A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ennél többet ritkán tanulhatunk a champagne-ról

Mindenki talál majd kedvére valót

2019-04-19 | Ferenczi Csilla


Ennél többet ritkán tanulhatunk a champagne-ról

Márkus György, a világszerte ismert pezsgőszakértő hamarosan két mesterkurzust is tart Budapesten Prestige Cuvée és Rosé Champagne témákban. Aktuális teendőiről és kedvenceiről faggattam.


Fotó: FotoBP

 

„Az április egyfajta felkészülési szezon, egy nagyon intenzív időszak. Eddig volt három champagne bemutató estem, jártam Burgundiában majd Champagne-ban is, meglátogattam például a Veuve Clicquot házat, ahol a La Grande Dame jelenleg forgalomban lévő és majd csak később megjelenő évjáratait egyaránt bemutatták. Most a 2008-as évjárat került piacra a 2006-os után, ami azért különleges mindig, mert ők – a pincemester döntése alapján – egy évtizedben maximum három évjáratot deklarálnak a LGD-ból” – tudtam meg villáminterjúmból, amit a közelgő Winelovers Champagne Week kapcsán ejtettünk meg.

 

Márkus György emellett javában készül a Champagne és Pezsgő Világbajnokságra (CSWWC), ami május 27-én indul az Egyesült Királyságban, és ahol két hét alatt kb. 1000 pezsgőt fog megkóstolni három zsűritársával együtt. Az olvasóknak még azt is elárulta, hogy az eddigi hírek szerint rekordszámú nevezés várható, úgyhogy nagyon izgulnak.

 

Ilyenkor az érmek odaítélése mellett nemzeti és világbajnokokat hirdetnek blanc de blancs, évjáratos pezsgő, rosé és prestige cuvée kategóriában, úgyhogy tényleg nagy az izgalom, és sok még a teendő.

 

Ennél többet ritkán tanulhatunk a champagne-ról

A zsűri: Márkus György, Essi Avellan MW, Tom Stevenson és Dr Tony Jordan. Fotó: Charmaine Grieger

 

Szerencsére még épp időben kértük meg arra, hogy a Winelovers Champagne Kóstolón résztvevőknek javasoljon egy kóstolási rendszert. Bármelyik flightról is legyen szó a négy közül, Márkus György egy érdekes megközelítés szerint állította a sorrendet:

 

egy oxidatív pezsgőt egy nem oxidatív követ - vagy fordítva, így pedig a vendégek azonnal érezhetik az aromakészletben jelentkező különbséget.

 

„Még a gyakorlatlan kóstoló is fel fogja ismerni az oxidatív champagne-okat, ezek ugyanis az összetéveszthetetlen rothadt almás jegyeket hordozzák. Ezen stílusú champagne-ok többsége egyébként egy borászati „hiba” termékei, amit bizonyos borászok szándékosan követnek el, hogy valamilyen, a többiektől eltérő, figyelemfelkeltő tétel szülessen” – avatott be. Hozzátette, a pincetisztasággal, a kén megfelelő használatával és a dosage-ban lévő cukor megfelelő mennyiségével ez könnyen kiküszöbölhető, persze ha akarja az ember. Vagy ha azt diktálja a trend.

 

 

György azt is elmesélte, hogy a világban 3-4 éve hódító zero dosage ma már jóval kevésbé divatos és egyelőre nincs helyette más, hasonlóan erős irányzat. "Ott volt ugyan a naturalizmus is, ám mivel a pezsgő igényli a legkomolyabb odafigyelést, nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez egy technológiai ital, ahol nincs helye az ilyen jellegű természetességnek. A szabályokat be kell tartani, a bornak pedig ki kell tartani, lehetőleg sokáig” –  tette hozzá.

 

A fentiek mellett a rosé champagne is komoly sikereket futott be, egy nem régiben készített kimutatás szerint minden tizedik palack champagne rosé volt. És ha már rosé champagne, nem tudtam megállni, hogy ne kérdezzem meg, a mesterkurzus sorából melyik a személyes kedvence:

 

„Nehezen tudok választani, be kell valljam. A Clicquot remek alapborokkal dolgozik, úgyhogy a pezsgőjük nagyon-nagyon jó tud lenni. A Roederer már többször mutatta meg, hogy igenis el tudja készíteni a legjobb rozékat, gondoljunk csak a 2012-es évjáratra. Aztán itt a Magyarországra csak most megérkező Deutz is, ők szintén nagyon jó rozékat készítenek, ráadásul három kategóriában is képesek ezt megtenni.”

 

Ennél többet ritkán tanulhatunk a champagne-ról

 

A Prestige Cuvée mesterkurzus tételeiből is kértem, hogy emeljen ki egyet, ami már jóval egyértelműbb volt: "Én a reduktív stílusú pezsgőket szeretem, ezért egyből a Taittinger Comtes de Champagne-t mondanám. A Pol Roger Sir Winston Churchill 2008 egy irtó jó pezsgő, viszont minden évjáratára jellemző az oxidáltság, a Krug pedig valahol a kettő között van a mikro-oxidációs jegyekkel, mert bár hordóban erjedt, de nem újhordóban, így pedig a nem megfelelő, erősen fás  aromák be sem tudnak épülni.”

 

Mivel már csak napok vannak hátra a kurzusokig, néhány tanáccsal is ellátta a kurzusra érkezőket: „Kóstolás közben nem javaslom az étkezést, azt viszont igen, hogy előtte fogyasszanak valamilyen semleges, kevésbé fűszeres ételt. Kerüljék a parfümök használatát és a buborékos víz fogyasztását is, utóbbi ugyanis rontja a habzás élményét. Szénsavmentes vizet viszont kortyoljanak minél többet, és bátran indítsanak egy kávéval előtte.”

 

>>> Ha személyesen is találkozna Márkus Györggyel, még tud jegyet foglalni a két mesterkurzusra, az alábbi linkre kattintva: https://wineloversrendezvenyek.hu/special/Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!