A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A magyar pezsgő bázisa: Carla Pezsgőház

Mediterrán hangulat Etyeken

2016-06-11 | Vinoport


A magyar pezsgő bázisa: Carla Pezsgőház

Egész életét körüllengi az olaszos életérzés, hiszen a saját mentalitása is ilyen Kertész Zoltánnak. Ezzel jár az is, hogy folyton adni szeretne abból, ami az övé: a pezsgőjéből, a pezsgőszeretetéből, a hozzáértéséből. Ezért alakította ki Etyeken a magyar pezsgőbázist, és körülötte egy falatnyi Olaszországot. A Carla Pezsgőháznál jártunk.


"Imádom a pezsgőt, a buborékokat – kávé helyett is mindig ezt ajánlom, hiszen remek kedélyjavító!" – kezdi Kertész Zoltán, a fehérvári vállalkozóból lett etyeki borászat- és pezsgőháztulajdonos. Persze élete nem egyik napról a másikra alakult át. "Hedonista alkat vagyok, mindig is szerettem a jó borokat, Etyek ízét is szerettem – régen is sokat jártunk ide bulizni" – meséli vidáman. A 2008-as volt a Kertész Pincészet az első évjárata, Etyek és pezsgői azóta, úgy látszik, teljesen magukkal ragadták.

 

Az életvidám, fiatalos, mindig mozgásban lévő családapa azonban másik nagy szerelméről, Olaszországról sem hajlandó lemondani. "A családommal sokat jártunk és járunk Olaszországba is, olaszmániás vagyok, még a kutyánkat is Louis-nak hívják" nevet megint. Zoli így most Etyeken épít magának mediterrán hangulatot, szicíliai szőlő, olajfák, leanderek zöldellnek a teraszán. Ez már a Carla Pezsgőház saját, egyedi stílusa.

 

A magyar pezsgő bázisa: Carla Pezsgőház

 

Tanítani, élményt adni szeretne

Kertész Zoli szerint a magyarok egyre több pezsgőt isznak, és egyre inkább a minőséget keresik. A mediterrán hangulatú Carla Pezsgőház az élet élvezete mellett a pezsgőkről is tanít; Zoli célja egyszerre az oktatás és az élmény átadása. Ezek a célok a személyiségével is szoros összhangban állnak: idegenként is azonnal feltűnik, hogy nagyvonalú, jószívű sráccal van dolgunk. 

 

A jó ízeken és az önfeledt, vidám hangulaton kívül mi juthat még az ember eszébe, ha Olaszországra gondol? Hát persze, hogy a család. A Carla a család szeretetére utal: a márka nevét Zoli lányai, Karina és Laura után kapta. "Az olaszokhoz hasonlóan nekem is fontos a család, de az sem titok, hogy szeretném, ha a lányaim egyszer majd tovább építenék, amit én elkezdtem."

 

Kertész Zoli a családon kívül másokra is felelősségtudatosan gondol, ahogy mondja:

 Van egy örökségünk, amely egyben küldetés is – Törley József öröksége.

Szeretném, hogy itt, a magyar pezsgő bölcsőjében, Etyeken ma is legyen a buborékoknak kihelyezett bázisa." 

 

A magyar pezsgő bázisa: Carla Pezsgőház

Szik Mátyás, Prisztavok Zoltán, Kertész Zoltán

 

A Pezsgőházban hivatalos megnyitó még nem volt, de nem egyszer tartottak már szakmai kóstolókat, rendezvényeket, például Szik Mátyás örökös bajnok sommelier vezényletével, vagy Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher képviselőjének előadásával egybekötve. Vendégeik voltak Szokolai Máté, Szeredi Zsolt és Marczingós Zoltán borkereskedők, akik Európa különböző országainak pezsgőiből adtak ízelítőt. 

