A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A kék bor mindent letarolt

Válogatás augusztus legnépszerűbb cikkeiből

2018-09-01 | Vinoport


A kék bor mindent letarolt

Augusztusi cikkeink változatosra sikerültek. Aki most kattint és elolvassa a hónap 6 legnépszerűbb cikkét, Budafoktól Svédországon át Toszkánáig gyakorlatilag bejárja az egész világot.


Füle Lídia állandó külsős szerzőnket ezúttal Dél-Toszkánába szólította a munkája, de ha már ott járt, borokat is kóstolt szép számmal és leásott a Chianti és a Brunello évszázados versengésének a gyökeréig.

 

Másik állandó külsős szerzőnk, Makai Péter Kristóf minden értelemben kicsit másfelé vette az irányt. Svédország igencsak távol áll a mediterrántól, és éppen ebből adódóan nem is tartozik a bortermelő nagyhatalmak közé. Annál érdekesebb, mit isznak ott az emberek és hogyan működik a borkereskedelem, ami ráadásul állami monopólium.

 

 

Az erősített borok készítése több évszázados múltra tekint vissza, ráadásul a folyamatnak rengeteg olyan lépése van, ami a hagyományos borkészítésnek nem feltétlenül része. Ennek megfelelően illatuk, aromáik is egy sajátságos, külön világot képviselnek. A borokban alapos jártasságot szerezni kívánó, vagy a megszokottól eltérő élményekre vágyó fogyasztóknak mindenképpen érdemes megismerniük ezt a borstílust. Erre hamarosan lehetőség nyílik a Borkollégiumban, ahol szeptember 15-17-ig hazánk talán eddigi legnagyszabásúbb erősített boros mesterkurzusára kerül sor összesen 55 tétellel, köztük rengeteg olyannal, ami itthon egyáltalán nem beszerezhető. Kedvcsináló cikkünk jó fogadtatásra talált, nem csoda, hogy gyorsan fogynak a helyek.

 

A magyar borok lehetőségeit és korlátait taglaló írásokat mindig sokan olvassák. Nem volt ez másként a mostani, Mi a baj a magyar borexporttal? című cikkel sem, amiben többek között egyetemi docens mondja el, miért nem jutottunk a rendszerváltozás utáni bő negyedszázadban egyről a kettőre. Egy másik szakember meg arról beszél, miért hiba kiemelni a furmintot.

 

A hónap végén folytattuk a korábban elkezdett beszélgetést Földesi Gyulával, a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatójával. Ezúttal a felnőtteknek kínált képzéseik voltak terítéken.

 

+1-nek ajánljuk Tornai Tamás nekünk írt blogbejegyzését. Már a címe is kellőképpen figyelemfelkeltő (A csavart sárgarépa és a dinamitcékla esete a magyar borral), a somlói borászat tulajdonos ráadásul a magyar borágazat problémáiról és a kék borról ír benne. Nem csoda, hogy az egyik legolvasottabb cikk lett a hónapban.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!