A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Hogyan kóstolunk?

Elhivatottságunk mellett a szakmaiságot és az alaposságot akarjuk érzékeltetni, amikor fő témánkról, a borról beszélünk. Szeretnénk, ha munkánkban a lendület, a bor szeretete és tisztelete is tükröződne. Ezt tartjuk szem előtt akkor is, amikor kóstolunk.

 

Borbár rovatunk boros adatbázisának bővítése és folyamatos frissítése csak a hazai borászatok és pincészetek, kereskedők együttműködésével valósulhat meg. Örömmel fogadjuk tehát a pincészetek bormintáit: a borokat szakmailag elfogadott technikai alapelvek betartásával kóstoljuk és értékeljük, valamint részletes borleírást készítünk. A tízes skálán elért pontszámot, a bor legfontosabb ismérveit, a borleírást és a palackfotót a Borbár rovatban közzétesszük, és minden héten kiválasztjuk A hét borát. Mindezt térítésmentesen, azzal a céllal, hogy minél több jó bort mutathassunk be a szélesebb közönségnek, hozzájárulva ezzel is a minőségi magyar borok népszerűsítéséhez.

 

Alapelveink, amelyek szerint kóstolunk:

A borok értékelése

2015 júliusáig az értékelések egy ötös skálán jelentek meg a honlapon. Azóta tízes skálára váltottunk, hogy olvasóink egyetlen pillantással felmérhessék, milyen kategóriájú borral van dolguk, mégis differenciáltabb pontrendszerből tájékozódhassanak. Ezek a pontszámok ugyanakkor csak irányadók, a kóstolt bor állapotát tükrözik a kóstolás időpontjában.

Értelmezésükhöz az alábbi felsorolás adhat támpontot:

1 pont: egyértelműen hibás, fogyasztásra alkalmatlan bor (nem jelenik meg a honlapon).
2 pont: hibája miatt nem élvezetes bor, fogyasztása nem javasolt (nem jelenik meg a honlapon).
3 pont: elfogadható; a szőlőfajta és a termőterület nem ismerhető fel, ugyanakkor a bor fogyasztásra alkalmas.
4 pont: elfogadható; jó, még ha nincs is teljesen egyensúlyban, nem harmonikus, vagy nem kifejezett karakteres.
5 pont: jó, hibáktól mentes, már karaktere van, ételekkel jól párosítható.
6 pont: jó, a szőlőfajta és akár a termőterület is felismerhető, már az elegancia, a kifinomultság irányába mutat.
7 pont: nagyon jó; a koncentráltsága, a komplexitása, vagy a korty hosszúsága, harmonikussága kiemeli az átlagos borok sorából. Ebben a kategóriában már a hosszabban eltartható, érlelhető borok is megjelennek.
8 pont: kiváló minőségű, harmonikus bor, klasszikus stílusban elkészítve. Egyértelműen koncentrált és sokrétű, hosszú; hozza a termőterülettől, illetve a szőlőfajtától elvárható jegyeket.
9 pont: kiváló; gyakorlatilag hibátlan, egyszerre komplex, sokrétű, élvezetes, elegáns és kifinomult, előremutató és hosszan érlelhető, értékes tétel.
10 pont: a legkiválóbb borok, amelyek unikálisnak és hibátlannak tekinthetők.

A borok pontozása mellett, írásos értékeléseinkben kiemeljük a tételek legfontosabb tulajdonságait, a megszokott kifejezéseket alkalmanként érzékletes jelzőkkel, rövid magyarázatokkal egészítjük ki, hogy azok előképzettség nélkül is érthetőek legyenek.


A borbemutatások megjelentetése

A bormintákhoz a pincészetektől egy adatlapot is bekérünk, hogy olvasóinknak minél részletesebb információval szolgálhassunk. Így – egyedülálló módon – nálunk a bor elkészítési módjáról, a javasolt eltartási időről, sőt magáról a készítőkről is bárki azonnal tájékozódhat.

 

A beküldött boroknak többszöri megjelenést biztosítunk:


A felsorolt megjelenésekért nem számolunk fel díjat, azok ingyenesek, és egyszerre szolgálják a borászatok, valamint a fogyasztók érdekeit. Az egyéb kiemelési lehetőségekről a Vinoport Médiaajánlatában tájékozódhat.

Amennyiben további kérdése van vagy mintát szeretne eljuttatni hozzánk, keressen minket bátran. Kérjük, a mintákhoz szíveskedjenek kitölteni és elküldeni az itt letölthető űrlapot.


Trinety Média Kft. - Vinoport Online Bormagazin
1067 Budapest, Podmaniczky utca 31. I. emelet 8/a

 

Vancsik Ivett
főszerkesztő
vancsik.ivett@vinoport.hu