele Ráchel. 

 

A flódni egy hagyományos zsidó édesség, tele szimbolikus jelentésű hozzávalókkal. A mák és a dió is a bőség jelképe, az alma, szilva és a méz pedig az egészségé.  A legjobb mégis a tésztába, illetve a töltelékhez adagolt bor, amely hagyományos gondűző.

 

Ráchel elkötelezettsége és lelkesedése minket is magával ragadott, pláne, amikor kihozta elénk a Szik Mátyással közösen megálmodott meséjét.  "Ez egy igazi kényeztető desszert, sok-sok finomsággal tele, a szeretetet fejezzük ki vele. Akkor lesz igazán jó a flódni, ha nagy odafigyeléssel készítjük. Büszke vagyok rá, hogy most új szerepben mutatkozhat be a flódnim, hogy a rusztikussága mellett az eleganciáját is hangsúlyozhatjuk: ezért is lett a nevev Flódni Chic" – folytatta Ráchel. 

 

„Én mesét, és nem desszertet álmodtam a Bálra”Az ételfotókat készítette: FotoBP

 

Hozzátette, nagyon élvezte a közös munkát Szik Mátyással. "Azt éreztem, hogy egyből egy  hullámhosszon vagyunk. Pontosan ugyanazokat az elemeket emeltük ki mindketten; a krémességet és a komplexitást. A borban finoman megjelenő karamellás jegyek ráadásul extra selymességet adnak a flódninak, ezért a desszert elemeit külön-külön, erre építve emeljük ki. Így került egy kis arany mazsolás karamellizált dió, karamellizált szilvaszósz és tokaji aszús-almás zselé a képletbe. A flódni egy abszolút ízbomba, és szerintem ezen most kicsit könnyít ez a csodaszép aszú."

 

 

 

Szik Mátyás, háromszoros magyar bajnok sommelier idén is személyesen koordinálja a Magyar Borok Bálja italszervízét. Természetesen a desszert megtervezésében is részt vett. Mivel az aszú savérzete mindig egy kis könnyedséget visz a párosításokba, a selymességre szerette volna helyezni a hangsúlyt. „Ez egy rendkívül komplex, ugyanakkor modern aszú, amelyhez a flódni egy teljesen újszerű stílusban kerül tálalásra. Az idők során változó divatra tehát mind a bor, mind a desszert is különösen jól reagál, és tökéletesen működnek együtt. Arról nem is beszélve, hogy a desszert mindig a menü legfontosabb része, hiszen az a vendég utolsó emléke, amit majd hazavisz.

 

Ha pedig a borok királyával tesszük fel a koronát az estre, akkor ahhoz méltó királynő is kell; mint amilyen a flódni.”

 

Mivel a mák a kesernyés íze miatt miatt egy megosztó elem szokott lenni a desszertekben, muszáj volt megkérdeznem, hogy hogyan fog működni ennél a desszert-bor párosításnál.

 

„Ez valóban egy nehéz téma! A mákos desszertekhez az édes szamorodnikon és bizonyos aszúkon kívül más nem is igazán illik. Ezek viszont nagyon is jól passzolnak hozzá, és ha a mák a megfelelő formában és megfelelő cukortartalommal kerül a desszertbe, akkor egy szép aszú igenis ki tudja egészíteni, illetve emelni a desszert ízeit.”

 

„Én mesét, és nem desszertet álmodtam a Bálra”

Szik Mátyás

 

Barta Károly, akinek 2013-as, Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszúja zárja a 14. Magyar Borok Bálja borsorát, kóstolta már flódnival is ezt a kivételes aszút.

 

Itt van mellettünk a mádi zsinagóga, és emlékszem, egyszer onnan hoztak át nekünk. Én alapból kéksajt mellé szoktam javasolni, de akkor meglepődtem, hogy milyen jól illett hozzá ez a desszert.

 

2013 egyébként az elmúlt évtized egyik legjobb évjárata volt, ezért a bor krémessége és komplexitása mindenképp kiemelendő. Meg az Öreg Királyra jellemző enyhe, illatban inkább neutrális, finoman minerális jelleg" – avatott be a Barta Pince tulajdonosa és vezetője.

 

>>> Az Öreg Királyról bővebben ITT is olvashat. 

 

Hozzátette, ahhoz képest, hogy egy bő öt éves borról van szó, még mindig az intenzív gyümölcsfázisban van, és most az egyik legszebb formáját mutatja. Ez az aszú tehát abszolút nem cukorhangsúlyos, hanem a tökéletes egyensúlyról szól. Mint ahogy Ráchel flódni chic névre keresztelt, báli desszertje is.

„Én mesét, és nem desszertet álmodtam a Bálra”

Barta Károly

 

És hogy Ráchel borozik-e?

 

„A bor nálam csakis étellel működik. Ritkán bontok ki csak úgy egy üveggel, én inkább akkor szeretem a bort, ha az az étel kísérője, ha úgymond kölcsönösen segítik egymást. Imádom a szép vörösborokat, a syrah és a cabernet franc is nagy kedvencem. Családi ünnepek alkalmával pedig néha aszút is bontunk. Nálunk gyakran gyűlik össze egy-egy nagyobb társaság, én olyan igazi tyúkanyó típus vagyok. Ilyenkor akár húszan is lehetünk, és hosszan beszélgetünk, nevetünk, vacsorázunk, aminek a végén tökéletes lezárás lehet egy szép aszú. Akár még a desszert helyett is.”

 

>>> A 14. Magyar Borok Bálja teljes menüjéről ITT olvashat. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!