A brit újságíró szerint ez a 12 legjobb magyar bor
Egy lista, ami hatással lehet az eladásokra
2020-04-20 | VinoportA magyar bor kilépett a „közép-európai” kategóriából és büszkén megáll a saját lábán – írja az Idependent online oldalán John Clarke újságíró.
Az 1986-ban napilapként alapított brit Independent webes változatának havonta 23 millió olvasója van, mértékadó hírportálnak számít a szigetországban. Valóban bírhat tehát felhajtóerővel az a minap megjelent lista, amiben John Clarke, az újság borfelelőse az általa legjobbnak tartott 12 magyar bort mutatja be.
Cikkében felvezetésékén nagyon röviden összefoglalja a magyar bor történetét, megemlítve többek között, hogy a tokaji édes bor Viktória brit királynő kedvencei közé tartozott a 19. században. „Az új generáció azonban felfedezte magának, hogy a furmint fajta, amiből a régi tokajik készültek, kiváló, üde száraz borok készítésére is alkalmas” – teszi hozzá.
Hasonlóan jó véleménnyel van a száraz borokat illetően a hárslevelűről, juhfarkról és a cserszegi fűszeresről, miközben úgy véli, olyan ismertebb fajtákból is kiváló borok készülnek hazánkban, mint a szürkebarát vagy a rajnai rizling. Külön mondatot szentel a bikavérnek, aminek erénye szerinte, hogy egyszerre tud tartalmas és gyümölcsös lenni.
„Érdemes odafigyelni Magyarországra, mert benne van a potenciál, hogy Európa egyik legjobb ár/érték arányú boros országává váljon” – zárja gondolatmenetét Clarke.
És akkor következzen a lista :
- Frittmann Irsai Olivér (nem jelöl meg évjáratot)
- Barta Öreg Király-dűlő furmint Barta 2015
- Frittmann Cserszegi Fűszeres 2017
- Kikelet Lónyai Hárslevelű 2017
- Kolonics Nagy-Somlói Juhfark 2017
- Franz Weninger Kékfrankos 2016
- Campanula Szürkebarát 2018
- Kovács Nimród Egri Csillag 2018
- Heumann Rajnai rizling 2017
- Tüske Rozé Szekszárd 2018
- Bolyki Egri Bikavér 2016
- Kardos Furmint 2018
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!