 

Jelenleg 80-féle pezsgőt kóstolhatunk az új épületében, beleértve a kis hazai kézműves pincék tételeit, a nagyobb hazai szereplők termékeit, és persze jó néhány külföldi versenyzőt az orosz pezsgőktől, az olasz franciacortákon és a katalán cavakon át egészen a francia champagne-okig. A kínálatot Zoli állította össze, a saját szájíze szerint. Nekem mindig az a kedvencem, amit mások nem ismernek – szeretek felfedezni – de bízom benne, hogy a repertoár a vendégeimnek is tetszik."

 

A Carla Pezsgőházban jelenleg nincs állandó nyitva tartás, viszont minden hónapra jut egy nyílt nap, és a kóstolókhoz rendre buli is jár. Zenélt már ott több jeles előadó, volt már funky és retro diszkó, főzött a Mangalica és Társa vagy éppen a Budaörsi Halpiac. Legközelebb, június 18-án Rakonczai Imre, gasztro részről pedig A Séf Utcája lesz a vendég. Érdemes időben jegyet váltani, általában telt házasak a rendezvények, még úgy is, hogy akár több mint száz fő is elfér a házban.

 

A magyar pezsgő bázisa: Carla Pezsgőház

Emlékezetes Carla borok

A házról beszél látszik, hogy lelkes de mi a Carla saját buborékjairól is hallani akarunk. Zoli ugyanis külföldi utazásai során többféle pezsgőkészítési technológiát is eltanult. Sőt, azt mondja, ez nem minden. "Akkor tudunk jó pezsgőket készíteni, ha nemcsak a technológiát, hanem a filozófiát és a mentalitást is elsajátítjuk." A Kertész Pincénél a szőlőt eleve pezsgőnek, frizzanténak nevelik, eleve másként művelik, ha nem csendes bornak szánják. Itthon ez egyelőre nem mindenhol így történik. "Nálunk már a zöldmunkák idején eldől, hogy melyik szőlőből lesz frizzante, pezsgő, vagy csendes bor, melyikből lesz nagy blanc de blancs vagy éppen egy emlékezetes blanc de noir."

 

A pince dinamikus fejlődésében tavaly óta jelentős szerep jut egy új, fiatal szakmai csapatnak, amely Kalmár Gergő borász vezetésével dolgozik Zoli keze alá. A tulajdonos a szőlészével ésborászával közösen tervez és kivitelez, de persze az eredménybe az évjáratnak is van beleszólása. 

 

A magyar pezsgő bázisa: Carla Pezsgőház

 

A Kertész Pincének több mint száz elismerése, oklevele van itthonról és Európa különböző országaiból. "Már nem gyűjtjük őket, inkább a pozicionálás miatt méretjük meg a tételeinket." Zoliék tavaly a 2014-es tételek között egy 2012-es habzóval nyertek a Pezsgő Szalon (ez évtől Pezsgő Június) tesztjén is.  Az biztos, hogy ezek nem tucatborok, és erre büszke vagyok." A fogyasztók a dizájn miatt is régóta ismerik, felismerik és szeretik a Kertész pezsgőket: az átlátszó címke és a kézzel írt felirat ezeken jelentek meg először.

 

Az eredményeket a kereslet visszaigazolja. A pince évjárattól függően 25-30 ezer palackot termel, ezek között egyre több a pezsgő. Főleg itthon fogy el a készlet, és Zoliék nem zárkóznak el a növekedéstől. Etyeken a Pezsgőház-építés második ütemében egy vendégházat, wellness- és oktatóközpontot terveznek, őszre ezek is elkészülhetnek. Ezt követően jöhet majd az állandó nyitva tartás. "Látjuk, hogy az emberek keresik a lehetőségeket."

 

A Carla pezsgőivel és Kertész Zoltánnal legközelebb most szombaton, június 11-én találkozhat a Corinthia Hotelben, a Pezsgő Június Nagykóstolón. A rendezvény welcome drinkje is egy Carla lesz, a VIP vendégeit pedig egy igazán egyedülálló, különleges tétellel lepi majd meg Zoli. 

 

Pezsgő Június Nagykóstoló>>

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!