A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Első osztályú borok egy első osztályú dűlőből

A Gizella Pince és a Szil-völgy - beszámoló egy mesterkurzusról

2017-03-30 | Vinoport


Első osztályú borok egy első osztályú dűlőből

Az idei Tokaj Március programjai között helyet kapott a - 100 Legjobb Magyar Bor legjobb száraz és legjobb édes borát készítő - Gizella Pince mesterkurzusa, amelyen a Szil-völgy dűlőjükből származó száraz tételek kóstolásával 2009-ig visszamenően kaphattak ízelítőt a pince munkájából és a dűlő minőségéből az érdeklődők.


A mesterkurzus egy történelmi visszatekintéssel kezdődött, Nagy Kornél történész előadásában. A dűlő történelme nagyon jól dokumentált, egészen a középkorig visszamenően, amikor még a Mézesmál egység része volt. A Mézesmál az egyik legfontosabb királyi birtoklású szőlő, ahol is az elnevezés a magas cukorfokra és a szép érésre utalt. A Szil-völgy közvetlen elődje a Thurzó, amely az azt birtokló család nevét viselte. Thurzó Elek főúr végrendeletében két nagyobb szőlőterület részeként Lőcse városára hagyományozta. A mai elnevezését 1610-ben kapta, amely egy elírásnak is eredménye (eredetileg: Szél völgye). A Szil-völgy dűlő tulajdonosai ezt követően is évszázadokon keresztül váltakoztak, melyek között a Habsburg királyi család, majd később az egyház is szerepelt. A tokaji dűlőklasszifikáció, majd reklasszifikáció során is első osztályú besorolást kapott (bár ez leginkább az édes borok készítésének potenciáljára utalt, látni fogjuk, hogy kiváló száraz borok termelésére is lehetőséget ad).

 

 

A történelmi bemutatást követően Szilágyi László, a pince tulajdonosa és borásza hosszas beszámolót tartott a dűlőről, illetve a pincészet tevékenységéről a területen, ahol is 2009-ben egy 0,58 hektáros parcellával kezdte meg a működést. Folyamatos terjeszkedések nyomán tavaly már 4,27 hektáron gazdálkodtak (amely majd’ a teljes dűlőterületet felöleli). A birtok a tengerszint felett 120-170 m-es magasságon ível át – a fagyhatár felett –, 6-12%-os délnyugati lejtéssel. A birtokon folyamatos a rekonstrukció, ahol erdő-, cserjeirtással, kőfal-javítással, és támrendszer-építésekkel folyik az eredetihez hasonló állapot visszaállítása. A vadkárok csökkentése érdekében pedig új kerítések váltak szükségessé.

 

A felsőbb teraszokon az öreg tőkék 1x1 méteres térközű elrendezéssel bakművelésűek, ahol az összes munka kézzel, illetve lovas szántással történik. Az újabb telepítések már modern kordonos elrendezésűek, amely már gazdaságosabb gépi művelést, valamint magasabb, modernebb, hektáronkénti 6250 tőkeszámot is lehetővé tesz. A terméshozam az öreg tőkéknél fél és 1 kg közötti, a friss telepítéseknél maximum 1 kg, de a fiatalabb termés még egyelőre a birtokbort gazdagítja.

 

 

Petr Zahnáš (@zahn0) által megosztott bejegyzés,

 

A borok minden esetben, a szelektált élesztővel történő beoltás után hordós erjesztést és hordós érlelést kapnak, a Szil-völgy borai esetén leginkább használt hordókban. Jellemző az almasav részleges bontása, valamint a battonage elhagyása. A palackozást rövid pihentetés követi a forgalomba kerülés előtt.

 

A borásznak többször hangsúlyozott célja a dűlő bemutatása, amellyel a borait megkülönböztethetővé, és egyedülállóvá teszi, valamint a frissesség megőrzése.

 

Az előadásokat követően a borok kóstolása következett (fiataltól az idősebb tételek felé haladva).

 

2016 Szil-völgy Furmint-Hárslevelű (hordóminta)

Furmint és hárslevelű megegyező arányban. Habár még egyáltalán nem lehet késznek nevezni, hisz a palackozása is május környékén várható, már rendkívül komoly ígéretet hordoz. A savai és a szerkezete nagyon harmonikus, az ásványai összetéveszthetetlenné teszik, és már most is rendkívül hosszú lecsengéssel kényeztet. Ízében – egyelőre – friss alma, körte, citrusok és fehér virágok dominálnak.

