A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lett teljes a Magyar Borok Báljának menüje

A különleges desszertben chili és gorgonzola

2018-01-16 | Vinoport


Így lett teljes a Magyar Borok Báljának menüje

Az idei évben immár 13. alkalommal érkező csúcsgasztronómiai eseményen minden egyes fogás különleges figyelmet érdemel, és persze kap is. Ám van köztük egy, amire valahogy mindenki a leginkább kíváncsi; ez pedig a desszert.


Fotó: Jáni Annamária

 

2018-ban a Caviar & Bull indítja az ételsort a máltai sztárséf, Marvin Gauci és csapata által kreált amuse-bouche-sal, amit a Corinthia Hotel Brasserie & Atrium éttermének fogásai követnek. (Ezekről bővebben ITT olvashat.) A – remélhetőleg szerencsés – 13. alkalom desszertjét idén a Budai Gesztenyés Nagyvendéglő álmodta meg, és végül az alábbi nevet kapta:

 

Fehér csokoládés gorgonzola bavarois chilis sárgabarackkal

 

 

A desszert kidolgozásánál az elsődleges szempont természetesen a borral alkotott harmónia volt 

 

– mesélte Goncsarov Dániel, étteremvezető-helyettes. A logisztikai megfontolások is szerepet játszottak, hiszen ilyenkor nem a saját konyhájukról tálalnak, ezért "a kevesebb több" alapon kezdtek el gondolkodni.

 

Amikor az alapanyagok konkretizálásához érkeztek, az étterem cukrásza, Szuhánszky Dávid elkészített három lehetséges verziót. „A decemberi borvacsoránk menüsorába beletettük azt a változatot, ami a három közül a legjobbnak bizonyult. Bár itt egy másik aszú mellé kínáltuk, de az mind frissesség, mind komplexitás tekintetében igencsak hasonlított a Bál aszújához. Elkezdett tehát körvonalazódni a rétegek összetétele és a forma is” – avatott be Dániel.

 

Az összetevők gondos válogatása adja a desszert különlegességét, hiszen a vendégek visszajelzései és a többszöri kóstolások után végül rájöttek, hogy az aszalt barack és a citrusok irányába kell elmozdítani a desszertet. Több variáció és megannyi kóstolás után végre úgy érezték, a desszert és a bor egyre közelebb kerül egymáshoz, kezdik szeretni egymást.

 

Így lett teljes a Magyar Borok Báljának menüje Fotó: Jáni Annamária

 

A záró fogás alapját egy kizárólag mandulából készült réteg adja, amelyre egy – az eredeti tervekhez képest – lágyabb ízű, krémesebb kéksajt került. Ehhez jön az Iránból származó aszalt sárgabarack, aminek sokkal teltebb íze van a magyar kajszihoz képest. És mivel az aszúkhoz legtöbbször remekül illik a csípősség is, így bizony chili is került a Magyar Borok Báljának desszertjébe.  

 

A gazdag, fehér csokoládés bavarois alapvetően édes ízéhez extra citrusok kerültek, így pedig tökéletes, méltó társa lehet Szepsy István 2008-as, 6 puttonyos Tokaji Aszújának.  

 

A báli desszert kímélő verziója egyébként chilis aszalt sárgabarack mousse lesz, barackkrémmel és kölesgaluskával. Dániel elárulta: „Ez nagyon fog hasonlítani a normál desszerthez, hisz az eredeti is gluténmentes mandulaliszttel készül, de ebben az esetben a fehér csokoládét lecseréljük egy olyan alapanyagra, ami a laktóz- és gluténmentes, illetve cukormentes étrendet követők számára is mennyei lesz.

 

Persze az is érdekelt minket, hogy a Budai Gesztenyés csapata alapvetően kedveli-e az aszúkat. Dániel végül elárulta:

 

"Bevallom, hosszú út volt az aszút megkedvelni, érettség és sok-sok kóstolás is kell hozzá. A Szepsy borok és a tokaji újhullámos édes borok általában segítettek ezt az utat végigjárni. A szép savak, a rengeteg citrus és déligyümölcs, a kortyok hosszúsága és élettelisége mind-mind nagyon izgalmas élményt nyújtanak."Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!