A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Amikor egy közgazdász elengedi a számokat

Sabar Borház

2016-06-01 | Bánlaki D. Stella


Amikor egy közgazdász elengedi a számokat

"Ilyen ez a vidéki borászkodás, ha egyszer belelép az ember, beleragad" – közgazdásztól ilyen őszinte kifakadást ritkán hallunk, kivéve persze ha egy kezdő szabadúszóval van dolgunk, aki – ahogy ő mondja – éppen tanulja elengedni a szögletességet. A Sabar Borház mögött álló Ádám Gábor látszólag egyre jobban belejön az észak-balatoni lazaságba: noha pincészete még nem jövedelmező, a borospince után borteraszt és panziót is tervez.


A káptalantóti Liliomkert piac az elmúlt években egyaránt lett a Balatonra járók, a félig Balatonon élők, a kincsvadászok és a gasztrorajongók zarándokhelye. A nyakamat rá, hogy a piac törzsközönsége a Sabar borokat is jól ismeri, de azt csak kevesen tudják, hogy a Borház mindössze egy jó köpésnyire van a piactól. Itt találkoztunk a tulajdonossal, Ádám Gáborral.

 

"2009-ben, a budajenői karosszékemben ücsörögve néztem ki magamnak egy szőlőt, ott szemben. Amikor idejöttem, azonnal mondták, hogy nem szerencsés, fagyzugos terület, de akkor már megvolt az egyezség" – meséli vigyorogva a gazdasági igazgatóból lett vállalkozó, majd borászattulajdonos. "Ez itt egy egyszerű, 1937-ben épült egyszobás lakóház volt, ki-be dőlő falakkal, alatta pincével. 2009-ben még 600 méterről hordták ide a vizet, alig mertem megmutatni a feleségemnek." A régi időkre ma a múzeumba illő prés, és a betonkádból megmentett, 1937-es kőtábla emlékeztet. A ház viszont ma már szikrázóan fehér, a pince új, kétajtós fakapuján már a Sabar Borház felirat olvasható. 

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Hogy miért Sabar?

A Nemzeti Park területén, a tapolcai medencében, a 200 méter magas Sabar-hegy lábánál adta magát a név – habár a hegy nevének eredetére Gábornak kisebb-nagyobb kalandok árán sem sikerült rábukkannia. Kutatás közben viszont a kedvezőtlen fekvésű szemközti területtől megszabadult, egyre többet és jobbakat szerzett meg a Sabar-hegyen. 

 

Gábor a munkát Nagy László borásszal kezdte, akinek azonban 7 év után be kellett látnia: nem tudja a Sabar mellett az egyre növekvő Villa Tolnayt is menedzselni, így idén januárban kivált, utóbbit választotta. Szeptember óta képezte az utánpótlást: a frissen végzett Csizmadia Péter folytatja a Sabarnál elkezdett munkát.

 

Péter szinte csak most végzett az iskolával, az utóbbi két évet zömmel Németországban töltötte. Amikor előkerül a feldolgozóból, csillog a szeme, a lelkesedése egy pillanatra sem szűnik, gyorsan eltakarít, miután előkészítette a másnapi palackozást, aztán fut fel utánunk a hegyre, hogy szomorúan meséljen a fagykárról, vagy lelkesen támogassa az éppen aktuális hordóvásárlást.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

 

Volt már hat szüretünk, de nálunk még mindig az útkeresés zajlik; azt is meg kell találnunk, hogy miben tudunk különbözni a többi kicsi borászattól" – mondja Gábor. Ő maga is tanulja még a borozást, most fejezte be a WSET alapfokot. 

 

A jövőt illetően Gábor abban biztos, hogy olaszrizlingjük mindig lesz, de hozzáteszi: "…a rajnait is szeretjük, meg a szürkebarátot is egyre jobban." A rozét a fogyasztók miatt, a cabernet franc-t meg az izgalom kedvéért. "Ha pedig az ország a furmint felé kacsintgat, akkor nálunk is kell, hogy legyen belőle." Kész is a portfólió. Idén készült már BalatonBoruk is, a Gourmet Fesztiválon az egyik kedvencünk volt. Hordóban a Hegybor is, idén ez lesz a korábbi alap olaszrizlingjükből, jövőre a prémium tételeket Dűlőbornak szánják. Szóval jól láthatóan nem akarnak kimaradni a balatoni áramlásból.

 

Elengedte a számokat

A tulajdonos azt mondja, ha előre tudta volna, hogy mennyi nehézséggel jár egy borászat, nem mert volna belevágni. Most mégis az a terve, hogy a káptalantóti pince legyen a főállása, a heti 2 helyett 5-7 napon. Az a szép ebben a szakmában, hogy a borok hogyan fejlődnek, még én, a szögletes közgazdász sem számolhatom ki előre" – mondja, és még mindig mosolyog.

 

Gábor a pince után nemrég vinotékát nyitott a faluban. "Ha jövő ilyenkor jöttök, már kész lesz a kóstolóterasz a hegyoldalban, a dzsungel helyére szőlőt telepítünk, vinotékánál pedig szép kis kert, meg jó kávé és bodzaszörp vár majd." Most több mint 5 hektárnál tart, de úgy tűnik, növekedési tervek azok vannak, habár a pincészet még nem önfenntartó. Bortúrákban, állandó programokban gondolkodik, együtt tervez a Liliomkert néhány piacosával is, egy kis fogadót is szívesen nyitna.

 

Bár nem itt született, azon is agyal, mit tehetne hozzá ő a vidék fejlődéséhez. "Itt a faluban sokan készítenek bort saját részre, de le nem palackozzák. Még gondolkozom, hogyan, de talán egyfajta közösségi bort is csinálhatnánk" – így formálódnak az ötletek. 

A fejlődő borok a Sabar pincéjében

Szürkebarát 2015, hordóminta

Közepes test, visszafogott mandulás illat- és ízvilág, zárkózott. Kerek szerkezet, krémes textúra, elegáns hordóhasználat.

 

Olaszrizling Palotavölgy 2015, hordóminta

Gyulakeszi szőlőterületekről, enyhe pörkölésű, többször használt hordóban erjesztve és érlelve. Illatát és a kortyot is a nagyon finom, elegáns, édeskés tónusú fa határozza meg. Citrusos, fehér virágos, nagy bor mandulás jegyekkel. Szép.

 

Amikor egy közgazdász elengedi a számokat

 

Olaszrizling Sabar 2015, hordóminta, 1.

Annyi azért már látszik, hogy Laci távozása után nevet vált a ház zászlós bora, a Mórocz Olaszrizling, amelyet az exborász nagyapjáról neveztek el. Az új borász szerint ez a titokzatos bor hétről hétre változik, folyamatosan mást mutat meg magából. Ottjártunkkor fejlettnek, bujának tűnt, enyhén fülledt, termálos illattal, egyedi karakterrel. Kerekség, jó savak, krémes textúra, a közepesnél nagyobb test. 

 

Olaszrizling Sabar 2015, hordóminta, 2.

Az alapanyag ugyanaz, az élesztő más. A bor is más, bár egyértelműen az előző vetélytársa, illetve később házastársa lehet. Virágosabb (bodza), gyümölcsösebb, ásványos-sós. Lendületes, itatja magát, ugyanakkor telt, komplex és elegáns. Nagyon szép.

További korábbi Sabar borokért kattintson a Borbár rovatra>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!