 

2015 Szil-völgy Furmint-Hárslevelű

Szintén furmint-hárslevelű fele-fele arányban. Kezdetben zárkózott, majd kis várakozással először a csonthéjasok és a mineralitás bújik elő. A megelőző bornál minden elemében visszafogottabb és rövidebb lecsengésű, de rendkívül elegáns tétel.

 

Első osztályú borok egy első osztályú dűlőből

 

2013 Szil-völgy Furmint-Hárslevelű

A 2013-as már első illatolásra is lehengerlőnek mutatja magát (60% furmint, 40% hárslevelű). A nagyszerű évjárathoz hűen, a palackérettség jegyeivel kiegészülve trópusi gyümölcskosárral nyit (mangó, ananász, papaya), melyek mellett a teljes csonthéjas gyümölcsarzenál megjelenik, erős birs hangsúllyal, és az összetéveszthetetlen ásványossággal, illetve a háttérben rendkívül visszafogott, de a komplexitást emelő hordós jegyekkel. Az ízében az összes illat maradéktalanul visszaköszön, melyet  7,2g/l sav és az azt tökéletessé tevő hibátlan szerkezet támaszt. Hosszan búcsúzik. Ez a bor nem csak rendkívüli ígéret, hanem annak a teljesülése is. Jelenleg is hatalmas élmény, de néhány év múlva szívesen visszakóstolnám.

 

2012 Szil-völgy Hárslevelű

A forró évjárat okán egy teljesen más karakterű bort kóstolhatunk. Illatában birsalma és főtt csonthéjasok, amelyek mellett persze továbbra is ott a letagadhatatlan ásványosság. Itt már szárított barack és kandírozott narancshéj is megjelenik a palackérés okán. Ízében hozza az illatot, komoly test, az azt optimálisan támogatónál alacsonyabb savérzet, amely miatt emelkedettnek hat az alkohol is. Brióssal, mandulával és fűszerekkel búcsúzik.

 

2012 Szil-völgy Furmint

Illatában kellemes alma, körte, barack, birsalma, valamint enyhe mandula és sósság. Ízében a felsorolt gyümölcsök a legérettebb formában, ásványos kísérettel. Savaiban ez a tétel is kicsit alacsonyabb, illetve az alkoholérzet emelkedett, de szép a hosszúsága, mogyoróval, és gesztenyével, valamint enyhe mandulás kesernyével köszön el. (A hárslevelűnél a furmint - érzésem szerint - jobban birkózik meg a meleg évjárattal.)

 

2011 Szil-völgy Hárslevelű

Illatban gyönyörű trópusi kosár, újfent ásványokkal és csonthéjasokkal a nyitányban, melyet némi kandírozott és szárított gyümölcs követ. Ízében az illatával megegyező gyümölcsök, amelyet az eddig kóstolt tételek közül a leghangsúlyosabb ásványosság kísér. A savak talán lehetnének a tétel komplexitásához mérten kicsivel magasabbak, de rendkívül szép bor, melyet hosszú köves, enyhén kesernyés lecsengés búcsúztat.

 

2011 Szil-völgy Furmint

Illatában szárított gyümölcsök, dió, törökmogyoró, méz, melyet nagyon érett gyümölcsök kísérnek. Ízében kandírozott gyümölcsök, az illatban megjelenő magvak, barack, körte, birs, érett formában. A szerkezete mintaszerű: közepes, de jó savérzet, komoly test, hosszú lecsengés.

 

2009 Szil-völgy Furmint

A legelső parcella termése – kizárólag öreg tőkék. Rendkívül komoly tétel. Illatában birsalmalekvár, baracklekvár, szárított sárgabarack, dió, gesztenye, amely mögött természetesen ott az elmaradhatatlan ásványosság. Ízében mindez maradéktalanul köszön vissza. A sava nem magas, 5,6g/l, de a szerkezetéhez mérten tökéletes. Komoly test és megfelelő hossz. Élmény.

 

Első osztályú borok egy első osztályú dűlőből

 

Rendkívül pozitív kép alakult ki a Gizella Pince borairól, amelyet a fenti kóstoló csak alátámaszt. A borok hibátlanok voltak, fajtajellegesek, felismerhetőek. Habár a borász többször hangsúlyozta, hogy számára a frissesség elsődleges, a kóstoló is megmutatta, hogy rendkívül szépen érnek és komolyan fejlődnek a borai, melyek az idő múlásával csak szebbek lesznek. 2013-tól pedig örömteli változás az emelkedett sav, amely még komolyabb, és időtállóbb borok létrejöttét teszi lehetővé.

 

Korábbi interjúnk Szilágyi Lászlóval: ITT olvasható.

 

dfuMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!