A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Érdemes használni a boros mobilappokat?

Tech teszt

2016-01-07 | Szabados Erika


Érdemes használni a boros mobilappokat?

Az ember életét napról napra több olyan applikáció hálózza be, ami nem csak szórakozásra szolgál, hanem a legpraktikusabb hétköznapi igényeket elégíti ki. Természetesen a borokkal kapcsolatban sincs ez máshogyan, egy jó felhasználói felülettel ellátott, esztétikus applikáció vagy weboldal könnyen teszi a borfogyasztót is technokratává. A legjobbakat teszteltük.


Nyitókép: Vivino

 

Éjjel alvást figyelő applikáció futhat a telefonunkon, délben megnézhetjük, hogy melyik környékbeli étterem rendelkezik a legtöbb pozitív visszajelzéssel, este hívhatunk magunknak egy barátságos és jó árazású közösségi taxit. Viszont

a boros alkalmazások egyelőre eléggé egysíkúak.

Minden valamire való fejlesztés elsődleges funkciója a borok felismerése és az értékelések összegyűjtése. Persze találkozhatunk borszótárakkal, ismeretterjesztő célú alkalmazásokkal, boros médiumok programjaival, kóstolási jegyzet készítőkkel, WSET vizsgakérdés gyűjteményekkel és még sok egyéb típussal is, de letöltéseik száma és népszerűségük nem összehasonlítható a felismerő és értékelő applikációkéval. Ezért most mi is ilyen alkalmazásokat vizsgálunk.

 

Vivino – A mennyiségi

A Vivino rukkolt elő elsőként szkenner funkcióval, amivel hamar letarolta a piacot és a legnépszerűbb alkalmazássá vált. A felismerést követi a bor adatlapjának megtekintése, ahol az alapvető paramétereken túl – ár, fajtaösszetétel, borvidék – az egyik legfontosabb információ a felhasználók értékelése. (Plusz egy érv mellette, hogy ez az egyetlen boros app, amely 12 nyelven elérhető, az alább felsoroltak ezzel szemben csak angolul futnak a telefonokon.)

 

Az értékelések megbízhatóságára igaz a nagy számok törvénye. Egy korábbi felmérés alapján elmondható, hogy az egymilliót is meghaladó felhasználók által kialakított pontszámok erősen korrelálnak a borszakértők értékeléséhez. Más kérdés, hogy miért tapasztalunk hasonló eredményt a magyar borok esetében, ha az értékelések száma nem haladja meg a 100 darabot a legtöbb esetben. Könnyen előfordulhat, hogy még az early adopter fázisban vagyunk, és leginkább borhoz szorosabban kötődő személyek közül kerülnek ki a felhasználók.

 

Az alkalmazás által tárolt 1,4 millió különböző bor között jócskán találunk magyar tételeket is. Kisebb és nagyobb pincészetek esetén is elmondható, hogy felismerés pontossága és értékelések megbízhatósága tekintetében ritkán vall kudarcot az alkalmazás. A házasításokkal és az évjáratokkal viszont gyakran meggyűlik a baja. Bár tudja, milyen fajtáktól kapta nevét a Takler Trió ’13, de a Bikavér Reserve ’12 már nem megy fejből, hat fajtából csak kettőt ismerhetünk meg a bor adatlapjáról, a kiemelkedő 418 számú értékelés ellenére. Majd ahol a legkevésbé várnánk, a Gere Kopár ’11-nél valahogy a bordeaux-iak mellé becsúszott egy syrah is a felsorolásba.

 

Konklúzió: Egy nagyszerű potenciállal rendelkező alkalmazásról van szó, amit felhasználóként érdemes felülbírálni és értékelésekkel bővíteni.

 

Érdemes használni a boros mobilappokat?Delectable Wine

Delectable Wine – Scan & Rate – Az empirikus

A Vivinohoz hasonlóan a Delectable is szkenneléssel indítja utunkat az alkalmazás által tárolt borok útvesztőjében. Érdekesség, hogy az átlag borfogyasztók mellett, megkülönböztetve láthatunk 5000-7000 véleményvezér borszakértő felhasználót. Ők teszik ki a pro ratings kategóriát, akik vélhetően szakmailag megbízhatóbb ítélőképességgel adnak számot kóstolási tapasztatóikról. Összesítve a pro és a halandó értékelések hasonló pontszámokat adnak ki.

