A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Az egyetlen fesztivál, amely igazán kikapcsol

Bor, mámor

2016-08-16 | Vinoport


Az egyetlen fesztivál, amely igazán kikapcsol

Erdőbényéről évről évre jobb borokat kóstolunk, minden évben megtartott fesztiváljáról pedig mindig jókat hallunk. Most személyesen is megtapasztaltuk, hogy valószínűleg ez az ország egyetlen olyan többnapos rendezvénye, ahol mindent megtalálunk, amit a mai kor igényei alapján kereshetünk, mégsem érezzük sem a reggelig táncolás, sem az őrült bulizás, sem a keményen evés-ivás kényszerét, és mindeközben napokra teljesen elfelejtünk ránézni még a telefonunkra is. (Ez utóbbi az igazán nagy szó!) Nézzük, milyen finomságok után nyaltuk meg az ujjainkat idén!


Bénye valószínűleg egy elvarázsolt falu - írtuk a Borászportálon megjelent beszámolónkban. Ebben a cikkben pedig sorra vesszük a fesztiválnak (szerencsére) nem is igazán nevezhető rendezvény finomságait.

 

Abszolút kedvencünk a Jakab Pincészet volt. A Jakab borok nekünk és minden ismerősüknek egyöntetűen nagyon tetszettek. A 2015-ös Padi-hegy és a 2015-ös Rány már a Tokaji Március kóstolóján is gyönyörűek voltak, s tartásukból mit sem vesztettek. A Jakab udvarában azonban - a pálinkán kívül - a pincészet legelső bora, egy 2007-es furmint is előkerült a pult alól. Csodálatos darab, aki teheti, szerezzen belőle. 

 

Azonban ha már a Jakab, szót kell ejtenünk arról is, hogy itt volt a legszebb a táj, a dekoráció, remek Meszecsinka koncertet hallottunk itt, ráadásul itt találtuk meg a hétvége legfinomabb fogásait is: borjú-bárány köftét és grillezett rostélyost az egyébként 13. kerületi Céltorony prezentálásában.

 

@mia_kodela által közzétett fénykép,

A Jakabnál

 

Azonos borász, azaz Homonna Attila saját név alatt készült borait egy házzal arrébb, a Gigerliben teszteltük. A kóstolás alapján szerencsére nem kellett sajnálnunk az értük kiadott, (egyébként már megszokott) magas árat. 

 

Az egyik főszervező, a Karádi-Berger Pincészetnél a különösen a száraz szamorodni ejtett minket rabul. Véletlen vagy sem, mindenesetre elképzelni sem tudtunk volna hozzá jobb párosítást, mint a borászat udvarában standoló Ős Kaján Étterem libamáját.

 

 

Muszáj megemlíteni az ország legjobb vidéki éttermeként számon tartott Anyukám mondtát, amely természetesen egy kemencével felvértezett borászathoz vette be magát a hétvégére. A kemencés ételek mellett a barbecue-t és isteni pohárdesszertet is kínáltak. Ugyanitt a Csite Családi Birtok karakteres Toplec furmint sorozata némileg megosztóbb volt, de mi szerettük. 

 

A Bardon hozta a tőle megszokott magas minőséget, csalódásra most sem adott okot. Az Ábrahámnál pedig jól láthatóan a nagyon kedvező áron kínált Doxa fogyott elsősorban. Ez egyébként azért is volt nagyon jó, mert közel volt a piactéren felállított nagy színpadhoz, így sem messze futni, sem túl sokat gondolkodni nem kellett a választáson egy-egy koncert közben. Nem csak mi szerettük.

 

@vinoport.hu által közzétett fénykép,

Tokaj Y a kúria kertjében

 

Végül, de nem utolsó sorban, szombaton délben nagy örömmel kóstoltuk végig a Tokaj Y borait, akikkel éppen múlt héten készítettünk interjút. A Budaházy Fekete Kúria kertjében, a kúria borásza, Dávid Rémusz kevesebb mint egy nappal a kóstolás előtt palackozta a Hárslevelűt és a Furmintot is, de semmi ziláltság nem látszott rajtuk. Visszafogott, elegáns borok, szép hordóhasználattal. Zsirai Kata 2013-as Furmintja nagyon jó formában van. Homoky Dorka 2012-ese elképesztő átalakuláson ment át - az idő mintha nem öregítené ezt a bort, csak mindig változtatná. Vincze Tomi friss, fiatalos boraiból pedig volt, aki rögtön négy palackkal vitt.

A déli kóstoló előtt a Bodrogsmoker váltotta valóra egy álmunkat a 17. századi kúria meseszép kertjében, néhány darab isteni velős csonttal.

 

Jövőre veletek ugyanitt. Szerencsére a boraitokból haza is hozhattunk.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!