A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A biodinamikust tesztelték

Vizsgálták a növényt és borokat is

2020-12-28 | Vinoport


A biodinamikust tesztelték

Francia kutatók négy éves kísérletük eredményét publikálták nemrégiben. Arra keresték a választ, a biodinamikus művelés hogyan hat a szőlőnövényre és a bor minőségére.


Pár éve Loire völgyi biodinamikus borászok felkéréssel fordultak a Francia Szőlészeti és Borászati Intézethez (IFV). Azt szerették volna kideríteni, a biodinamikus gazdálkodásnak milyen hatása van a bor minőségére.

 

 

Philippe Chrétien és csapata 2016-ban fogott hozzá a kísérlethez. Három organikusan művelt szőlőterületet két különböző biodinamikus készítménnyel kezeltek, majd mérték három éven keresztül a vesszők tömegét,  a hajtáscsúcsok növekedését és a szőlőfürtökön, valamint az erjedő mustban található élesztők biodiverzitását. Összehasonlítási alapként kis mennyiségben fajélesztő segítségével is készítettek bort az ültetvény azon részéről, ahol nem használták az előbb említett szert.

 

Bár a Covid miatt a 2019-es adatok feldolgozása még várat magára, Chrétien elöljáróban annyit elmondott a vitisphere.com-nak, hogy a növény növekedését és vitalitását illetően nem lát változást azóta, hogy biodinamikus szerekre álltak át. A borok aromatikájában viszont lehet különbség, mint az kiderült abból a vaktesztből, ahol a bírák páronként kóstolták a két különböző eljárással készített bort. A 2017-es évjáratnál a hatból négy esetben a biodinamikus nyert, egy esetben nem tudott dönteni a zsűri és csak egyetlen esetben hozták ki győztesnek a „klasszikus” bort.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!