Borkommunikáció 20: A borfogyasztás kultúrája
Boretikett az asztalon innen
2019-07-07 | VinoportA borkommunikáció sorozat legújabb fejezetében folytatjuk a boretikettel kapcsolatos tudnivalók ismertetését. A felszolgálás után ezúttal a bor elfogyasztásának illemtana következik.
Fotó: Tóth Marianna
A borfogyasztás alapszabálya, hogy ízléssel és mértékkel illik bort inni. A mennyiségek és szabályok koronként változnak. Ahogy Márai Sándor írja: „Nagyapám idejében […] minden vendég előtt egy pint asztali bor állott. Ez volt a vendég adagja. Egy pint, másfél liter.”
Koccintás
Az étkezésre érkezéskor általában a vendéglátó vagy a felszolgálók kínálják az üdvözlőitalokat. Az asztal mellett arra érdemes ügyelni, hogy a házigazda/vendéglátó emeli először a poharát, és kezdeményezi ezáltal az italfogyasztást. Ezelőtt nem illik pohárhoz nyúlni, ám később nem kell újra a házigazdára várni az ivással. Koccintani első poháremeléskor szokás. A koccintással köszöntjük partnerünket, és kívánjuk az ételt-italt az egészségére. Fontos, hogy ekkor a partner szemébe kell nézni.
Asztal mellett nem kell mindenkivel koccintani, csak azzal, aki könnyen elérhető, vagyis kartávolságra van, és eléréséhez nem szükséges mások előtt/felett átnyúlni. A többieket a pohár jelképes felemelésével, odabiccentéssel lehet köszönteni. Ivás után érdemes újra a partner(ek)re nézni, majd letenni a poharat.
Ritkább alkalmakkor (például egy ünnepélyes fogadáson, esküvőn, doktori avatáson) mindenki mindenkivel koccint. Ha túl sok lenne a koccintások száma, akkor legalább az ismerősökkel, partnerekkel, munkahelyi vezetővel illik koccintani.
Koccintani bármely itallal lehet.
Ide kapcsolódik az a legenda, hogy magyar ember sörrel nem koccint
(az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leverésének és az aradi vértanúk emlékére, az osztrákokhoz köthető sörrel 150 évig nem koccintottak a magyarok; a fogadalom 2000 környékén lejárt).
Borivás étkezés közben
Társaságban nem illik egyedül inni, és ha iszunk, érdemes a poharat megemelni és a partner egészségére inni. A jó borokat lehet élvezni, de látványosan sokat nem illik inni, és egy diplomáciai étkezés során szalonspiccig se jussunk el. Az ivás gyorsaságára vonatkozóan a többiek tempójához érdemes igazodni, de nem kell követni a mértéket nem tartókat.
Mit ne tegyünk boriváskor? Semmiképpen se szürcsöljük a bort (kivéve természetesen egy borkóstoló speciális technikáját); ne gargarizáljunk vele, mint a szájvízzel; ne nyeljük le túl gyorsan a bort, mert ebben az esetben nem lehet érezni az ízét.
A pohárköszöntő
Pohárköszöntő elhangozhat akkor is, ha egy társaságban valakinek az egészségére isznak, ám hivatalos, ünnepélyes rendezvények, fogadások fontos ünnepi beszéde is. A pohárköszöntők sorát mindig a vendéglátó nyitja, őt követheti a fővendég beszéde, majd mások is mondhatnak köszöntőt. A pohárköszöntőre illik válaszolni (ez alól kivételt jelentenek a hölgyekre mondott köszöntők). A köszöntő elhangzásának jellemző ideje a főétel (tányérleszedés) után, de lehet az étkezés elején vagy végén is. Sőt az is előfordul, hogy a vendéglátó az előétel előtt mond pohárköszöntőt, amelyre a válasz a főétel előtt érkezik. A köszöntő közben enni, inni, beszélgetni kifejezett sértés (és beszéd közben felszolgálni, kínálni sem szabad). A köszöntő után nem illik teljesen kiinni a pohár tartalmát.
A pohárköszöntő viszonylag nehéz műfajnak számít,
hiszen a szokványos, formális elemeket kell szellemes fordulatokkal, nem elcsépelt idézetekkel vegyíteni. A jó pohárköszöntő mindenképpen rövid. A beszéd a klasszikus felépítés szerint a fővendég(ek és kísérőjük), a női-férfi résztvevők megszólításával és üdvözlésével kezdődik (ha vannak külföldi vendégek, velük illik kezdeni). Ezután következhet az alkalom méltatása, az alkalomhoz illő mondanivaló.
A beszédet jókívánság zárja, az étel-italnak a fővendég és a többi vendég egészségére (vagy országuk fejlődésére) kívánása. A pohárköszöntő fogadására, megtapsolására, viszonzására országonként, kultúránként eltérő szabályok vonatkoznak. Nemzetközi társaságban ajánlatos tisztában lenni a jellemző szabályokkal, esetleg sajátos ceremóniákkal.
Századvég Kiadó
A Századvég Alapítvány keretein belül működő Századvég Kiadó gondozásában a történettudomány, a politikatudomány, a jogtudomány, a társadalompolitika, a szociológia, a kommunikáció, a külpolitika és a filozófia témaköreiben jelennek meg hazai és külföldi szerzők művei.
„A Századvég Kiadó nagy vállalkozásba kezdett: az egyedülálló és teljesen újszerű Borkommunikáció kötet e széles témakör minél nagyobb szeletét kívánja lefedni, húsz szerző és harmincnál több fotográfus közreműködésével. Az impozáns kiállítású, egyben informatív kötet nem titkolt célja a borkommunikációs alapvetésen túl a minőségi, magyar borok fogyasztásának népszerűsítése.” (Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke)
További információ: www.szazadveg.hu
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!