 

A Delectable sokkal inkább a tapasztalatokra épít, mint az adatokra. Nem próbálkozik meg a házasítások fajtaösszetételének felsorolásával, és az évjáratok sem kapnak akkora szerepet, mint a Vivino-nál. Mivel kevesebb a felhasználó, így a magyar borok értékelései gyakran árván állnak egymagukban, maximum 20-30 pontozást találunk, amit nehéz relevánsnak tekinteni, főleg ha nem pro ratingről beszélünk.

 

Konklúzió: Leginkább azoknak ajánlom, akik külföldi borokról szeretnének részletesebb kóstolási jegyzeteket olvasni, és szívesen követnének profi borbírákat, top sommeliereket.

 

Érdemes használni a boros mobilappokat?

Wine Searcher

Wine-searcher – A kereskedő

Az egyik legtöbbet látogatott borokkal kapcsolatos weboldal, amihez már szkenneres mobilalkalmazás is készült. Az alkalmazást böngészve hamar kiderül, hogy felhasználói értékelésekből itt sem jut sok a magyar boroknak. Engesztelésül megkapjuk a szükséges fogódzkodót az oldal kritikusai szabta pontszámok átlaga által. Mivel az említett borbírák között olyan nagy nevek szerepelnek, mint Jancis Robinson, Robert Parker vagy Tim Atkin, gyakorlottabb fogyasztók számára is releváns információnak számít a Wine-Searcher által adott értékelés.

 

Konklúzió: Leginkább akkor hasznos, ha vásárolni vagy kereskedni szeretnénk; ha egy bor piaci értékét próbáljuk megbecsülni, vagy ha arra vagyunk kíváncsiak, hol juthatunk hozzá a legkedvezőbb áron az adott tételhez. Jó példa Szepsy István 2007-es 6 puttonyos aszúja. Hét különböző üzlet árait összevetve a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között kb. 6400 ft a differencia, ami egy ilyen árú bornál már számottevő különbség.

 

Érdemes használni a boros mobilappokat?

Hello Vino – Wine Guide – Az útbaigazító

A Hello Vino sokkal inkább a hétköznapi borfogyasztóknak kíván megfelelni, mint gyakorlottabb társaiknak. Ebben az alkalmazásban értékelni és szkennelni csak prémium státuszú felhasználói fiókkal lehetséges. Az ingyenes verzióban marad a jegyzetelés és a borleírások, valamint sok hasznos keresési funkció, mint „borok alkalomra”, „borok szőlőfajta szerint” vagy „bor-étel párosítás”.

 

Sajnos a Tokaji megjelölés a szőlőfajták között szerepel, ami a leírás szerint „édes, de friss; szárított sárgabarack, méz és narancsvirág aromákkal”. Ezzel már nagyjából egyet tudunk érteni, ahogyan az ételpárosításokkal is, amiben a kéksajttól kezdve, a diós desszerteken át a fehér csokoládéig sok mindent megtalálunk.

 

Konklúzió: Az alkalmazás nem akar többet az ígértnél; szőlőfajták a teljesség igénye nélkül, általánosságban működő bor-ételpárosítások és tanácsok az egyszeri vásárlónak. Elsősorban azoknak ajánlom, akik pusztán egy-egy kérdésre keresnek választ, és nem akarnak mélyebben belemerülni a témába.

 

Érdemes használni a boros mobilappokat?

Bortext

Bortext – Nemzeti Bor Maraton – A hazai

Már Magyarországon is megjelentek az első boros applikációk; a Bortext hírek és események böngészésén, valamint az alapfokú borismeretek elsajátításán túl egy elsősorban kóstolásra és pontozásra használható program. Nemrég részletesen írtunk róla, akkor kiderült: előnye, hogy értékelés előtt a felhasználók borfogyasztási szokásaik alapján minősítésre kerülnek az amatőrtől a profi kategóriáig, ami alapján könnyű súlyozni az általuk leadott pontokat. Az értékelés több szempontot vesz figyelembe, mint megjelenés, illat, zamat, összbenyomás, ami újdonság a többi alkalmazáshoz képest. A rendszerről könnyen a WSET kóstolólapja juthat eszünkbe. Gondolataink és figyelmünk jó irányba terelésével az applikáció úgy tehet minket profi tesztelővé, hogy észre sem vesszük.

 

Konklúzió: Az adatbázis még nem fedi le a teljes magyar piacot, a természethű borok és a butik borászatok szerelmeseinek még várniuk kell, de a hétköznapi fogyasztók számára már most magas hasznossági fokozattal rendelkező applikációt dobott piacra a Nemzeti Bor Maraton.

Egyéb, kevesebb felhasználóval és adatokkal rendelkező értékelő alkalmazások:


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!