A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A vegán pezsgő és bor lesz az új aduász?

Mitől vegán?

2015-12-02 | Vinoport


A vegán pezsgő és bor lesz az új aduász?

Egyre nagyobb a kereslet a lehető legtermészetesebb módon készülő élelmiszerekre, beleértve a borokat és a pezsgőket is. De még ezen belül is extra figyelmet igényelnek a vegán termékek. A francia pezsgőházak felveszik a fonalat.


"A vásárlókban egyre nagyobb az igény arra, hogy a lehető legtermészetesebb borokat fogyasszák, ezért megéri befektetni a hosszabb érlelésbe, későbbi házasításba, és a későbbi értékesítésbe" - mondta Julien Duval-Leroy a Decanternek. A Duval-Leroy család annak kapcsán nyilatkozott, hogy az impozáns francia pezsgőház mostantól minden pezsgőjét természetes módon, a vegán étrendbe is beilleszthető kivitelben készíti el.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyes tételeket a megszokotthoz képest három hónappal tovább érlelik majd tankokban és hordókban, hogy a nemkívánatos anyagok természetes módon ülepedhessenek le bennük. Így nem lesz szükség további derítőanyagokra, mint a kazein (tejfehérje), zselatin (állati fehérje felhasználásával), vagy a tojásfehérje.

 

"A Duval-Leroy szőlői kivétel nélkül premier cru és grand cru területeken fekszenek, biztosak akarunk lenni benne, hogy a szőlők a maximális tiszteletet kapják a borkészítés során", mondta a család. A ház ugyanakkor egyéb előnyeit is felfedezte az újfajta érlelésnek: állításuk szerint a végeredmény így élvezetesebb, ízgazdagabb.

 

 

Más pezsgőházak, mint például a Veuve Clicqout is figyelnek a részletekre: ők például csak ásványi eredetű anyagokkal ülepítenek. Ez is összecseng a vegán étrenddel, amelynek lényege, hogy hívei nemcsak a húsokat, de mindenféle állati eredetű táplálékot kerülnek. Ilyenek a tejtermékek és a tojás, illetve minden olyan étel, amely akár csak kis részben is állati eredetű alapanyagot tartalmazhat.

 

Egy vegán honlap szerint az alábbi pezsgőházak italai "teljesen biztonságosak":

A veganizmus általában a tudatos táplálkozással párosuló szemléletmódot, életstílust jelenti. Vannak, akik etikai, mások környezetvédelmi vagy épp egészségügyi megfontolásból lesznek vegánná. Persze ennek több irányzata, szigorúsági foka is létezik. Például vannak vegánok, akik emiatt azért nem mondanak le a Louis Roederer vagy a Bollinger italairól.

Egyes országokban egyébként már olyan nagyáruházak is odafigyelnek a részletekre, mint a Tesco. Ennek brit weboldalára már telepítették a szűrőt, amellyel az összes bor és pezsgő közül kiválaszthatók a vegetariánus és a vegán italok.

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!