A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

“Tudományos alapokon kell megmutatni a fogyasztóknak, hogy egy pohár bor nem méreg, hanem lehet a mértékletes életmód része”

2025-06-30 | Vinoport


“Tudományos alapokon kell megmutatni a fogyasztóknak, hogy egy pohár bor nem méreg, hanem lehet a mértékletes életmód része”

Interjú Nyitrainé Dr. Sárdy Diánával, a Magyar Bor Akadémia új elnökével.


Ön hosszú évek óta a hazai borászati felsőoktatásban és kutatásban dolgozik. Mit jelent Önnek személyesen, hogy most már a Magyar Bor Akadémia elnökeként is képviselheti ezt a területet?

 

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a szakma engem talált alkalmasnak a Magyar Bor Akadémia elnöki pozíciójának betöltésére. Elsősorban komoly kihívást látok ebben a feladatban: szeretnénk még hatékonyabban szolgálni a hazai szőlő- és borágazatot, és eredményesen képviselni ennek az ágazatnak az érdekeit.

 

“Tudományos alapokon kell megmutatni a fogyasztóknak, hogy egy pohár bor nem méreg, hanem lehet a mértékletes életmód része”

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Bor Akadémia elnöke

 

Hogyan lett borász?

A borászképzés számomra nem előre megtervezett út volt, hanem egy véletlen folytán alakult így. A Vendéglátóipari Főiskolán tanultam, amikor egy hallgatótársam szólt, hogy létezik borászati képzés. Átmentem az egyetemre, és ott ragadtam — teljesen beszippantott ez a világ. Doktori fokozatot szereztem, majd végigjártam a tudományos és oktatói ranglétrát: tanszéki mérnökből tanársegéd, majd adjunktus, habilitált docens és végül egyetemi tanár, professzor lettem. Eközben különböző felsővezetői pozíciókat is betöltöttem. Borászati kémiával foglalkozom, fő kutatási területem az ökológiai borkészítés technológiája. Magyarországon elsőként kezdtem el foglalkozni a bio borokkal, ezek kémiai összetételéből írtam a doktori értekezésemet.

 

Hogyan képzeli el az Akadémia megújulását az elnöksége alatt?

A Magyar Bor Akadémiát hagyományteremtő céllal hozták létre, és ennek szellemében alapítottak olyan díjakat, mint „Az Év Bortermelője Magyarországon”, „Az Év Pincészete” vagy az „Életműdíj”. Ezek továbbvitele alapvető feladatunk. Emellett kiemelten fontos számunkra a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, és a szakmaiság megőrzése, amely minden döntésünket és tevékenységünket vezérli. Rengeteg tervem van, de ezekről csak akkor tudok érdemben beszélni, ha az elnökséggel közösen megvitattuk őket. A Magyar Bor Akadémia működésének alapelve, hogy minden fontos kérdésben szakmai egyeztetés után születik döntés. Az elnökség kollektív véleményét fogom képviselni.

 

Milyen szerepet vállal a Magyar Bor Akadémia a kulturált borfogyasztás terjesztésében?

Fontos feladatunknak tartjuk a borokkal kapcsolatos edukációt, ismeretterjesztést. Ez a tevékenység már évek óta a Magyar Bor Akadémia feladata, és ezt a vonalat folytatni is szeretnénk. Tudományos alapokon kell megmutatni a fogyasztóknak, hogy egy pohár bor nem méreg, hanem lehet a mértékletes életmód része. Erre sok kutatás áll rendelkezésünkre, amelyek már a ’80-as, ’90-es években is bizonyították, hogy a borban található egyes vegyületek jótékonyan hathatnak az egészségre. Ezeket az ismereteket újra elő kell venni, frissíteni, és a megfelelő csatornákon közérthetően kommunikálni.

 

A Magyar Bor Akadémia célja kezdetektől a magyar szőlészet és borászat tudományos fejlődésének szolgálata, a gazdasági életben elfoglalt helyének erősítése, a bor fogyasztási kultúrájának emelése, a magyar borok és a gasztronómia méltó egymásra találásának elősegítése, a magyar bor és a kultúra kapcsolatának megújítása. 1992-ben hozták létre "Az ÉV Bortermelője” díjat, melyet az ágazatban a szakma Kossuth -díjaként emlegetnek, a díjazottak büszkén viselik a címet. Minden évben meghirdetik az „Év Pincészete” pályázatot társszervezeteikkel, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségével közösen. Az életműdíjat 2017-ben hozták létre, az Országos Szőlész-Borász Konferenciát a MATE-val és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen szintén 2017 óta szervezik meg. 2020-óta támogatják a Budai Borklubot, mely a MATE szőlész-borász hallgatóinak a kezdeményezésére alakult.

 

Mik a legnagyobb kihívások ma a borágazatban?

A legégetőbb kérdések közé tartozik a klímaváltozás hatása, az öntözés szükségessége, illetve a csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes borok megjelenése a piacon. Ezekre a kihívásokra reagálnunk kell. 

 

Hogyan látja a magyar bor helyét a globális piacon?

A magyar szőlőterület nagysága nem túl jelentős — mintegy 50 ezer hektár —, tehát mennyiségben nem tudunk versenyezni a nagy szőlő- és bortermelő országokkal. Ugyanakkor a magyar borok minősége kiemelkedő, ezt kellene hangsúlyosabban kommunikálni, akár export-, akár belföldi célokra. Személyes véleményem szerint elsősorban a hazai fogyasztók megnyerésére kell koncentrálnunk.

 

Van-e olyan magyar borvidék vagy stílus, amely szerint Ön kiemelkedő nemzetközi lehetőségekkel bír?

Nem szeretnék borvidékeket egymással összehasonlítani, mert mindegyiknek megvan a maga egyedisége, értéke, bája. Ahelyett, hogy különbséget tennénk köztük, inkább a teljes magyar szőlő- és borágazatot kellene egységesen promotálni — ez lenne a közös ügy, amely mindenkit szolgál.

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!